Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1060 Wątki)

Wrastające fragmenty paznokcia u noworodka

Data utworzenia : 2019-03-19 16:37 | Ostatni komentarz 2023-05-17 14:29

JustynaSz123

11989 Odsłony
32 Komentarze

Moja córka urodziła się 9.03, podczas pierwszego obcinania paznokci u rąk zauważyłam że cześć boczna paznokci na kciukach wrasta w skórę, wygląda to trochę jak zastrzał opuchniete i czerwone. Na stopach jest podobna sytuacja, skóra przy paznokci zaczerwieniona (paluchy). Paznokieć jakby wrasta w skórę bo nie wyrżnął się do końca. Pytałam pediatry i położną o to podczas dzisiejszej wizyty powiedziały żeby nic nie robić, samo odpadnie. Ale skoro widać opuchniecie i zaczerwienienie to robi się stan zapalny więc nie chcę mi się jakoś w to wierzyć. Co robić?

2019-05-30 21:58

Moja mała miała podobny problem na paluchu stópki, przeszło samo, ale faktycznie trwało to ok 2 tyg może nawet dłużej. Jedynie to tak jak dziewczyny pisały po kąpieli używałam octeniseptu.

2019-03-22 21:08

Psikać okteniseptem na pewno. Ale o szarym mydle mówiły u nas położne na szkole rodzenia - oczywiście gdyby nie Pati na bank bym sobie nie przypomniała :( To jest stara dobra metoda. Na szkole rodzenia mówili też o namoczeniu wacika Rivanolem i przyłożeniu w tym miejscu. Jednak najpierw spróbuj z mydłem.

2019-03-22 12:38

Mama.gratki koleżanką mi poleciła tak robić i pomogło . Trzeba obserwować żeby nie zrobił się stan zapalny . U nas jest już ok teraz czekam aż paznokiec będzie dłuższy żeby obciąć dobrze , bo jak się za krótko obetnie to może problem powrócić . My moczylismy w miseczce bardzo sie synkowi podobało :)

Konto usunięte

2019-03-21 20:36

Patka, podałaś fajne domowe sposoby. Wystarczy rozpuścić mydło w cieplej wodzie w małej miseczce i włożyć paluszki do miseczki albo moczyć waciki i nimi okładać te miejsca. Octe tez również warto popsikać po kąpieli. Jeśli po kilku takich zabiegach nie zauważysz poprawy - zgłoś się do innego pediatry na konsultację

2019-03-20 22:40

Spokojnie u nas było to samo i nawet gorzej wyglądało wpadłam trochę w panikę bo to pierwsze dziecko . U dzieci często tak się dzieje jak paznokcie nie są rozwinięte mój wcześniak więc paznokcie u nóg miał malutkie prawie nie miał . I się wrósł paznokieć . Ja moczylam codziennie w szarym mydle do kąpieli dodawałam również starałam na tarce . I przy każdym przewijaniu pieluchy psikalam oceniseptem przeszło 3 dni i po sprawie widzę że w kolejnym paluszku robi mi się to samo. Oczywiście jak nie przejdzie to wybrać się do lekarza ale może warto pierw spróbować tym sposobem dodaje zdjęcie jak wyglądał paluszek . A jak pediatra i położna mówią że samo odpadnie to warto wybrać się do podologa

2019-03-19 23:18

No faktycznie nie wygląda to za ciekawie...Ja również jak dziewczyny, dla własnego spokoju poszłabym jeszcze do innego lekarza i podpytała ewentualnie czym przemywać paluszki lub co można zrobić, żeby pomogło to zniwelować ból z tym związany i zmniejszyć opuchliznę. Na prawdę szkoda mi tego Twojego maleństwa :( Przesłodkie takie malutkie nóżki i rączki.. Życzę Wam jak najszybszego pozbycia się tego problemu :)

2019-03-19 21:24

Justyna lepiej skonsultuj to z innym lekarzem bo nie wygląda to najlepiej-zaczerwienienie.Sama miałam problem z wyrastającymi paznokciami (najczęściej z powodu ich nieprawidłowego przycięcia w kącikach)i mnie to bolało.Jeździłam do podologa do innego miasta ale on tylko mi mrozil i wycinał co koniec końców powodowało że za jakiś czas znów mi paznokieć wrastał, poszłam do babeczki podoliżki z mojego miasta i ona pomogła mi wyprowadzić paznokcie klamrami i pokazała jak tamponować włókniną wały okołopaznokciowe.Teraz jak za bardzo skrócę paznokcie i zaczynam odczuwać dyskomfort to tamponuje paznokieć i za dwa trzy dni jest ok.

2019-03-19 17:09

Miałam kiedyś takie coś sama i rzeczywiście samo znikło. Jeśli masz obawy idź do innego lekarza zapytać o opinię :)