Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1065 Wątki)

Ciemiączko

Data utworzenia : 2013-01-23 22:34 | Ostatni komentarz 2015-07-24 15:39

Maria.Z

6911 Odsłony
17 Komentarze

Czyli błona znajdująca się pomiędzy kośćmi czaszki. Podczas porodu zachodzi na siebie i tworzy mniejszy obwód glowki. Podobno lekarze tez po tym poznaja polozenie dziecka

2015-07-24 15:39

Ok, dzięki dziewczyny, uspokoiłyście mnie :)

2015-07-20 00:07

Didisia ciemiączko prawidłowo zarasta Twojemu synkowi i nie powinnaś zmieniać dawki wit D. Tak jak pisałam ciemiączko może całkowicie zarosnąć już około 10 miesiaca życia i też nie powinno być problemów, bo jest to prawidłowy wiek. Jednak może ono zarastać powoli aż do 18 miesiaca życia. Jesli dziecko ukończy już 18 miesięcy, a ciemiączko nadal będzie niezarośnięte wtedy na pewno trzeba udać się do lekarza.

2015-07-19 20:27

Didisia nie musisz panikować. Ciemiączko może tak zarastać. Raczej martwiłabym się jakby w takim wieku jak u Twego synka było jeszcze duże. Niektóre dzieci w 6 miesięcy mają takie ledwo wyczuwalne. A witaminę D podawaj cały czas jak należy u dzieci. Jest ona potrzebna do prawidłowej mineralizacji kości nie tylko czaszki, a także spełnia wiele innych pożytecznych funkcji, ale to już nie ciemiączkowa bajka ;-).

2015-07-19 08:49

Beata czyli jeśli Tobi ma prawie 10 mcy, jeszcze ok mesiąca temu miał ciemiączko ok 1,5 na 1,5 cm a raptem munsoę zobiło 0,5 na 0,5 mniej więcej to nie muszę pnikować i lecieć do lekarza? Zmniejszyć dawkę wit d? A jeślintak szybko się zrośnie to mózg będzie się prawidłowo rozwijał?

2014-08-03 20:30

Cerien ciemiączko może już być całkowicie zarośnięte w 10 miesiącu życia. Jeśli dziecko jescze je ma to bardzo dobrze. Niektórym zarasta ono szybciej a niektórym póżniej. Powinno być całkowicie zarośnięte najpóźniej do 18 miesiąca życia. Jeśli tak się nie stanie to dziecko prawdopodobnie ma niedobór wit D3.

2014-08-03 14:45

Ewelinko ja słyszałm że ciemiączko nie powinno się zrosnąć zanim pojawią się pierwsze zęby , ale czy może zrosnąć się za szybko tego nie wiem nigdy się nie spotkałam z takim czymś i aż sama jestem ciekawa co reszta o tym myśli :)

2014-08-03 08:13

odkopałam temat bo postanowiłam nie zakładać nowego bo pewnie zaraz posypią się linki z podobnymi tematami ;) Liczę też że jednak wypowie się w tym temacie Pani ekspert ;). Mój synu urodził się z malutkim ciemiączkiem. Nie wiem jakie to były wymiary z punktu widzenia medycznego ( żaden lekarz mnie nie poinformował) ale jak przykładałam palec to ciemiączko było wielkości mojego krótkiego paznokcia więc około 1x1. Usłyszałam od koleżanki że gdy dziecko ma malutkie ciemiączko nie można dawać zbyt dużo wit. D. W jej przypadku lekarz zalecił pół dawki co drugi dzień a w okresie wakacji całkowicie odstawić witaminkę. Z tym samym poszłam do mojego lekarza który powiedział "Witaminkę prosze podawać normalnie bo niema takiej możliwości aby ciemiączko zrosło się za szybko"....no i zgłupiałam.....powiem szczerze że gdy tylko zrobiło się ciepło na dworze odstawiłam synkowi tą witaminę...boje się żeby mu się nie zrosło za szybko a i tak mały przebywa większą część dnia na dworze więc dostaje naturalną porcję witaminy D. Obecnie ma 7 miesięcy a ciemiączko jest już ledwo wyczuwalne...zmniejszyło się o połowę. Jak to z tą witaminką? Czy podawać według zaleceń lekarza czy na razie odstawić? I kiedy dokładnie powinno bezpiecznie się zrosnąć? Oraz czy jest możliwośc przedwczesnego zrośnięcia ciemiączka?

2014-06-04 13:39

moja corka miała bardzo buze ciemiączko 4 x 4 cm ,,, bardzo długo jej zarastało ,,, jak wymiotowala albo plakala to pol glowy miała zapadnięte az strach było patrzeć ... zarosło dopiero w wieku 3 lat :) zazwyczaj jak się idzie do lekarza y=to sprawdzają ciemniaczko