Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1060 Wątki)

ADD- Attention Deficit Disorder

Data utworzenia : 2014-03-06 11:16 | Ostatni komentarz 2022-12-20 02:38

KasiaCom

4101 Odsłony
3 Komentarze

ADD czyli deficyt koncentracji uwagi bez zachowań nadpobudliwych i impulsywnych. Dzieci, które mają to schorzenie, to dzieci na pozór grzeczne i radosne, które uwielbiają okazywać swoje uczucia. W chwilach gdy dzieje się krzywda innym bardzo to przeżywają, zamykają w sobie. Są bardzo wrażliwe na jakiekolwiek słowa krytyki, łatwo popadają w frustrację.Podobnie jak dzieci z ADHD okazują zapał do robienia różnych czynności, jednak jest to chwilowy zapał. Starsze dzieci z tą przypadłością sa milczące, biorą niby aktywny udział w zabawach i zajęciach przedszkolnych, ale wywołane do odpowiedzi i mimo największych starań nauczycieli nie potrafią odpowiadać, a w konsekwencji prowadzi to także do ich płaczu. W miarę upływu czasu, im dzieci starsze, tym ich koncentracja maleje, mają problemy ze skupianiem się na obowiązkach szkolnych, nie potrafią przyswoić materiałów zadanych im przez nauczycieli do nauki. Dzieci a ADD mają problemy z czytaniem i pisaniem, ponieważ ciężko im się skupić i te czynności wymagają większego poświęcenia czasu niż u zdrowych dzieci. Dodatkowo dzieci z tą chorobą częściej się przewracają, szybko sie męczą i frustracja jaką wywołuje u nich ich powolność powoduje, że nie kończą zadanych im ćwiczeń, prac. mają także problemy emocjonalne, mimo że z upływem wieku dzieci zdrowe chętniej same podejmują decyzje, to dzieci z ADD proszą osoby za nie odpowiedzialne by podjęły taką decyzję. Codzienne czynności też wykonują dłużej niż ich rówieśnicy. Co do leczenia - specjaliści przepisują różne leki, ale głównie zalecają ćwiczyć, ćwiczyć i wiele cierpliwości, nie poganiać dziecka i tym samym niepotrzebnie nie stresować. Najwięcej można zdziałać spokojem i cierpliwymi ćwiczeniami, pomaganiem na skupianiu uwagi i koncentracji.

2014-03-13 19:51

Serdecznie dziękuję Pani doktor za odpowiedź. W takim razie porozmawiam z nimi o psychologu i psychiatrze, wiadomo nikt nie chce dopuścić do siebie faktu, że coś się dzieje, ale im szybciej skorzystają z pomocy tym pewnie lepiej dla dziecka. Niby dziecko pozostaje pod opieką szkolnego psychologa, ale obawiam się że nie jest to wystarczające w jego przypadku.

2014-03-13 19:03

Witam. Przeczytałam opis i wyjaśnienie i myślę, że jest wyczerpujące. Może, faktycznie, podawanie leków można zostawić na później a na początku ćwiczyć cierpliwie i obserwować dziecko. Nie znam placówek utworzonych typowo do współpracy z dziećmi z tą dysfunkcją. Może warto poradzić się dobrego psychologa dziecięcego lub psychiatry dziecięcego. Wyżej wymienieni specjaliści współpracują z placówkami, gdzie można pomagać dzieciom z tym zespołem radzić sobie w społeczeństwie. Na pewno potrzebują one więcej czasu na rozwój. Ponieważ nie ma jednoznacznych kryteriów rozpoznania ADD, trudno jest powiedzieć z całą pewnością, że dziecko nią cierpi. Co do refundacji, psycholog i psychiatra tak ale placówki zapewniające ćwiczenia, mogą nie być refundowane. Przyznam, że nie mam dużej wiedzy na ten temat. Dzieci z podejrzeniem tego deficytu kieruję do psycholaga i psychiatry. Pozdrawiam

2014-03-07 08:48

Pani doktor chciałabym zapytać czy istnieją jakieś specjalistyczne badania potwierdzające ADD? W mojej rodzinie po porstu stwierdzono ją na podstawie obserwacji, dlatego tez rodzice nie chcą podawać dziecku leków, co i ja sama rozumiem, a czy mimo tych wszystkich problemów emocjonalnych i rozwojowych dziecko może nie być chore na ADD bo np z obserwacji wiem , że świetnie sobie radzi w swoim hobby czyli tańcu? Czy istnieją jakieś specjalistyczne placówki badające tego typu schorzenia?I czy sa one w jakimś stopniu refundowane?