Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1063 Wątki)

spodziectwo prąciowe

Data utworzenia : 2014-06-20 11:01 | Ostatni komentarz 2014-06-28 22:30

Judytka.92

3636 Odsłony
5 Komentarze

Mam pytanie odnośnie do spodziectwa praciowego ponieważ mój synek ma te wadę. W 2 dobie po urodzeniu malego przyszedł do mnie pediatra na rozmowę w której powiedział ze miedzy 1 a 3 rokiem życia powinniśmy udać się na zabieg/operacje żeby to naprawić. Jak wygląda taki zabieg i ile czasu zostaje się w szpitalu? I czy po zabiegu maly normalnie może sam zrobić siusiu? Jest tu może mama która ma to juz za sobą, albo taka która wie coś na ten temat?

2014-06-28 22:30

U mnie starszy synek miał operowana stulejke ale miał wtedy 6 lat i zniósł to bardzo dobrze tylko chyba ja strasznie panikowałam. Zabieg był przeprowadzany w narkozie ogólnej i tego właśnie się najbardziej bałam ale wszystko było ok i bez żadnych powikłań. A u Was tez może to być nie aż tak duży zabieg więc nic tylko czekać i udać się do lekarza zgodnie z radami pani doktor.

2014-06-26 22:45

Dziękuję p. Dr za odp. K. Czerska trochę mnie pocieszylas jednak jestem ciekawa jak synek to zniesie...

2014-06-26 22:21

Witam. Spodziectwo prąciowe, to wada, którą należy zoperować. Faktem jest, że operuje się powyżej 1 roku życia. Operacja jest uzależniona od rodzaju i nasilenia wady. Najlepiej, żeby Pani się udała do chirurga dziecięcego w okolicy 1-szego roku dziecka, który, po zbadaniu synka określi, kiedy będzie najlepszy czas na operację. Chirurg dokładnie opisze , jaki rodzj zabiegu trzeba bedzie wykonać i odpowie Pani na wszystkie pytania. Pozdrawiam

2014-06-21 07:36

Jako ciekawostka to przy braniu duphastonu przez długi czas tez wyczytałam że właśnie duże dawki tego leku przed ciążą i w trakcie ciąży mogą powodować tą wadę , choć w moim przypadku to się nie sprawdziło i Jaś dziś ma 11 miesięcy i wszystko u niego jest super:)

2014-06-20 21:15

Ja mogę tylko napisać ku pokrzepieniu iż mój Luby miał coś takiego. W małym stopniu ale było. Jest w pełni sprawny i nie ma problemu z erekcją ani spłodzeniem potomka:)