Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1065 Wątki)

Transfer Factor

Data utworzenia : 2015-07-10 09:32 | Ostatni komentarz 2015-07-21 08:57

konto usunięte

3536 Odsłony
4 Komentarze

Dzień dobry, chciałabym poznać opinię Pani o preparatach zawierających colostrum bydlęce. Otwarcie przyznam, że od pewnego czasu kupujemy Transfer Factor córce (propozycja pani alergolog na dolegliwości córki-astma nieatopowa). Preparat zawierający czyste colostrum i jeszcze jakiś wyciąg z jajka (Tranfer Factor Tri Factor). Od momentu rozpoczęcia przyjmowania (czyli po trudnej antybiotykoterapii-córka wykazuje uczulenie na sporą grupę antybiotyków- zakończonej 11 stycznia) nie zachorowała do tej pory. Dla nas to poważny szok, ponieważ kończyłą w tym roku przedszkole i po trzech latach pierwszy raz miała ciągłość 4-miesięczną-bez absencji. Gdybym nie miała żywego przykładu w postaci swojego dziecka nigdy bym nie uwierzyła, że to mozliwe. Jakie jest Pani zdanie-czy takie preparaty są nieszkodliwe dla układu immunologicznego? Kiedy zrezygnowac z ich podawania?

2015-07-21 08:57

Dziękuję bardzo za radę:) Tak zrobimy.

2015-07-20 21:56

Dobry wieczór. Ja również podchodzę sceptycznie do przyjmowania jakichkolwiek leków w ciąży, chyba, że są niezbędne. Nie ma badań na skuteczność i efekty uboczne tego preparatu u ciężarnych. Wyznaję zasadę, że w ciąży nie powinno się przyjmować nawet witaminy C, jeżeli nie wymaga tego sytuacja (niedobór lub infekcja). Fakt przyjmowania laktoferyny przez Panią nie będzie miało żadnego wpływu na jej ilość w pokarmie, Jest to sprawa indywidualna i uwarunkowana genetycznie. Nie mniej jednak, ilość laktoferyny w mleku matki jest absolutnie wystarczająca dla maluszka i fakt karmienia piersią zabezpiecz dziecko przed wieloma zagrożeniami. Potem, tak jak u córek można wspomagać układ immunologiczny laktoferyną przygotowaną z mleka krowiego. Jest Pani już w 5 m-cu ciąży, ciąża rozwija się prawidłowo i nie ma zagrożenia. Proszę zdać się tym razem na naturę i przyjmować tylko preparaty zalecono przez ginekologa np. DHA. Pozdrawiam i życzę zdrowego maluszka.

2015-07-15 14:19

Pani doktor, nie ma Pani pojecia, jak bardzo się cieszę z pozytywnej odpowiedzi:) Mam dwie córeczki: 6 lat i niecałe 2,5. Ta młodsza pójdzie we wrześniu do przedszkola. Już miała sposobność otrzymywać Transfer FActor przechodząc jakieś infekcje wirusowe. Ale teraz z pewnością bedę ją osłaniać TF gdy pójdzie do przedszkola. NAtomiast chciałąm zapytać, czy ja będąc w ciąży, mogę przyjmować TF? Jestem w piątym miesiącu. Skończyłam przyjmowanie duphastonu, biorę acard (w grudniu 2014 w 8 t.c. poroniłam), miewam problemy z infekcjami dróg oddechowych. Pani od której kupujemy Transfer Factor poleca suplementację w ciąży, argumentując, że jest korzystna dla dziecka, mój ginekolog z kolei sceptycznie podchodzi do tematu. Nie zna tego preparatu. Rozważając korzyści płynące z suplemntacji TF na przykładzie dziewczynek, wydaje mi się, że nie niesie to dla mnie i dziecka zagrożenia. Czy tak jest rzeczywiście? Czy przyjmowanie colostrum w ciąży może wpłynąć pozytywnie na zawartość tego składnika (laktoferyny) w moim mleku?

2015-07-15 11:52

Dzień dobry. Moja opinia jest dobra, jeśli chodzi o colostrum akurat tutaj wołowe. Mam na myśli, jednak siarę zwierzęcą jako taką. Tak jak w mleku kobiecym, szczególnie w siarze jest laktoferyna, która jest odpowiedzialna między innymi za ochroną dziecka przed infekcjami, tak również i w pokarmie krów, znajduje się laktoferyna. Uczeni postanowili colostrum wykorzystać i ekstrachowali laktoferyną. Przeszła pomyślnie badania i jest z powodzeniem zalecana i stosowana u dzieci jako zabezpieczenie przed infekcjami. Chętnie podajemy u noworodków i niemowląt karmionych sztucznie a także jest wykorzystywana do protekcji u starszych dzieci. Amerykanie próbują przygotować laktoferynę z pokarmu kobiecego ale jest kosztowna, ponieważ trzeba zużyć dużą ilość pokarmu. Siara wołowa i także ludzka ciągle podlegają badaniom i odkrywane są nowe składniki, które chronią przewód pokarmowy niemowląt. Ja chętnie zalecam niemowlętom karmionym sztucznie a także starszym dzieciom, zwłaszcza w wieku przedszkolnym jako ochronę przed zakażeniem. Cieszę się, że Pani córeczka tak ładnie zareagowała na lek bo to oznacza, że działa i zalecanie go jest dobrym pomysłem. Pozdrawiam