Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Podejrzenie celiakii w rodzinie - rozszerzanie diety u dziecka

Data utworzenia : 2015-08-31 19:30 | Ostatni komentarz 2017-08-10 11:35

SamantKa

3185 Odsłony
18 Komentarze

Starszy synek ma podejrzenie celiakii. Niedawno skończył dwa latka, jednakże gastrolog z potwierdzeniem chce poczekać jeszcze pół roku, aby nie narażać malucha na nieprzyjemne badania, ponieważ ma on wątpliwość co do alergii. Stwierdził, że problemem może nie być celiakia i problemy żołądkowe mogą się same w przeciągu pół roku unormować. Mam młodszego synka, który właśnie skończył pół roku i jesteśmy na tym etapie rozszerzania diety według schematu żywienia, gdzie powinno się zacząć podawać gluten. Wobec podejrzeń celiakii u Starszaka - jak podawać gluten u maluszka? Wstrzymać się? Wprowadzać? Jeżeli tak to według schematu czy poczekać jeszcze chwilę?

2017-08-10 11:35

Moja córka też , miała problemy po wprowadzeniu glutenu w wieku 3 lat Zuzia miała ciągłe bóle brzuszka i biegunki, przestała przybierać na wadzę wtedy lekarz zaczął podejrzewać właśnie celiakię, lekarz z góry powiedział że trzeba będzie zrobić biopsję i badania krwi. Przeraziłam się wizją biopsji i zaczęłam przeszukiwać internet, szybko natrafiłam na stronę test DNA gdzie od przemiłej konsultantki na czacie dowiedziałam się, że celiakia jest chorobą genetyczną i aby wystąpiła trzeba mieć jakieś tam geny za nią odpowiedzialne, jak nie ma się tych genów wiadomo że nigdy choroba nie wystąpi. Zamówiłam więc prędko test do domu, przyszedł na drugi dzień i okazało się że jest super prosty i bezbolesny bo wystarczy patyczkiem podobnym do tego do uszu potrzeć policzek w środku włożyć do papierka po czym bezpłatnym kurierem odesłać do laboratorium. U córki wyszło, że ma geny więc skorzystałam z konsultacji lekarskiej, dostałam zalecenia co do dalszych badań żeby sprawdzić czy choroba jest aktywna i udało nam się potwierdzić celiakię bez biopsji!!! Lekarz powiedział że to choroba dziedziczono więc również z mężem wykonaliśmy badania i wyszło że ja też mam celiakię. W domu zarządziłam dietę bezglutenową u Zuzy zniknęły problemy z brzuszkiem a u mnie anemia którą miałam od lat. Jeśli macie podejrzenie celiakii polecam ten czat z konsultantem medycznym na http://www.testdna.pl/celiakia/ ponieważ mają naprawdę duża wiedzę i i są bardzo pomocni !!!

2016-03-03 12:33

Ja mam trochę inny problem. Mój syn ma aktualnie 4 lata. Stosuję u niego dietę bezglutenową, miał podejrzenie celiakii. Teraz musimy iść na badania. Jesteśmy z Wrocławia, wybrałam ten ośrodek: celiakia badania Wiem, że aby wynik badania wyszedł poprawnie muszę wprowadzić do diety gluten.

2015-09-13 11:50

z tym glutenem jest faktycznie problem, ja miałam taką sytuację, że podczas podawania glutenu Bartusia bolał brzuszek i też nie wiedziałam, czy to spowodowane glutenem czy czymś innym. Przerwałam podawanie glutenu i później znowu spróbowałam no teraz Bartuś je gluten i nie zauważam jakiś objawów. Ja np. miałam od razu biegunkę po zjedzeniu czegoś z glutenu. Tylko w czasach mojego dzieciństwa to nawet lekarze nie wiedzieli wiele na temat glutenu i mamie zaproponowali podawanie tylko mleka z kaszą manna,,,, doprowadziło to do takiego stanu, że trafiłam do szpitala, a przy wypisie (bo lekarz sobie nie dawali radę) byłam ledwo żywa, nie miałam czucia, nie płakałam nawet jak kupkę zrobiłam, gdy podnosili mi ręcę do góry same opadały... dopiero wtedy jakoś po znajomości (znajomy znajomego miał znajomego lekarza) i wtedy zaczęli badać w kierunku glutenu... dlatego się bałam i boję o ten gluten w diecie dziecka...

2015-09-12 22:16

Też myślę, że to nie gluten wywołał wysypkę. A chlebek to fajny pomysł. Smacznego :-)

2015-09-12 17:42

Dałam chleb do rączki na razie już dwa razy..; ) Niektórzy mówią, że co on tam zje ale ja jestem innego zdania, bo jakieś okruszki do brzuszka z piętki trafią.. Raz podałam zupkę z kaszą manną ale ze szłoiczka no i go wysypało - tylko właśnie nie jestem pewna po czym.. Muszę to rozegrać inaczej i po prostu zacząć podawać z dwuskładnikową zupą np. przez tydzień. Ale zacznę po weekendzie.. Zobaczymy co to będzie; )

2015-09-11 19:09

No to jak Samantka robisz z glutenem, dajesz, dałaś? Bo chyba synek już wkroczył w 7 miesiąc :-).

2015-09-11 18:04

Dziękuje za odpowiedź Pani Ekspert: ) i Wam również dziękuję dziewczyny: )

2015-09-11 15:20

Dzień dobry. Gluten należy wprowadzać na tych samych zasadach co u innych dzieci czyli w 5 m-cu pod osłoną karmienia naturalnego. Obserwować dziecko należy pod kątem reakcji ale ona nie będzie radykalna przy wprowadzaniu niewielkich porcji. Dopiero w późniejszym wieku, kiedy dziecko otrzyma pełne porcje glutenu. Wtedy bóle brzuszka, wzdęcia czy luźne stolce mogą niepokoić. Młodsze dziecko nie musi zachorować, tym bardziej, że nie mamy pewności, czy starsze jest rzeczywiście chore. Pozdrawiam