Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1060 Wątki)

Grupa krwi

Data utworzenia : 2019-03-19 19:50 | Ostatni komentarz 2019-07-17 14:23

Ania55

3826 Odsłony
20 Komentarze

Wasze dzieci miały wypisana grupe krwi w książeczce po urodzeniu? Bo mój syn ma już 5 lat i nie ma wpisanej grupy krwi. Koleżanka mówi że jej syn ma.

2019-07-17 14:23

W mojej też nie wpisali grupy krwi. Dopiero gdy zaczęłam oddawać krew i dostałam książeczkę, to dowiedziałam się jaką mam grupę.

2019-06-06 19:50

pati1990 tak, to jest zrozumiałe, ale badania robią tylko wtedy, kiedy występuje konflikt serologiczny. Moja wcześniejsza wypowiedź była pod kątem, jeśli ten konflikt nie występuje.

2019-06-05 21:38

Teraz jest sprawdzana grupa krwi jeżeli był konflikt serologiczny u mnie jak u pchely ja miałam minus a mój miał plus . W ciąży brałam zastrzyk , a po porodzie jak u syna wyszło że ma grupę krwi ojca to dostałam kolejny zastrzyk . Nie wpisali do książeczki ale za jakiś czas sprawdze jaka ma grupę krwi najlepiej około 5 roku życia . W razie czego można szybko wykonać badanie. Magicznypazur także są wyjątki kiedy robią badania jaka grupa krwi. Ja w swojej książeczce też nie miałam grupy krwi wpisanej .

2019-06-05 18:28

Grupa krwi dzieci nie jest sprawdzana po urodzeniu, to już jest w interesie rodziców, by to sprawdzić. Kilkadziesiąt lat temu tak bylo, na ten moment już nie.

Konto usunięte

2019-06-05 08:51

Czyli pewnie u mnie młoda miała sprawdzaną krew przez konflikt mój i męża (ja rh-, a on rh+). A grupę do książeczki wpisałam sama co by nie zapomnieć :D Jak kiedyś będę z nią szła na pobranie krwii to poproszę o dodatkowe badanie grupy, aby mieć co do niej pewność

2019-05-31 00:08

Badanie grupy krwi nie jest standardowym badaniem po urodzeniu się dziecka. Wykonuje się je w przypadku gdy np istnieje ryzyko konfliktu serologicznego, gdy konieczna jest transfuzja, gdy dziecko ma planowany zabieg po urodzeniu. Tak jak pisały poprzedniczki, grupa krwi może ulec zmianie bowiem naturalne wytwarzanie przeciwciał w układzie ABO rozpoczyna się dopiero około 3. miesiąca życia dziecka.

2019-05-09 20:56

Pchela ja też mam grupę rh- i po porodzie pobrali krew synowi żeby sprawdzić jaka ma grupę żeby sprawdzić czy podać mi zastrzyk okazało się że dziecko ma grupę krwi ojca bo był u nas konflikt ale do książeczki nie wisali . Bo grupa krwi może się zmienić dlatego teraz nie wpisują . Nawet ja w swojej książeczce urodzeniowej nie miałam wpisanej grupy krwi .

Konto usunięte

2019-05-09 17:08

Ja mam wpisaną grupę krwi u córki, ale już nie pamiętam czy sama wpisałam czy wpisał lekarz. Nie wiem czy w standardzie robią u dzieci, czy było to wynikiem, że ja mam rh -. Zawsze przed poważnymi operacjami czy zabiegami w szpitalu robi grupę krwi na cito. Dlaczego? Aby mieć co do niej pewność. Bo oni biorą odpowiedzialność gdyby podali złą grupę krwi. Kiedyś było modne noszenie na szyi tzw. nieśmiertelników ze swoimi danymi i grupą krwi i często ratownicy się wypowiadali, że to i tak nie jest dla nich wyznacznik i zanim podadzą krew to muszą sprawdzić sami.