Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1060 Wątki)

Problem z przewlekłym katarem

Data utworzenia : 2014-02-18 09:13 | Ostatni komentarz 2018-12-31 14:02

konto usunięte

4755 Odsłony
6 Komentarze

Szanowna Pani Doktor, mamy problem z przewlekłym katarem. Moja córka ma teraz rok, urodziła się w 39 tc, poprzez cc, zdrowa, z wagą urodzeniową 3370 g, jest karmiona piersią (z kilkoma przerwami w ciągu życia z powodu moich chorób i antybiotykoterapii). Ma starszą siostrę w wieku przedszkolnym (4 lata), która oczywiście choruje. Jednak coraz rzadziej z antybiotykami, ponieważ wystarcza leczenie inhalacjami (pulmicort, mucosolvan, sama sól fizjologiczna) dostaje okresowo ketotifen i singulair, czasem flixonase lub avamys (w okresach wiosennych i letnich). Zdarzało nam się też stawiać jej bańki. Obecnie starsza córka jest zdrowa. Problem występuje u młodszej-od początku grudnia utrzymuje się jej katar i kaszel. Osłuchowo jest czysta, flegma gromadzi się jakby w gardle. Katar ma lepką konsystencję, ale zmienną-po nocy jest lejący się i przezroczysty, gdy córka chwilę się porusza, katar zaczyna schodzić. Używamy wody morskiej physiomare roztwór fizjologiczny, potem odciągamy katar aspiratorem z pomocą odkurzacza. Wtedy wyciągamy katar lepki i mleczny. W ciągu dnia powtarzamy to może z cztery razy. Zastanawiałam się nad włączeniem kropli do nosa nasivin, choć nie wiem, czy to pomoże... Zaobserwowałam też, że oddycha buzią w ciągu dnia...zastanawia mnie, czy to nie problem trzeciego migdała (mieliśmy to ze starszą córką i półtora roku temu migdał wycieto) lub może skrzywionej przegrody nosowej....Tydzień temu córeczka skończyła antybiotyk Rulid, który pediatra zapisał właśnie z powodu zbyt długo utrzymującego się kataru i kaszlu... Chciałam zapytać jakie badania mogę wykonać-wymaz z nosa lub posiew wydzieliny? Czy można np. włączyć mucofluid? Pediatra kazał włączyć jej ketotifen i poprawa nastąpiła pod względem kaszlu-uspokoiły się napady suchego kaszlu w nocy...w ciągu dnia dostaje prospan na odkrztuszanie. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź i może jakieś wytłumaczenie specyfiki kataru.

2018-12-31 14:02

Polecam inhalacje tym inhalatorem Novama Familino Pro - stosuje od 2 msc zycia u małej i jestem bardzo zadowoloa, nigdy mnie nie zawiodl a katarek czy kaszel znika raz dwa

2014-02-21 21:47

Dziękuję bardzo Pani doktor za odpowiedź. Córka nie ulewa i nie ulewała. A do laryngologa na pewno pójdziemy. Dziękuję raz jeszcze. Mam cichą nadzieję, że to rzeczywiście wina ząbkowania.

2014-02-21 16:36

Witam. Roczne dziecko nie powinno demonstrować objawów przerośnięcia 3 migdałka, aczkolwiek może być powiększony. Jeżeli starsza córka miała usuwany, młodsza też może mieć problem ale jeszcze nie w tym wieku. Nie napisała Pani, czy malutka ma skłonność do ulewania, wtedy może gromadzić się wydzielina w przewodach nosowych. Najkorzystniej byłoby pokazać córkę laryngologowi, który oceni stan błony śluzowej nosa, sprawdzi uszy i poradzi, co może być przyczyną kataru. Nie sądzę, żeby przyczyną była infekcja. Córka została przeleczona antybiotykiem, więc wydzielina nie powinna być zapalna. Jeżeli laryngolog nie znajdzie przyczyny wydzieliny, można jeszcze wykonać USG pod kątem refluksu. Jeżeli wszystko będzie wykluczone pozostaje podawać wodę morską, Nasivin doraźnie, jeżeli dziewczynka będzie miała problemy z zasypianiem czy ssaniem. Warto poczekać, czasami trzeba więcej czasu na unormowanie się produkcji wydzieliny. Częste układanie na brzuszku pozwoli wypływać wydzielinie. Ząbkowanie też może być przyczyną zwiększonej produkcji śliny. Pozdrawiam

2014-02-21 06:40

U nas kaszel mokry i flegmiasty na pewno z powodu kataru, a nie oskrzeli. Nie mamy suchego powietrza, bo nie mamy ogrzewania centralnego. A nasze piece kaflowe nie zasuszają aż tak. Mamy higrometr i monitorujemy. Wilgotnośc 45-50 a temperatura 18-19. starsza akurat teraz jest zdrowa. Pogoda nam teraz sprzyja i wychodzimy na spacery tak po 1 h na raz, bo mała dłużej nie bardzo umie wytrzymać w wózku. Ale potem jeszcze po córkę do przedszkola.

2014-02-20 23:44

Myśle ze młodsze dziecko zaraża się od starszego i tak w kółko. Co do kaszlu to nie wiem ale u nas też ciągły katar .Raczej jest to z powodu ząbkowania ,tak właśnie mówiła lekarka że do 2 lat będzie często z kuli ząbków .Ale dochodzić może do tego również alergia jak i suche powietrze w domu

2014-02-18 11:59

Wróciłam od pediatry-zaproponował włączenie Polivacciny mite. Nasza pani doktor przeciwna jest podawaniu hormonów, sterydów do nosa, bo pytałam jeszcze o antybiotyk miejscowo w kroplach do nosa w leku robionym w aptece.