Zdrowie (1060 Wątki)
Problem z przewlekłym katarem
Data utworzenia : 2014-02-18 09:13 | Ostatni komentarz 2018-12-31 14:02
Szanowna Pani Doktor, mamy problem z przewlekłym katarem. Moja córka ma teraz rok, urodziła się w 39 tc, poprzez cc, zdrowa, z wagą urodzeniową 3370 g, jest karmiona piersią (z kilkoma przerwami w ciągu życia z powodu moich chorób i antybiotykoterapii). Ma starszą siostrę w wieku przedszkolnym (4 lata), która oczywiście choruje. Jednak coraz rzadziej z antybiotykami, ponieważ wystarcza leczenie inhalacjami (pulmicort, mucosolvan, sama sól fizjologiczna) dostaje okresowo ketotifen i singulair, czasem flixonase lub avamys (w okresach wiosennych i letnich). Zdarzało nam się też stawiać jej bańki. Obecnie starsza córka jest zdrowa. Problem występuje u młodszej-od początku grudnia utrzymuje się jej katar i kaszel. Osłuchowo jest czysta, flegma gromadzi się jakby w gardle. Katar ma lepką konsystencję, ale zmienną-po nocy jest lejący się i przezroczysty, gdy córka chwilę się porusza, katar zaczyna schodzić. Używamy wody morskiej physiomare roztwór fizjologiczny, potem odciągamy katar aspiratorem z pomocą odkurzacza. Wtedy wyciągamy katar lepki i mleczny. W ciągu dnia powtarzamy to może z cztery razy. Zastanawiałam się nad włączeniem kropli do nosa nasivin, choć nie wiem, czy to pomoże... Zaobserwowałam też, że oddycha buzią w ciągu dnia...zastanawia mnie, czy to nie problem trzeciego migdała (mieliśmy to ze starszą córką i półtora roku temu migdał wycieto) lub może skrzywionej przegrody nosowej....Tydzień temu córeczka skończyła antybiotyk Rulid, który pediatra zapisał właśnie z powodu zbyt długo utrzymującego się kataru i kaszlu... Chciałam zapytać jakie badania mogę wykonać-wymaz z nosa lub posiew wydzieliny? Czy można np. włączyć mucofluid? Pediatra kazał włączyć jej ketotifen i poprawa nastąpiła pod względem kaszlu-uspokoiły się napady suchego kaszlu w nocy...w ciągu dnia dostaje prospan na odkrztuszanie. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź i może jakieś wytłumaczenie specyfiki kataru.
Sortowanie: