Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1060 Wątki)

Czy to wodoglowie?

Data utworzenia : 2019-02-01 14:03 | Ostatni komentarz 2019-03-13 21:32

K.Mmmmm

1243 Odsłony
14 Komentarze

U synka na usg przezciemiaczkowym wyszla lekka asymetria rogów czolowych oraz dyskretne poszerzenie przestrzeni plynowych przymozgowych (4-5mm). Powiedziala nam Pani radiolog że to objaw wzmożonego napięcia mięśniowego. Czy to fakt czy chciala uniknąć uzycia slowa wodoglowie? Dodam że dziecko roZwija sie prawidlowo. Ma tylko tendencję do wykrecania glowki w jedną stronę. Jestem przerażona, wizyta u neurologa dopiero za miesiąc.

2019-03-13 21:32

Nie, nie jestem z Warszawy. A do neurologa też planuję się wybrać, ale jeszcze chyba poczekam na to kolejne usg, a w między czasie poszukam jakiegoś lekarza godnego uwagi...

2019-03-13 21:15

A jestes z Warszawy? Mogę Ci polecic jesli tak naprawde świetna fizjoterapeutke. U nas po tygodniu byla widoczna roznica. A neurologa mimo wszystko warto odwiedzic zeby on zerknal na wyniki bo to w koncu on jest specem w tej dziedzinie. U nas na wizyte prywatnie nawet czekac trzeba okolo miesiaca :/

2019-03-13 21:07

U nas było to już 3 usg i niestety to poszerzenie się powiększa, a w ciąży niby wszystko było okej... u neurologa nie byłam, ale neonatolog powiedziała, że z rozwojem jest wszystko okej więc, jej zdaniem nie ma powodu do niepokoju, ale żeby kontrolować. Na razie planuje konsultację z fizjoterapeutą, a za miesiąc mamy kolejne usg o ile ciemiączko pozwoli...

2019-03-13 14:24

Wiem ze u wczesniakow sie inaczej patrzy na rozwoj - ze wszystko dzieje sie pozniej. A z neurologiem konsultowalas? Usg to tez maszyna wiec wystarczy drgniecie reki i wychodzi zupełnie inny wynik. U nas straszyli nas ze maly ma za duza glowke. Ze 99centyl. Urodził sie w 89. A znajomi ktorzy mieli normalne wyniki za to mieli w 99centylu. Wiec nie trzeba tez tak ufac pomiarom. Przeciez gdyby bylo cos nie tak to juz w ciąży usg by wyszlo :)

2019-03-13 14:15

A co do rozwoju to troszkę wolniej się rozwija ale mieści się w oknach rozwojowych. Ale to jest chyba bardziej spowodowane wcześniactwem.

2019-03-13 14:11

Ojej to powiem Ci, że troszkę mnie uspokoiłaś bo faktycznie ja też miałam infekcję w końcówce ciąży i malutka miała antybiotykterapię zaraz po urodzeniu, tym bardziej że jest wcześniakiem a w dniu porodu kiedy byłam u swojego ginekologa to nie podobały mu się przepływy dzidziusia...więc może u nas jest podobnie.

2019-03-13 14:04

Kochana, u nas koncowo wyszlo ze maly lezal w brzuchu i od tego ma lekka asymetrie a poszerzenie przestrzeni - lekkie niedotlenienie, skutek jakiejs infekcji ktora mialam pod koniec ciąży. Ale mamy cwiczenia i jednyne co mogloby ie stac gdybyśmy tego nie zweryfikowali to mały by seplenil. Z tego co tlumaczyla nam neurolog to jeśli zmiany ogólnie sa bardzo dyskretne to nie ma sie co przejmowac bo każdy organizm jest inny i nie da sie ustalic normy dla wszystkich. A córeczka rozwija sie normalnie? Przeczytalam wtedy cale Internety i pisza ze jeden objaw poszerzenia nie świadczy o niczym jesli nie ma symptomow innych. Moze taka jej uroda?

2019-03-13 13:49

Dziewczyny a czy może Wasz dzieci miały poszerzone komory mózgu? Czy cofneły się u Was te zmiany? U nas córcia 9,5 miesiąca i niestety ale w porówaniu do wcześniejszych wyników usg przezciemiączkowego poszerzenie się zwiększa, podobno nie ma co się martwić, to jeszcze może się wyrównać itd...ale łatwo się mówi:(