Zdrowie (1062 Wątki)
Guz na główce niemowlęcia - pamiątka po porodzie
Data utworzenia : 2014-04-25 20:17 | Ostatni komentarz 2014-05-05 12:27
Witam Pani Doktor, Mam synka, który za tydzien skończy 3 miesiące. Urodził sie 3 dni po terminie z waga 4260 g, a sam poród był naturalny, ale nie obylo sie bez kleszczy, byl bardzo długi i ciężki. Zakończył sie dobrze i jedyna pamiątka po nim jest guzek na czubku z lewej strony główki mego synka. Ginekolog poloznik ktora odebrala porod stwierdzila, iz guzek powstal na skutek wielogodzinnego ucisku na glowke w kanale rodnym podczas długiego przebiegu porodu. Po narodzinach pediatra , ktory obejrzal synka stwierdził ze w tym guzku jest płyn i może trzeba będzie zrobić pozniej punkcje i ze mamy przyjsc za 10 dni, to on zdecyduje co dalej..Po dwóch oraz czterech tygodniach uznał ze punkcji tzn pobrania płynu z guzka nie ma potrzeby robić, gdyż niesie niepotrzebne ryzyko, po miesiącu guzek calkiem stwardnial i troche sie zmniejszył. Zrobiliśmy na polecenie pediatry usg przez ciemiaczko główki i owego guzka ale nie stwierdzono zadnych nieprawidłowości. Pytanie moje, kiedy Pani doktor uważa ze ten guzek może zniknąć. Na początku pediatra mówił mi ze po mcu, potem ze po dwóch, a ostatnio oglądając synka uznał, ze w miarę wzrostu główki guzek sie rozejdzie. Synek jak wspomniałam wcześniej skończy niedługo 3 mce, jest dużym chłopcem jak na swoje 11,5 tyg, waży 7500 g i mierzy 66 cm. Troche sie niepokoje , gdyż guzek nie rozchodzi sie i chętnie poznam opinie innego doświadczonego pediatry na ten temat. Dodam , ze mały ma wizyty u rehabilitanta na uelastycNienie mięśni szyji ale ten nie skomentował zbytnio sprawy guzka. Z góry serdecznie dziękuje.
Sortowanie: