Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Podejrzenie celiakii w rodzinie - rozszerzanie diety u dziecka

Data utworzenia : 2015-08-31 19:30 | Ostatni komentarz 2017-08-10 11:35

SamantKa

3186 Odsłony
18 Komentarze

Starszy synek ma podejrzenie celiakii. Niedawno skończył dwa latka, jednakże gastrolog z potwierdzeniem chce poczekać jeszcze pół roku, aby nie narażać malucha na nieprzyjemne badania, ponieważ ma on wątpliwość co do alergii. Stwierdził, że problemem może nie być celiakia i problemy żołądkowe mogą się same w przeciągu pół roku unormować. Mam młodszego synka, który właśnie skończył pół roku i jesteśmy na tym etapie rozszerzania diety według schematu żywienia, gdzie powinno się zacząć podawać gluten. Wobec podejrzeń celiakii u Starszaka - jak podawać gluten u maluszka? Wstrzymać się? Wprowadzać? Jeżeli tak to według schematu czy poczekać jeszcze chwilę?

2015-09-01 07:04

Zapomniałam właśnie dodać - karmię Malucha mlekiem modyfikowanym. Lekarz stwierdził, że w takim wieku badania krwi mogą nie wyjść miarodajne i tu, aby potwierdzić celiakie konieczna jest gastroskopia. Gastroskopie u takich maluchów dwuletnich wykonuje się w szpitalu, pod narkozą w znieczuleniu ogólnym. W szpitalu trzeba być trzy dni - bynajmniej tak jest u Nas i dlatego lekarz chce jeszcze z gastroskopią poczekać. Badania krwi tyczą się bardziej starszych dzieci i osób dorosłych - moja dorosła już siostra dostała skierowanie na badania. Na wyniki czeka się 2 tygodnie. Jeżeli jej wyniki wyjdzie dodatni, to ja mam zrobić badania a nawet jeżeli mi wyjdzie ujemny, jest możliwość, że u Starszaka celiakia się potwierdzi i na podstawie jej pozytywnego wyniku badań, gastroskopia będzie wykonana szybciej niż za pół roku.

2015-08-31 21:02

Według obecnych wytycznych żywieniowych jeżeli karmisz synka piersią możesz wprowadzać gluten normalnie, nawet jeżeli w rodzinie jest choroba trzewna. Nadal trwają badania jak postępować w przypadkach jak Wasz, ale na tą chwilę powinnaś wprowadzić przez skończeniem 26 tyg. Tu źródło (str. 11 o glutenie) http://www.pedhemat.wroclaw.pl/ptp/files/Standardy_Medyczne_2014_Zalecenia_ywienia_.pdf I tu jeszcze odpowiedzi w pyt. 7 i 8 http://www.mp.pl/artykuly/68699 A co się tyczy celiakii to takie przesiewowe badania z krwi anty-EMA i anty-tTG nie są chyba takie bolesne. Oczywiście gastroskopia to już jest poważniejsze badanie.