Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1060 Wątki)

Kaszel pomimo czystych oskrzeli i płuc

Data utworzenia : 2014-10-06 20:19 | Ostatni komentarz 2018-12-31 14:02

Aniami

23335 Odsłony
35 Komentarze

Pani Doktor oraz forumki które byc moze mialy podobna sytuacje, mam takie oto pytanie. Moja 8 miesięczna córka ma kaszel od około 3 tygodni. Lekarka zdiagnozowala lekkie zapalenie oskrzeli, obeszlo się bez antybiotyku, wystarczyly inhalacje z leków. Byliśmy na kontroli ponad tydzien temu i już wszystko było ok- kaszel lekki był nadal ale to takie resztki. Po paru dniach córka znowu zaczela mocniej kaszlec, ciezko powiedziec dokladnie jaki to rodzaj kaszlu bo jest taki krtaniowo-mokry. Córka ma tez wodnisty katar ktorego nie moge sie pozbyc(starsza siostra chodzi do przedszkola i wydaje mi sie ze przynosi do domu wirusy). Wydawało mi się, że ten kaszel może byc wlasnie od splywajacego kataru, a dziś byłam u innej doktor, która stwierdziła, ze ten kaszel moze byc od tego ze corka w nocy nie odbija po jedzeniu i mleko splywa jej do drog oddechowych. Ta teoria jakos mnie nie przekonuje, corka juz w ogole nie odbija nawet w dzien, poza tym nie kaszle tylko w nocy a wlasnie bardziej w dzien. No i problem zaczal sie kilka tygodni temu, a nie odbiajala w nocy nigdy. Mimo wszytsko Pani doktor obstaje przy swoim. Byłabym wdzieczna za rade w tej kwestii bo juz nie bardzo wiem co robic, moze tez ktos ma jakieś sprawdzone sposoby na katar u niemowlaka, stosuje nasivin ale mozna go uzywac tylko 5 dni, odciagam jej takze katar.

2014-10-07 01:13

Aniami a może to jakas alergia wziewna na pylenie jakiejś rosliny lub grzybow które niedawno zaczely wlasnie pylic a wcześniej ich nie było. A może w domu od niedawna pojawil się kot lub jakies inne zwierze futerkowe, które ma alergizujące futerko lub do menu dziecka wprowadzilas nowy produkt którego do tej pory nie podawalas. . Skoro oskrzela sa czyste a katarek nadal jest to może warto wybrać się do alergologa na testy.

2014-10-06 21:00

Aniami, a może powinnaś iść do tej pierwszej lekarki? Z tego co piszesz, to leczyła Małą rozsądnie, więc może coś doradzi. Skoro starsza córka chodzi do przedszkola, to może ten kaszel jest po prostu wynikiem przeziębienia, taki kaszel generalnie nie świadczy o zmianach w oskrzelach, a po prostu towarzyszy infekcji. A nie brzmi on tak, jakby córka odkrztuszała wydzielinę spływającą jej ze względu na katar? Skoro mówisz, że kaszel jest mokry, to moim zdaniem mogły by pomóc inhalacje (ale to już pewnie powinnaś skonsultować z tą pierwszą lekarką, no chyba że póki co zrobisz po prostu inhalację z roztworu soli fizjologicznej - nasza lekarka twierdzi, że warto coś takiego zrobić przy katarze, bo jednak nawilża i pomaga pozbyć się tej wydzieliny).

2014-10-06 20:37

Aniami ,czy u Was w rodzinie ma ktoś stwierdzoną alergię,bo czasami kaszel i katar może pojawiać się na podłożu alergicznym.Ja osobiście spotkałam się też z przypadkiem przeciągającego kaszlu z powodu zarażenia glistą ,gdyż ona krąży po przełyku i powoduje odruch kaszlu,własnie szwagierka w zeszłym roku była zarażona .Kaszel minał niedługo po odrobaczeniu.Moja córcia 2 mies po narodzinach zaczęła kaszleć początkowo podejrzewali zapalenie oskrzeli,po przeleczeniu kaszel zmniejszył sie,ale nie zniknął.mówiono mi wtedy ,ze po przebytej chorobie jakiś czas moze kaszel towarzyszyć więc może córeczka jest po chorobie nadwrażliwa?Ja niestety zgłębiałam temat bo kaszel bardzo mnie niepokoił,mimo iż pani doktor uspokajała .Jak się okazało się , córcia została zarażona krztuścem ale spokojnie ...opisany kaszel Twojej córeczki nie jest podobny do kaszlu Emi bo to na prawdę był okropny kaszel.Z pewnością Pani Doktor udzieli niebawem sensownej odpowiedzi,życze zdrówka córeczce.