Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1064 Wątki)

Płaska główka z lewej strony

Data utworzenia : 2015-05-21 22:10 | Ostatni komentarz 2015-05-27 14:37

a.wilk

3267 Odsłony
9 Komentarze

Zauważyłam u mojej córki z lewej strony płastrzą główkę. Na tej stronie częściej leży. Czy mam się martwić?

2015-05-27 14:37

Zmieniaj pozycje leżenia mój synek trzymał główke zawsze na jedną stronę awet łóżeczko przestawiliśmy żeby zmusić go do obrócenia główki w inną stronę przekładałam sama główkę aż sie w końcu przyzwyczaił no nowej pozycji nawet na bilansie usłyszałam że ma bardzo ładny kształt główki więc chyba pomogło

2015-05-22 18:44

Dziękuję za link. Wcześniej nie mogłam znaleźć wątku o takiej tematyce.

2015-05-22 15:54

Właśnie chciałam załączyć link, gdzie ekspert Lovi mówi o zniekształceniu główki a tu patrzę, że Lovi czuwa i już ten link zapodało :-)))

2015-05-22 12:36

Ja co karmienie zmieniam strony na których leży wtedy główka się nie odkształca. Maluszek ma jeszcze wszystko miękkie także kładąc go częściej na jednej z stron ma prawo się odkształcić to i owo. Po równo układać maluszka. karmienie prawa strona, karmienie lewa strona.. :) Główka moze się bardzo odksztalcić. pamiętam jak mały się urodził i miał strasznie podłużną głowę, bo źle mi sie wstawił kanał.. Ale po 24 godzinach wszystko się unormowało i nie wyglądał już jak UFO :))

2015-05-22 09:14

Podsuwamy wątek z wypowiedzią Pani Ekspert - http://lovi.pl/pl/forum/11/1898/1

2015-05-22 08:58

Mój synek również miał asymetrię ułożeniową z tym że u nas główka była ok. Warto poświęcić trochę więcej uwagi na to w jakiej pozycji śpi dziecko- najlepiej aby układać raz na prawym , raz na lewym boku, jeżeli karmisz piersią to koniecznie przystawiać do obu piersi ( mój synek nie chciał mi ssać z lewej piersi i na początku nie powiązałam tego z asymetrią tylko myślałam że w lewej piersi mam mniejszą brodawkę którą trudniej mu uchwycić). Zwracaj również uwagę na to żeby trzymać dziecko raz na jednej innym razem na drugiej ręce i staraj się aby wykonywało jak najwięcej symetrycznych ruchów - ja polecam Ci matę edukacyjną na której zawieszone są zabawki po które dziecko musi sięgać. Ja na początku te zabawki które są lepsze do uchwycenia przez dziecko wieszałam właśnie po słabszej stronie synka aby zmotywować go do pracy tą częścią ciała a po kilku minutach zmieniałam zabawki. Również bardzo ważne jest to aby do dziecka podchodzić raz z jednej a raz z drugiej stron łóżeczka, więc jeżeli nie masz możliwości postawienia łóżeczka w miejscu gdzie będziesz mieć dostęp z obu stron to zmieniaj ustawienia poduszki w łóżeczku. Oczywiście warto by było porozmawiać na ten temat z lekarzem ponieważ u mojego synka zauważyłam właśnie asymetrię a później okazało się że jest ona spowodowana lub też współistnieje ze wzmożonym napięciem mięśniowym z powodu którego rehabilituję synka. Dobrze że w porę zauważyłaś że dziecko ma spłaszczoną główkę i warto to zdiagnozować ponieważ każde niemowlę do 3 miesiąca życia może się asymetrycznie układać ale później ta asymetria powinna ustępować a jeżeli tak nie jest to warto i trzeba dziecku pomóc.

2015-05-21 23:16

Moja córka skończyła 4 miesiące.

2015-05-21 22:49

Właśnie zależy jaką dużą masz dzidzię, jak ma kilka miesięcy i jeszcze duże ciemiączko jest jeszcze szansa, że przy ułożeniu na drugi boczek ( oczywiście naprzemiennie) zdążysz wyrównać tą asymertię. A jeżeli jest większa i to wypłaszczenie nie jest zbyt widoczne ( choć matce zawsze wszystko się wydaję większe itp.) to z czasem schowa się pod włoskami. Ja moją kładę raz na prawy raz na lewy boczek, czasem na plecki, i staram się w czasie zabawy na brzuszku, choć tego ostatniego akurat nie lubi. Łepek na razie wydaje mi się symetryczny.