Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1060 Wątki)

Kaszel pomimo czystych oskrzeli i płuc

Data utworzenia : 2014-10-06 20:19 | Ostatni komentarz 2018-12-31 14:02

Aniami

23334 Odsłony
35 Komentarze

Pani Doktor oraz forumki które byc moze mialy podobna sytuacje, mam takie oto pytanie. Moja 8 miesięczna córka ma kaszel od około 3 tygodni. Lekarka zdiagnozowala lekkie zapalenie oskrzeli, obeszlo się bez antybiotyku, wystarczyly inhalacje z leków. Byliśmy na kontroli ponad tydzien temu i już wszystko było ok- kaszel lekki był nadal ale to takie resztki. Po paru dniach córka znowu zaczela mocniej kaszlec, ciezko powiedziec dokladnie jaki to rodzaj kaszlu bo jest taki krtaniowo-mokry. Córka ma tez wodnisty katar ktorego nie moge sie pozbyc(starsza siostra chodzi do przedszkola i wydaje mi sie ze przynosi do domu wirusy). Wydawało mi się, że ten kaszel może byc wlasnie od splywajacego kataru, a dziś byłam u innej doktor, która stwierdziła, ze ten kaszel moze byc od tego ze corka w nocy nie odbija po jedzeniu i mleko splywa jej do drog oddechowych. Ta teoria jakos mnie nie przekonuje, corka juz w ogole nie odbija nawet w dzien, poza tym nie kaszle tylko w nocy a wlasnie bardziej w dzien. No i problem zaczal sie kilka tygodni temu, a nie odbiajala w nocy nigdy. Mimo wszytsko Pani doktor obstaje przy swoim. Byłabym wdzieczna za rade w tej kwestii bo juz nie bardzo wiem co robic, moze tez ktos ma jakieś sprawdzone sposoby na katar u niemowlaka, stosuje nasivin ale mozna go uzywac tylko 5 dni, odciagam jej takze katar.

2018-12-31 14:02

Polecam inhalacje tym inhalatorem Novama Familino Pro - stosuje od 2 msc zycia u małej i jestem bardzo zadowoloa, nigdy mnie nie zawiodl a katarek czy kaszel znika raz dwa

2014-12-22 14:01

Ewcia, moim zdaniem, jeśli pójdziesz do lekarza i będzie chciał znowu dać antybiotyk, to zażądaj najpierw antybiogramu, by ustalić jaki antybiotyk w ogóle powinien być podany, bo może te wcześniejsze jednak nie były trafione. li_28, no to nieźle Was ten kaszel trzymał. Co do tych leków na pasożyty, to też nie byłam do końca przekonana, czy dawać profilaktycznie, ale kaszel nie mijał, więc w końcu podałam i jak się okazuje jednak niepotrzebnie.

2014-12-22 10:40

Tez mamy ten problem, tyle ze synek mial zapalenie ucha i lekkk kaszlal bral antybiotyk i doktorka mowila ze antybiotyk pomoze,zeby nie przychodzic na kontrolna wizyte, ale po ok 2tyg synek czul sie gorzej wiec z nim poszlam i okazalo sie ze ma zapalenie ucha i zapalenie oskrzeli i znowu antybiotyk, inchalacje, a minelo juz ok2tyg a synek ma katar az taki ze zalatuke mu do gardelka i az sie dusi i tak kaszle ze spac nie moze, prucz tego budzi sie z placzem co 2godz i dlugo musze go usypiac i tak juz2tyg a jak bylismy do kontroli doktorka mowila ze juz jest ok zeby dalej robic inchalacje i podawac syrop na kaszel a kontrol jest noe potrzebne ale chyba pujde bo noe wiem czy to normalne, zeby znowu nie mial 3raz zapalenia ucha.

2014-12-22 09:22

Alicjas123 u córki powodem kaszlu była zwykła infekcja wirusowa która nie wymagała podawania antybiotyku. Dość długo się utrzymywał bez żadnych dodatkowych objawów. Ale podobno po chorobie może jeszcze utrzymywać się kaszel tzw. poinfekcyjny nawet kilka tygodni. Córka akurat poszła do przedszkola i co jakiś czas łapała takie infekcje. Tak samo katar przewlekły, pojawił się jak poszła do przedszkola, w dzień nie było problemu ale jak się kładła spać, w nocy i nad ranem niestety był z nim problem i nie pomagało nic, wietrzenie, nawilżanie powietrza, woda morska i inne specyfiki, wszystko pomagało tylko na chwilę. Porobiliśmy jej różne badania te na alergie również, byliśmy u laryngologa. Było nawet stwierdzenie, że to może pasożyty. Ale lekarz stwierdził, ze najpierw badania potem ewentualne ich leczenie (robiliśmy kilka prób i nic nie wyszło) więc córka nie dostała leku na pasożyty nawet profilaktycznie. Takie u nas zdanie miał lekarz, twierdził, że te leki nie są zupełnie obojętne. Kater przeszedł wraz z pojawieniem się cieplejszych dni gdzieś w połowie wiosny (trwał od później jesieni). Do tego czasu córka nie ma już z tym problemu. Co było powodem nie wiem. Teraz chodzi do innej szkoły, już nie do przedszkola.

2014-12-22 00:06

Czasem rodzicom cos nie daje spokoju i szukaja na wlasna reke i ja sie wcale nie dzwie. Rowniez szukam gdy mam watliwosc, lub ide do innego lekarza.

2014-12-20 20:57

I tak to właśnie czasem jest z lekarzami, a potem nie ma się co dziwić, że ludzie próbują się leczyć u dr Googla ;). li_28, a od czego był ten kaszel?

2014-12-20 20:17

Opowiadała mi dziś kobieta,że jej dziecko miesięczne kaszlało od urodzenia. Chodziła po lekarzach i każdy zbadał i mówił,że osłuchowo czysto,nic się nie dzieje. Ale ona strasznie się tak bała o maleństwo,że pojechała gdzieś daleko w poszukiwaniu lekarza. I pediatra mówi,że niby osłuchowo czysto ale jej coś się nie podoba.Skierowała do szpitala i okazało się,chyba właśnie po rtg,że dziecko ma pełno wody w płucach.Prawdopodobnie źle oczyszczyli noworodka z po porodzie.

2014-12-20 15:39

A mieliśmy odwrotną sytuację z zapaleniem płuc, lekarz stwierdził zapalenie osłuchowo, przepisał antybiotyk już kolejny bo dalej nie przechodziło, zrobiliśmy rtg klatki na własną prośbę i co nie było żadnego zapalenia płuc a antybiotyk nie potrzebny tak więc faktycznie chyba tylko przez rtg można na 100% stwierdzić zapalenie płuc. Kaszel nie był przyczyną zapalenia płuc.