Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1060 Wątki)

Czy to wodoglowie?

Data utworzenia : 2019-02-01 14:03 | Ostatni komentarz 2019-03-13 21:32

K.Mmmmm

1244 Odsłony
14 Komentarze

U synka na usg przezciemiaczkowym wyszla lekka asymetria rogów czolowych oraz dyskretne poszerzenie przestrzeni plynowych przymozgowych (4-5mm). Powiedziala nam Pani radiolog że to objaw wzmożonego napięcia mięśniowego. Czy to fakt czy chciala uniknąć uzycia slowa wodoglowie? Dodam że dziecko roZwija sie prawidlowo. Ma tylko tendencję do wykrecania glowki w jedną stronę. Jestem przerażona, wizyta u neurologa dopiero za miesiąc.

2019-02-05 00:35

K.Mmmm U Nas w trakcie porodu też Pani dr naciskała mi bardzo mocno na brzuch bo syn był wysoko ułożony i nie obniżał się.Nie wspominam tej sytuacji zbyt dobrze bo strasznie to bolało i bałam się o dziecko aby nic mu nie zrobiła.Tyle się słyszy o takich przypadkach. Na szczęście było ok.Syn Ur się cały i zdrowy. Carolajnaa1990 u Nas też rozpoczęliśmy około 3 mc i teraz już rehabilitantka kazała tel w połowie lutego dać znać jak z raczkowaniem.Myślę, że też zakończymy te spotkania bo od dwóch spotkań to tylko 5 min i nas wypuszcza.

2019-02-03 07:05

K.Mmmmm my z córką mieliśmy dokładnie to samo badanie i też poszerzenie przestrzeni płynów przymozgowych. Radiolog również powiedziała że to przez wzmożone napięcie mięśniowe co da się wyrównać (poszerzenie przestrzeni płynów przymozgowych) rehabilitacja. Powiedziała że można powtórzyc badanie za 3m-ce po rehabilitacji kiedy dziecko będzie miało jeszcze ciemieniuche, ale jej zeszła, więc nie byliśmy. A rehabilitacje skończyliśmy w 8 mcu życia dziecka po 5ciu miesiącach ćwiczeń. I wszystko jest w porządku

2019-02-02 21:39

Właśnie żadnych komplikacji nie bylo dlatego jestem w szoku. Może to naciskanie na brzuch przez lekarza miało wplyw? W kazdym razie chyba tak dyskretne zmiany nie będą miały wplywu na jego rozwoj psychoruchowy i intelektualny, tak mysle i mam taka nadzieje

2019-02-02 21:02

U Nas robili USG głowy i jamy brzusznej syna w szpitalu po porodzie.Hmmm co do metody to szczerze nie wiem jaka to była-jesli pytasz o fachową nazwę, poprostu rehabilitantka ćw z synem najpierw otwieranie dloni i wyciąganie szyjki bo miał tak strasznie schowaną oraz rozluźnianie ciała,poźniej chwytanie zabawek,odpowiednie ułożenie ciała w pozycji na brzuszku ( piąstkował,nie układał ramienia i przedramienia w kąt prosty,główka była słaba),później przewracanie na boki ćwiczyła z tym że było widać że ta jedna strona na którą układał wcześniej głowę lepiej mu pasuje ale z czasem i na drugą się przekulgiwał.Robiła mnóstwo ćw rozluźniających i z tyg na tydzień było widać coraz większe postępy.Fakt iż było to na NFZ i jedna wizyta 45 min w tygodniu resztę ćw samodzielnie w domu trzeba było powtarzać kilka razy dziennie.Kazała bardzo często układać syna na brzuchu na macie,podłodze czymś twardszym i stabilniejszym niz łóżko aby mógł ćw podnoszenie głowy i ćw mięśnie karku i grzbietu.W domu kładliśmy syna na dużej gumowej piłce i kulgaliśmy do przodu i tyłu trzymając go za pas to na rozluźnienie dłoni i prawidłowe ułożenie rączek synek lubił te cw. Od tego ułożenia głowy synka na tą jedną ulubioną stronę to główka zaczęła mu się lekko skośna robić i zastosowaliśmy poduszkę specjalistyczną HeadCare. Rozumiem iż były komplikacje przy Twoim porodzie stąd te niedotlenienie?

2019-02-02 13:15

Dorota usg robiliśmy przesiewowo, dla siebie poprostu. Dziś dzwoniłam do fizjoterapeuty to mówiła cos ze to powód lekkiego niedotlenienia moze byc ale to do wypracowania. A jaką metoda rehabilitowalas? @DorotaB-1986

2019-02-02 11:39

K.Mmmmm spokojnie myślę że lekarz raczej nie owijałby w bawełnę i powiedziałby wprost.A dlaczego robiliście USG główki? Ktoś zlecił czy po porodzie w szpitalu robili jako rutynowe badanie?Ile ma dziecko? Mój syn też miał napięcie mięśniowe i układał głowę i ciało w ulubiona jedną stronę,dostaliśmy skierowanie od neurologa na rehabilitację i teraz nie ma już po napięciu śladu rozwija się bardzo dobrze próbuje już stawać na nogi ma 7 mc a nie potrafi jeszcze dobrze sam siedzieć a z raczkowania to naradzie do tyłu.Szkoda że nie zapytałaś odrazu tej radiolog możliwe że ona robi tylko prześwietlenie a diagnozuje neurolog.Mam nadzieję że będzie dobrze.Badz dobrej myśli.