Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1060 Wątki)

Zatkana jedna dziurka u dziecka

Data utworzenia : 2018-12-19 18:46 | Ostatni komentarz 2018-12-22 22:40

A.Tul

863 Odsłony
8 Komentarze

Witam. Moja córka 22 miesiące tydzień temu skończyła brać antybioryk miała lekko czerwone gardło i temp 37.7 i w ostatnim dniu brania antybiotyku zatkala się jej jedna dziurka w nosku a nie miała kataru w ogóle w czasie choroby tylko problem w tym ze gdy ona zachorowała to i wszyscy domownicy i boję się że mogła złapać coś zaraz po antybiotyku. Bawi się radosna jest I wrócił apetyt ale zatkana dziurka przeszkadza jej jesc na noc i czasami pochrapuje. Ten sam problem mieliśmy w.lecie w czasie upałów miała zatkany nos bez kataru i kropilam jej woda morska. Przeszło. Teraz mamy upal w domu z ogrzewania i może stąd to przytkana Co mogłabym zastosować? Stosuje Marimer Nasivin Olbas Aromactiv i teraz Calcium doradzila lekarka.

2018-12-22 22:40

A.Tiul..nawet nie wiedzialam ze zlikwidowali ten mucofluid, co do nasivinu to dokładnie można go używać tylko max 5dni nigdy wiecej, ale calcium tez nie za bardzo pomoze..ja tez zawsze przy kazdym.przeziębieniu podawalam synkowi calcium...ale na zatkany nosek raczej mie pomoże, a robilas te i inhalacje? A karmisz piersia? Bo mogłabyś dziecku wcisnac swoje mleczko do noska..u nas na katarek pomagalo.-) jak i na zaropiale oczka;-)

Konto usunięte

2018-12-21 22:05

Tul, próbowałaś plasterków na ubranie np aroma active? Odciągałaś w noska wydzielinę, udało się?

2018-12-21 13:10

Mucofluid został wczoraj wycofany wiec nie wiem kiedy będzie dostępny była info w internecie. Proszę czytać ze zrozumieniem używam Nasivin ale jego można używac do max 5 dni. Sól fizjologiczna tez używam. Nie wiem w czym przyczyną. Lekarka kazała podawać Calcium.

2018-12-21 11:03

ja w taich sytuacjach uzylabym nasivin baby jest dobrym lekiem i pomaga . choc nie zastąpiene sa inhalacje z wody fizjologicznej ;)

2018-12-20 21:43

A tul na taki zatkany katarek bardzo poamagal u nas azeorol mucofluid na receptę ale dokładnie kurcze nie wiem od jakiego wieku on jest moj synek mial to jak mial roczek i super mu to pomagało, rowniez dobry jest nasivin, dziwie sie ze nie pomógł u was, oraz inhalacje z soli fizjologicznej ja zawsze robiłam synkowi przy kazdym przeziebieniu, oraz smarowanie noska mascia majerankowa.

2018-12-20 14:13

Mam nawilżacz powietrza i w nim wkropiony olbas oil. Ręczniki rozkładam mokre tak samo. Sól fizjologiczna tez wkrapiam. Cuda robie i czekam na poprawę wydaje mi się ze to ze suchego powietrza się stało tak jak w lecie w czasie upałów w pokoju mieliśmy 29 stopni.

2018-12-20 13:13

Może warto pomyśleć o nawilżaczu powietrza. Ja zaś wieszam mokrą pieluche na łóżeczku. Czasami też nalewam zimną wodę do miski, sypie soli i w tym mocze pieluche. To nie to samo co nawilżacz ale też pomaga. Spróbuj. Przede wszystkim pilnuj żeby w pokoju w którym śpicie temperatura nie przekraczała 21°C. Nasz pediatra mówi że lepiej żeby dziecko zmarzlo niż było przegrzane. Oczywiście z tym zmarznieciem to tylko taka przenośnia. My np zakrecamy grzejniki w pokoju na noc. Lepiej się nakryć kołdrą niż żeby był gorąc i suche powietrze w pokoju.

Konto usunięte

2018-12-19 21:26

Tul, jeśli widzisz, że córka potrzebuje dodatkowego nawilżenie, a nie chcesz po raz kolejny aplikować wody morskiej, to możesz wkropić do noska sól fizjologiczną, potem spróbować odciągnąć wydzielinę (u nas jest tak, że czasem nic nie widać, a słychać, że nosek nie jest jednak drożny). Masz nebulizator? U nas sprawdzają się inhalacje z soli fizjologicznej. Wietrz często w domu żeby nie było zbyt gorąco, duszno i sucho. Możesz użyć nawilżacza powietrza. Jeśli nie chcesz inwestować w niego póki co, to możesz na grzejniki położyć wilgotne ręczniki i pod grzejnik postawić miskę z zimną wodą (najlepiej na noc żeby dziecko nie zajęło się wodą :)).