Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1063 Wątki)

Anemia u niemowląt - jakie sposoby na anemię

Data utworzenia : 2013-02-19 14:57 | Ostatni komentarz 2014-06-26 10:29

A.Bednarska

18369 Odsłony
23 Komentarze

Nie doszukałam się tego tematu a uważam, że jest ważny, gdyż dużo niemoląt ma skłonności do anemi po ukończeniu 6 miesiąca i jest to związane z fizjologią. Czasami pediatra zaleca podawanie preparatów z żelaza ale warto jest naturalnie wprowadzać do diety dziecka produkty bogate w żelazo - żółtko jajka kurzego i cielęcina są ponoć najbardziej bogate w żelazo. Do tego można dodać jeszcze szpinak ale mój synek go nie toleruje. Staram się podawać mu w zamian dużo cielęciny. Najbardziej lubi cielęcinkę w potrawce na warzywach z ziemniaczkami i sosikiem :) A jak Wy wzbogacacie menu dzieci w żelazo?

2013-03-01 22:20

Nad nami wisi właśnie widmo anemii, ponieważ córka ma niską morfologię. Boję się, że będzie wieczną anemiczką jak ja :( Dziś robiłyśmy po raz kolejny badania i jeszcze nie znam wyników, ale już jestem ciekawa, co takiego wypisze nam lekarz. My jeszcze za dużo warzywek nie jadłyśmy, bo mała, mimo że w środę kończy pół roku, to woli owoce, a warzywami pluje mi w twarz, więc burakiem czy brokułami nie będziemy się ratować ;o

2013-02-28 10:57

Moja córcia też ma anemię, ale ja w ciąży nie miałam żadnych problemów z morfologią. Lekarz neonatolog przepisał nam actiferol i dodaje go do mleczka. Za tydzień mamy powtórzyć badania, mam nadzieję, że już będzie w porządku.

2013-02-26 13:06

Napar z pokrzywy słodzony sokiem z dzikiej róży (prawdziwy, nie aromatyzowany - ja kupowałam f-my Polska Róża), sok z buraków, Ryby, żółtka jaj, buraki, rośliny strączkowe, drób, natka pietruszki, Przy podawaniu żelaza, obojętnie czy to w tabletkach czy w pokarmach, nalezy zadbać by dziecko miało dietę bogatą również w witaminę C, żeby się lepiej żelazo wchłaniało. Należy ograniczyć mleko krowie, białą mąkę, kasze, produkty bogate w wapń, który hamuje wchłanianie żelaza. Żelazo z produktów roślinnych wchłania się gorzej niż z produktów zwierzęcych.

2013-02-25 22:47

Aby uniknąć anemii u niemowlaka trzeba prowadzić odpowiednią dietę już w trakcie ciąży. Jeśli dziecko ma anemię należy go karmić piersią ponieważ żelazo jest wtedy najbardziej przyswajalne należy unikać karmienia mlekiem krowim. Jeśli maluch już spożywa produkty stałe należy podawać mu produkty z żelazem m.in chude mięso, drób, ryby, makaron, ryż i chleb wzbogacony o żelazo, ciemnozielone liściaste warzywa, żółtko jaj oraz rośliny strączkowe. Należy wprowadzić również do jego diety warzywa i owoce bogate w witaminę C.

2013-02-25 22:29

Moja kruszynka miała anemię po porodzie wówczas pediatra zalecił nam 0,5 tabletki kwasu foliowego dla lepszego wchłaniania żelaza i preparat żelaza dla niemowląt ACTIFEROL - są w różnych dawkach, ale odpowiednią dawkę musi przpiesać lekarz w zależności d wieku, wagi dziecka.

2013-02-22 15:38

Własnie anemia może zaskoczyć u dziecka nawet jak wygląda sobie dobrze dziecko. Badanie które należy zrobić żeby jeśli nas coś w tym kierunku niepokoi to morfologia z rozmazem.Przeważnie lekarze przepisują jakieś leki m.in żelazo,witaminę B6.A anemia to poważna sprawa,bo w późnym stadium może przekształcić się w białaczkę. W drugim półroczu życia poziom żelaza się kurczy.I dziecko powinno czerpać je z jedzenia.Zalecane są jajka szczególnie żółtka,ryby.

2013-02-19 22:21

My oprócz mięska, żółtka robimy jeszcze zupkę z czerwonych buraczków i dodajemy do różnych zupek natkę z pietruszki, która jest bogata w prowitaminę A, witaminę C, sole mineralne oraz żelazo. Co do podawania preparatów z żelazem - wcale nie fajne, gdyż powodują przebarwienia na pierwszych ząbkach, tzw. mleczakach (ząbki robią się brązowo-czarne), mogą również wystąpić zaparcia lub biegunki bądź kolki niemowlęce z czym się spotkałam -ale niestety czasem niezależnie od nas musimy podać maluszkom taki preparat z żelazem dla jego dobra i zdrówka.