Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Ospa wietrzna - czy niemowlę na piersi też się zarazi?

Data utworzenia : 2014-12-18 22:01 | Ostatni komentarz 2017-02-27 21:17

aaasik1

26435 Odsłony
21 Komentarze

Witam, w żłobku u starszego synka panuje ospa wietrzna, więc i my czekamy na nią. Starszy synek sobie z nią poradzi, ale martwię się o swoje 7-miesięczne niemowlę - czy mimo karmienia piersią i przeciwciał duże są szanse na zarażenie?

2014-12-20 13:23

ach, minął już ponad tydzień, kiedy starszy synek miał styczność z chorą bratanicą dzień przed wysypem i w żłobku podobno chodziły dzieci normalnie z pryszczami (masakraa!), ale póki co nic się nie dzieje, jednak chyba nie ma co się cieszyć, gdyż czytałam, że to ok 2 tyg może być, zanim wysypie. Akurat na święta, echh. Poza tym idzie wigilia, nawet jeśli do świąt nie będą mieli, będzie tam właśnie moja bratanica, sama nie wiem, co robić, kurcze, ale na wigilię nie pójdziemy? :/ Drugi właśnie jest na piersi, ach, zobaczymy, będę pisać :)

2014-12-20 11:24

Aaasik1 nie jest powiedziane,że synek się zarazi:)Moje córki miały styczność dzień przed wykwitem z wujkiem,który zachorował na ospę ,dzieci siostry również i się nie zarazili.Ja również obawiałam się o młodszą córkę,a córka siostry miała wtedy 2 miesiące jednak dzieci karmione piersią rzadko się zarażają.Najbardziej na zarażenie narażone są dzieci w wieku przedszkolnym,choć moja starsza chodziła wtedy do przedszkola,gdzie również panowała ospa i się nie zaraziła.Z uwagi na kontakt z chorym musiałam jednak przesunąć szczepienia,bo do końca nie wiadomo było czy się zarazili.

2014-12-19 21:33

Aaasik1 ja do końca nie wiem, ponieważ moje dzieci nigdy ospy nie przechodziły.

2014-12-19 08:16

No właśnie czytałam takie info w teorii, a chciałam podpytać mamy, jak to bywa w praktyce :)

2014-12-18 22:57

Podobno noworodek nie moze się zarazić ospą ponieważ przeciwciała dostaje od mamy. Ale dziecko w 7 miesiącu może już normalnie zachorować. Artykuł : http://www.mjakmama24.pl/niemowle/zdrowie/choroby-zakazne/ospa-u-niemowlaka-zarazenie-objawy-leczenie-ospy-i-pielegnacja-niemowlecia-z-ospa,333_3397.html