Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1060 Wątki)

Migrena

Data utworzenia : 2014-03-09 21:09 | Ostatni komentarz 2022-01-16 16:24

KasiaCom

9417 Odsłony
95 Komentarze

Tym razem wszystko przeszukałam i nie znalazłam odpowiedzi, a więc chciałabym założyć wątek i dowiedzieć się czy któraś z dziewczyn po cc teraz walczy z migreną. Ja jak wiecie uczulona na większość leków, na szczęście nie miałam problemu z migreną przed ciążami, ale po cc pojawiła się migrena. Jeden z lekarzy, u którego byłam powiedział mi że przyczyną może być podnoszenie głowy w czasie tych 12 godzin, kiedy powinnam leżeć płasko. czy spotkałyście się z czymś takim? A może macie jakieś niefarmakologiczne sposoby na łagodzenie migreny? Mój kolega (obecnie stażysta) lekarz polecił mi wypijanie dużej ilości wody niegazowanej i czasem faktycznie łagodzi, ale czasem tak jak dziś wywołuje jedynie nudności. jestem Ciekawa może istnieje jakiś sposób na tą przypadłość?

2014-03-25 15:07

teraz jak mam nawet mały ból od razu biorę apap (niestety tylko jego moge łykać z leków) no a jak nie pomaga apap czy apap extra to robię kompresy chłodne na kark i na czoło i trochę mi ból łagodnieje. Przy najbliższej okazji skorzystam z rady Didisia i przewiążę szalikiem. Ale teraz jakoś rzadziej pojawia się migrena, przynajmniej w zeszłym tygodniu tylko raz (a były dni, że codziennie) .

2014-03-25 14:37

Też zmagałam się przez jakiś czas z migreną, do tego stopnia, że wymiotowałam. Ogromną ulgę przynosił mi dość prymitywny sposób, mianowicie związywanie głowy zwiniętym szalikiem tak na ok 30 min. Ucisk działał cuda. Spróbuj oby pomogło!

2014-03-10 13:05

Łoooo kobieto, temat rzeka. Jak mi się mała nie obudzi to książę ci napiszę o migrenie. Żyję w symbiozie z tym paskudztwem już 23 lata, więc mogę się uznać za eksperta :D Jeśli chodzi o migreny po znieczuleniu podpajęczynówkowym to utrzymywały mi się około pół roku po porodzie. Mimo, że leżałam bez podnoszenia głowy 24 godziny, to przed dwa tygodnie po porodzie każdorazowe doprowadzenie mnie do pionu kończyło się mniejszą czy większą migreną i zgadzam się z twoim lekarzem, że to może być powód. Z czasem było coraz rzadziej i teraz jak już się pojawia to nie jako skutek znieczulenia. Powiem ci tak, tabletkę (Apap, Etopiryna, plastry chłodzące IBUM) trzeba brać na pierwszym bólu, nie czekać aż się zacznie mocniej. Im wcześniej weźmiesz tabletkę tym mniejsza szansa, że cię rozłoży na amen. Zwróć też uwagę na to co jesz, jaka jest pogoda, ciśnienie, czy jesteś wyspana/przespana, zbyt zmęczona, za dużo bodźców jest, za mocne światło, hałas. Jeśli o jedzenie chodzi to najczęściej migreny wywołują czerwone wino, sery, czekolada, cytrusy. Oprócz tego palenie też nasila bóle, ale to ciebie nie dotyczy. Dbaj o regularny tryb życia. Zasadniczo to musisz zwrócić uwagę kiedy dopada cię migrena, jak wygląda ból, ile trwa, czy oprócz bólu głowy występują inne objawy (ból oczu, światłowstręt, nadmierna produkcja śliny, wrażliwość na dźwięki).

2014-03-10 09:16

Ja radziłabym na ten temat porozmawiac z Sijle , Ona ma i to nie krótko ...

2014-03-09 22:39

Póki co byłam u zwykłego lekarza, który jak widać niezbyt przejął się moją dolegliwością. Zaraz sobie poczytam i spróbuję jutro umówić do lekarza. Dziękuję

2014-03-09 21:43

Rozwinę więc swoją wypowiedź i tak. Migrena po cc występuje ze względu na to, iż za szybko Nasze ciało zostało postawione do pionu, bądź w trakcie leżenia podnosiłyśmy głowę i kark. Znieczulenie podaje się je bezpośrednio do płynu mózgowo-rdzeniowego przez co po podaniu trzeba leżeć, aby wszystko się wyrównało. Ja miałam problem z bólami głowy ale przy pobieraniu płynu z rdzenia, przy podejrzeniu zapalenia opon mózgowych. W tamtym wypadku byłam u anestezjologa, który zalecił mi jakieś tabletki "dotleniające mózg" - nie pamiętam ich nazwy, bo niestety miałam wtedy kilkanaście lat ale czułam się po nich lepiej, aż w końcu ból odszedł. Niestety musisz to skonsultować z lekarzem, tłumacząc, że miałaś cc, bo taki niby ból może być bardzo groźny nawet dla Twojego życia.. Podsyłam link --> http://bol-glowy.wieszjak.polki.pl/abc-bolu-glowy/240900,Czym-sa-popunkcyjne-bole-glowy.html

2014-03-09 21:16

Bóle głowy są po znieczuleniu - miałaś w kręgosłup?