Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1063 Wątki)

Bezdech na skutek pobudzenia nerwu błędnego ?

Data utworzenia : 2014-09-08 13:16 | Ostatni komentarz 2014-09-14 17:34

polozna1987

3762 Odsłony
3 Komentarze

Witam , Czy podczas karmienia piersią szybki wypływ mleka może mieć tak silny wplyw na nerw blędny aby spowodowac "bezdech" u noworodka w trakcie jedzenia ? Czy należy się tym niepokoić ? Do kiedy przypadłość ta moze miec miejsce. Dodam,że sytuacji tej nie towarzyszy sinica etc,. gdyby nie pieluszkowy monitor oddechu prawdopodobnie nawet bym tego nie zauważyła.

2014-09-14 17:34

Nie wiem jak w tych monitorach pieluszkowych, ale w naszym plytkowym alarm uruchamia sie dopiero po 20 sekundach.

2014-09-13 09:41

Witam. Trudno mi dyskutować z pieluszkowym monitorem bezdechu. Moja wiedza pozwala mi być przekonaną, ze bezdech prowadzi do sinicy. Jeżeli ktoś nie oddycha, jego tkanki są niedotlenowane i szare. Teoretycznie noworodek ma wrażliwa tylna ścianę gardła i nasadzeń języka. Łatwo moze dojść do podrażnienie nerwu błędnego i np. bradykardii. Do takiej sytuacji dochodzi w czasie odsluzowania po urodzeniu. Dlatego neonatolodzy i położne unikają wkładania cennika do buzi noworodka, jeżeli tylko można. Przyznamy, ze nie spotkałam sie z taką reakcją w czasie szybkiego wypływa mleka z piersi (z butelki jest to możliwe), żeby zdrowy, donoszonych noworodek zaprezentował bezdech. Prędzej sie zakrztusi. Myśle, ze problem leży w sprzęcie, który ma ustawiona reakcje na krótki czas. Noworodek ma prawo robić przerwy w oddychanie bez wpływu na jego komfort. Taki moze być tor oddychania. Zastanawiam sie dlaczego Pani monitoruje dziecko, czy są do tego wskazania medyczne, czy coś się wydarzyło po urodzeniu? Jeżeli jest to zdrowe dziecko, bez obciążeń, przeszłości neurologicznej i bez innych czynników ryzyka bezdechu nie musi być monitorowane. Pozdrawiam

2014-09-09 14:05

A ile trwal ten bezdech?