Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1064 Wątki)

Jak powinno wyglądać szczepienie noworodka ?

Data utworzenia : 2013-11-21 07:40 | Ostatni komentarz 2015-01-07 18:00

lipka166

5114 Odsłony
11 Komentarze

Witam, Mam pytanie do Pani, a mianowicie jak powinno wyglądać szczepienie noworodka, a także małych dzieci? Ponieważ powiem szczerze, że słyszy się różne opinie. Ja mianowicie słyszałam, że pielęgniarka wykonująca szczepienie powinna mieć przede wszystkim rękawiczki jednorazowe, następnie powinna przygotować skórę dziecka do wkucia ( a nie tak jak to często bywa odrazu wbijają się w skórę), po szczepieniu powinien być przyklejony plaster. Oczywiście w moim przypadku szczepienie nie do końca tak wyglądają, dlatego pytam i czy jeżeli nie zostaną spełnione powyższe kryteria powinniśmy zwrócić uwagę pielęgniarce?

2013-11-22 13:33

Szczepienie noworodka / niemowlaka powinno odbywać się w obecności rodzica. Pielęgniarka w punkcie szczepień powinna bezwzględnie założyć w naszej obecności jednorazowe rękawiczki ( mamy prawo a nawet obowiązek o to poprosić !). Następnie pielęgniarka wybiera miejsce iniekcji. Dezynfekuje skórę i pozostawia do wyschnięcia. Następnie wykonuje iniekcję. Przykłada gazik. Plasterek często nie jest wymagany, ma on za zadanie cieszyć oko naszego malucha.Jeśli macie obawy, pytania co do przebiegu oraz schematu szczepienia to przed jego wykonaniem porozmawiajcie z pielęgniarką.Szczepienie jest zabiegiem, które powinno być wykonane bardzo precyzyjnie (chodzi o wybór miejsce wkucia ) i od tego też zależy czy pielęgniarka pozwoli nam trzymać dzieciaczka na rękach w czasie szczepienia czy będzie musiało zostać położone na stoliku zabiegowym.

2013-11-21 15:20

u nas też nie przykleja żadnego plastra przerażają mnie te szczepienia u nas jest pani doktor zawsze bada dziecko, później trzeba ubrać i iść z dzieckiem na drugi koniec korytarza do gabinetu zabiegowego i znowu rozebrać jak płacisz za szczepienie to pielęgniarka jest bardzo miła a jak nie płacisz to jest niemiła za pierwsze szczepienie nie płaciłam i wtedy pani kazała mi położyć małą na stole a ona tak ją kuła a ja razem z Madzią płakałam :( przy następnych szczepieniach pozwoliła mi trzymać małą na rękach w czwartek za tydzień czeka nas kolejne szczepienie, i po mału przygotowuje córeczkę na nie, się pytam jej gdzie pani da zastrzyk? ona pokazuje pupę później się pytam co Madzia zrobi po zastrzyku a ta że będzie się śmiała:) jak zawsze czeka Madzię jakaś nagroda po szczepieniu, przeważnie jest to książeczka

2013-11-21 10:25

Lipka ja dzisiaj jednak byłam na szczepieniu.. To Nasze 3 już szczepienie w przychodni i za każdym razem pielęgniarka zakłada rękawiczki, przygotowuje skórę i przykleja plasterek. Tak samo chyba ze 2 razy po wyciągnięciu z lodówki sprawdza czy podaje dobrą szczepionkę. Myślę a wręcz jestem pewna, że powinnaś zwrócić uwagę. Zawsze możesz zadzwonić do Rzecznika Praw Pacjenta - oni w takich sytuacjach podpowiedzą co zrobić, w razie czego zainterweniują a przez telefon nawet podadzą Ci notę prawną, która Twoją sytuację reguluje..