Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1060 Wątki)

problemy ze stawianiem stóp przy chodzeniu

Data utworzenia : 2013-08-31 21:32 | Ostatni komentarz 2019-05-12 10:26

Marta1984

5582 Odsłony
8 Komentarze

Właśnie wróciliśmy od znajomych. Zwrócono nam uwagę, że Mateusz źle stawia lewą stopę ( nie wiem jak to opisać tak jakoś płasko i jakby od środka). Znajoma powiedziała, że jej dziecko też tak miało i winne jest nie noszenie butów i trzeba jak najszybciej coś z tym zrobić. Faktycznie Mateusz chodzi już ponad miesiąc, a butów nie chce nosić, wręcz wpada w histerię jak próbujemy mu je założyć.Do tej pory na nóżkach miał tylko skarpety antypoślizgowe i takie z całą grubą gumową podeszwą. Myślałam, że przeczekamy aż się do butków przekona, zwłaszcza, że czytałam, że dobrze jeśli dziecko chodzi po domu w samych skarpetach.... I teraz się okropnie martwię dlatego zaraz wzięłam się za pisanie posta. Może któraś z Was kochane miała podobną sytuację? Czy faktycznie chodzenie w butach może poprawić układ stóp, czy stawianie stóp...? U tamtej dziewczyneczki pediatra tak osądziła więc nie powinnam wątpić. Czyli co? Mam na siłę dziecku zakładać te buty? Podpowiedzcie coś :(

2019-05-12 10:26

Co lekarz to opinia, ale niestety bywa i tak, że wielu lekarzy może nawet wprowadzić w błąd z niewiedzy tym bardziej, że to jednak nie dziedzina pediatry... Ja z kolei słyszałam, że pierwsze buty powinno się zakładać kiedy dziecko chodzi, a nie dopiero kiedy uczy się chodzić

2013-09-02 21:49

Marta, u nas było podobnie. Byłam u pediatry i powiedziałam mi, że na początku dziecko może układać źle stopy, tym bardziej, że piszesz że Twój maluch chodzi DOPIERO od miesiąca. Na początku dziecko może chodzić tak, że paluszki idą do środka, lub chodzić na paluszkach. Nie jest to prawidłowe ale też nie ma co dramatu robić. Często bywa tak że dziecko sobie dopasuje chód i z czasem zaczyna normować się wszystko. Z tym nie noszeniem butów to jest tak, że jeden lekarz powie ci tak a drugi wręcz odwrotnie. Ja dostałam informację, że bez butów jest zdrowiej bo zapobiega to płaskostopiu. W zasadzie jeśli chodzi o obuwie, to prawdziwe buty dostosowane do nauki chodzenia może miałyby sens ale takie zwykłe to często bywają gorsze niż ich brak. Myślę, że macie jeszcze sporo czasu na histeryzowanie;)

2013-09-02 16:32

Będąc u ortopedy na USG bioderek powiedział nam że jak synek będzie samodzielnie chodził miesiąc to żebyśmy się udali do pediatry po skierowanie do ortopedy na kontrolę chodu. Jak synek zaczął chodzić zdarzało mu się że stawał czasem na zewnętrznej lub wewnętrznej stronie stopy wykrzywiając ją przy tym. Trzymając go na kolanach rozmasowywałam my poduszeczki stóp, teraz zdarza mu się rzadziej. Na kontrolę chodu jesteśmy zarejestrowani w połowie września (synek będzie wtedy samodzielnie chodził już 2 miesiące). Tak jak dziewczyny piszą nie przejmuj się na zapas udaj się do pediatry, w razie potrzeby do ortopedy. Odnośnie butów to też słyszałam że najlepiej jak dziecko chodzi jak najwięcej boso.

2013-09-02 16:11

Moja Marysia na bank źle układa stopy przy chodzeniu. W czwartek kontrola u lekarki i jak na szpilkach czekam już na skierowanie na rehabilitację.

2013-09-02 00:29

Myślę, że najlepiej będzie jeśli pediatra oglądnie chód Pani dziecka. Natomiast nie sądzę, że nie noszenie butów może mieć tak negatywny wpływ na sposób chodzenia dziecka. Wręcz zaleca się by dzieci chodziły boso, na twardej powierzchni, bo wtedy stopa układa się najbardziej fizjologicznie. W sytuacji nieprawidłowego stawiania stopy przez dziecko zaleca się buty czasem ortopedyczne by dziecko wypracowało prawidłowe chodzenie. Proszę się nie martwić na zapas.

2013-09-01 09:52

Marta tak jak pisze mamunia nie ma co martwić się na zapas. Najlepiej poprostu idź do pediatry i poproś o skierowanie do ortopedy, wtedy będziesz wiedziała dokładnie co i jak. Moja chrzesnica miała problem z stawianiem stópek, ale to napewno nie było spowodowane chodzeniem w skarpetkach. Lekarz przepisał jej wtedy buty ortopedyczne i to nie było nic strasznego. Fakt faktem na początku było ciężko, ale mala się przyzwyczaiła do bucików i juz później było normalnie. Ty narazie się nie zadręczaj tylko poprostu idź do lekarza i wtedy będziesz pewna co i jak. Trzymamy kciuki.

2013-08-31 22:11

Mamunia kochana jesteś! Już mi się lepiej będzie spało. Poproszę pediatrę przy najbliższej wizycie niech spojrzy i oceni czy tak może być i mały wyrośnie czy trzeba do ortopedy. Bardzo bym chciała tego uniknąć bo mam w pamięci całotygodniowe wizyty u rehabilitantki przez porażenie nerwu barkowego i w efekcie trochę niewładną rączkę. Dużo zachodu i nerwów mojego synka. No ale czemu narzekam skoro opłaciło się i rączka jak nowa. Teraz tak myślę, że może znajomi źle zrozumieli i buty miały pomóc w prawidłowym stawianiu stopki ( dlatego zalecono konieczne ich noszenie ) ale ich brak nie mógł być powodem takiego stanu rzeczy. Pozdrawiam!

2013-08-31 22:00

Marta nie martw się na zapas jeżeli to Cię martwi wybierz się z małym do ortopedy,on dokladnie sprawdzi stopki i w razie jakiś wad zaleci buty ortopedyczne bądź jakieś ćwiczenia .My niestety nie możemy zobaczyć czy faktycznie Mateuszek źle stawia stopki i ciężko jest cokolwiek napisać.Moja córka też długo chodziła w skarpetach i nie koślawi stóp,jakoś nie chce mi się wierzyć ,ze nie noszenie butów może mieć jakiś wpływ na to ,no ale nie jestem lekarzem i mogę się nie znać:)Pozdrawiam:)