Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1064 Wątki)

złamany obojczyk

Data utworzenia : 2014-10-06 18:11 | Ostatni komentarz 2015-01-14 20:18

inka107

8148 Odsłony
9 Komentarze

Corka urodzila sie ze zlamanym obojczykiem. Lekarze w szpitalu powiedzieli ze to bardzo czeste u noworodkow.. teraz ma 3 miesiace czy trzeba skontroliwac ten obojczyk ?

2015-01-14 20:18

Zlamany obojczyk bardzo czesto wystepuje przy naturalnych porodach, przy cc rzadziej ale tez ma miejsce. I tak jak lekarze mowia srasta sie samoistnie, jednak trzeba obserwowac czy dzidzius ma prawidlowe odruchy jednej i drugiej strony, zeby w razie uszkodzenia nerwu szybko zareagowac poprzez rehabilitacje;) kolezanka ze swoim synkiem chodzila na rehabilitacje po zlamaniu obojczyka, teraz ma 11 miesiecy i rozwija sie jak bajbardziej prawidlowo. Ale jesli nie zauwazylas nic niepokojacego to nie masz sie co martwic, ew jak cos cie niepokoi skontaktuj sie ze swoim pediatra;)

2015-01-14 20:09

Ja miałam złamany obojczyk przy porodzie. To było 25 lat temu więc nie wiem jak wyglądała hospitalizacja i leczenie ale wiem, że nigdy nie odczuwałam tego skutków. Jeżeli obawiasz się czy wszystko jest w porządku to poradź się pediatry w tym temacie lub wybierz się do specjalisty. Myślę jednak, że jako matka odczułabyś gdyby coś było nie tak.

2015-01-10 21:33

Moja córka też miała złamany obojczyk przy porodzie sn, bo była duża 4300g. Nam kazali pielęgnować obojczyk prze 2 tygodnie, bo w takim czasie się zrasta. Jak byliśmy u pediatry to powiedziała, że się zrósł i nie musimy nic więcej robić. Mała ma teraz 7 tygodni. Napisałam że przy wizycie z bioderkami dziecko miało zrobione też USG tego obojczyka, prosiłaś o to lekarza i zgodził się, czy u kogoś innego to robiłaś?

2014-10-17 14:05

Słyszałam o tym że często zdażają się takie złamania pod czas porodu a co do kontroli to ja oczywiście skontrolowała bym to jak najszybciej na twoim miejscu jeśli nadal tego nie zrobiłaś chociaż by dla własnego spokoju ..... U takiego malusza lepiej reagować jak najwcześniej

2014-10-13 20:22

Mój Witek też miał przy porodzie (przez CC !) złamany obojczyk. My również nie dostaliśmy żadnych zaleceń jeśli chodzi o kontrolę tego. Rozmawiałam z trzema różnymi pediatrami (CZD, rejon i prywatny) i wszyscy są zgodni że to nic takiego. Nam złamany obojczyk kojarzy z czymś bardzo poważnym. Bo u dorosłych faktycznie jest, jednak noworodek ma obojczyk jak młoda, zielona gałązka. Cieniutki i elastyczny. Dlatego nie da się w ogóle tego złamania wykryć. Wyczuwa się dopiero około 3 doby zrost który się tworzy. Najpierw wyczuwa go tylko lekarz, potem może każdy laik i ok. 5 roku życia może być nawet widoczny. Kiedy kości rosną i się rozciągają, zrost będzie się pomału wchłaniał. Oczywiście zawsze jeśli masz wątpliwości możesz zapytać lekarza. Ale naprawdę to bardzo powszechne i niegroźne :)

2014-10-07 10:23

myślę że dobrze by było zapytać jakąś rehabilitantkę noworodków i małych dzieci. specjalista zajmujący się tym na co dzień będzie z pewnością kompetentny aby przekonać cię czy wszystko jest w porządku lub ewentualnie zaleci jakieś ćwiczenia. u dorosłych wiem że obojczyk może nie mieć skutków ubocznych jeśli zrośnie się prawidłowo. dla spokoju ducha sprawdziłabym specjalisty.

2014-10-06 18:57

To jak powiedzieli, że ok to pewnie jest ok nic się nie martw :) Może się wypowie jakaś mamuśka która to przeżyła :))

2014-10-06 18:34

Przy wypisie ze szpitala powiedzieli ze to samo sie zrasta. I nie nalezy nic robic. Robilismy usg po 6 tyg wtedy kiedy trzeba bylo skontrolowac bioderka. Ale chcialam sie dowiedziec czy to moze miec jakies nastepstwa pozniej. Bo powiedzieli nam ze wszystko jest ok.