Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

HERBATY GRANULOWANE DLA DZIECI

Data utworzenia : 2013-02-06 20:03 | Ostatni komentarz 2018-07-12 13:32

aanuzia1987

22752 Odsłony
173 Komentarze

Podajecie swoim dzieciom herbatki granulowane?

2013-02-07 23:30

mam herbatkę zawsze pod ręką gdy nie chce pić wody a ogólnie mało pije więc nie chce żeby mi sie odwodnił. W czasie zimy czyli teraz gotuje kompot z jabłek bo lubi, czasem dolożę gruszke to się oderwać nie może, ale nie robie tego często bo niestety czasu nie mam. Skład pozostawia wiele do życzenia, ale jak nie mam wyjścia to podaję. Lepiej żeby wypił mi tu 20ml, tam 30ml to zawsze coś niz nic.

2013-02-07 11:10

Na początku podawałam herbatki granulowane,począwszy od herbaty z kopru włoskiego.Ale krótko,strasznie słodkie były owocowe herbatki granulowane. kiedyś koleżanka dietetyczka powiedziała mi że one nie mają nic wspólnego z herbatą.Warto zwracać uwagę na to co pisze na etykietce.Takie nazwy jak cukier gronowy,dekstroza,syrop karmelowy to nic innego jak cukier w różnych nazwach.

2013-02-07 09:47

syn pił herbaty granulowane , ale obecnie nie podaję. Tak jak poprzedniczki byłam zdziwiona składem herbatek , których nawet herbatą nie można nazwać.skład herbatki jabłkowejj firmy X :cukier, cukier gronowy,syrop glukozowo-fruktozowy,glukoza,maltodekstryna( może być jeden lub 2 w składzie) , , kwas cytrynowy, naturalny aromat jabłkowy, ,ekstrakt z jabłka .Pomijając fakt ,że wyciągu z owoców jest 0.5 % i kilka witamin, to patrząć na skład widać ,że to sam cukier. aanuzia1987 jak to ujęła cukier na cukrze.Niezdrowo i z ryzykiem próchnicy, Ja sama też nie piję takich rarytasów bo cukier by mi podskoczył znacznie. Mój syn jest już starszym dzieckiem ,więc pije kompoty lub wodę z sokami z owoców własnej roboty."Herbatek" granulowanych nie daję ze względu na konserwanty i barwniki odkąd się uczulił .

2013-02-06 22:24

Że glukoza w owocowych herbatkach jest, to mnie nie zdziwiło, ale jak zobaczyłam ją w herbatce rumiankowej i z kopru włoskiego, to miałam lekki wytrzeszcz :P Staram się za dużo i za często tych herbatek nie podawać właśnie ze względu na zawarty w nich cukier. Podobnie zresztą jest z kaszkami. Samej kaszki w kaszce jest niewiele, za to cukru nie brakuje :) Jak się ma sprawa z kompotami - nie mam pojęcia.

2013-02-06 20:06

Ja kupiłam taką herbatkę tylko raz, kiedy w domu przeczytałam jej skład byłam przerażona. Herbatka jagodowa (znanej firmy produkującej żywność dla dzieci): cukier, glukoza, wyciąg z hibiskusa, naturalny aromat jagodowy, wyciąg z melisy, regulator kwasowości- kwas cytrynowy, suszone jagody w proszku 1,86% (syrop glukozowy). Wszędzie piszą, mówią i apelują żeby ograniczyć cukier u dzieci a tu mamy cukier na cukrze... - czy nie lepiej ugotować kompot z jagód (czy każdych innych owoców) !?