Zdrowie (1063 Wątki)
Hipotermia
Data utworzenia : 2014-06-11 15:02 | Ostatni komentarz 2014-06-28 22:35
"Określana jako spadek temperatury „głębokiej” ciała poniżej 35 °C (pomiar w odbycie). Poniżej 32 °C występują senność, apatia, śpiączka i w końcu śmierć." źródło:medonet od niedzieli mój syn miał bardzo wysoką i ciągle utrzymującą się temperature ( 38*-41*) wczoraj wieczorem temperatura opadła , dziecko spokojnie zasnęło ale mnie coś w nocy ruszyło zeby sprawdzic czy czasami cos sie nie zmieniło ..dotykał czoła mokre i strasznie zimne ..reszta ciała zlana zimnym potem..posadziłam go zeby sprawdzic czy sie obudzi , niestety spał nadal ..cały wiotki ..wpadłamw panikę , wziełam go na reke i zmierzyłam temperaturkę przez odbyt - 34,6 ! rozpłakałam sie , wziełam telefon i zadzwoniłam do szpitala ..lekarz powiedział , ze dziecko jest osłabione i nie mam sie bac ..ale bałam sie , bo jak sie nie bac kiedy dziecko ma tak ostry spadek temperatury ..obudził sie chwile pozniej i chodziłam , rozmawiałam , zabawiałam , byle nie zasnął ..okryłam go kocem i czekałam az sie cos zmieni ...po 30 min temperatura nic nie podskoczyła ..Kacper strasznie płakał ..wrzeszczał a ja nie wiedziałam co robic ... lekką hipotermię – temperatura głęboka od 34°C do 36°C średnią hipotermię – temperatura głęboka od 30°C do 34°C ciężką /znaczną hipotermię – temperatura głęboka poniżej 30°C Lekkiej hipotermii – stosujemy bierne ogrzanie poprzez okrycie kocami i przeniesienie do ciepłego pomieszczenia lub, gdy jest taka możliwość, czynne ogrzewanie zewnętrzne poprzez zastosowanie ciepłego powietrza, ciepłej kąpieli. Średniej hipotermii – stosujemy jak wyżej – bierne ogrzanie lub też czynne ogrzanie zewnętrzne, ale tylko tułowia. Ciężkiej hipotermii – postępowanie jak w średniej plus konieczne jest zastosowanie ogrzewania czynnego wewnętrznego np. wentylowanie poszkodowanego ciepłym, nawilżonym tlenem (jest to już postępowanie przyrządowe). Jeżeli brak jest oddechu i tętna – prowadzenie wentylacji i masażu serca – Resuscytacja krążeniowo-oddechowa. Uwaga! – obecność oddechu i krążenia w hipotermii sprawdza się dłużej – nawet do jednej minuty! źródło:http://www.pierwszapomoc.com/ z tego wszystkiego ja już sama nie wiedziałam czy ogrzewać go czy nie ..pierwsz raz się tak bałam ! Spotkałyscie się z tym kiedyś ?
Sortowanie: