Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Cebula i czosnek przyjaciele czy wrogowie dziecka

Data utworzenia : 2013-08-12 12:43 | Ostatni komentarz 2017-01-19 22:01

Marta1984

30980 Odsłony
60 Komentarze

Stosujecie u małych dzieci czosnek i cebulę przy przeziębieniach? Syrop z cebuli można podawać już rocznym dzieciom, a niektóre mamy decydują się na niego nawet wcześniej. Syropek jest pyszny, można osłodzić go miodem zamiast cukru chociaż mam wrażenie, że zasypany cukrem lepiej puszcza sok. Ja już jako bardzo małe dziecko byłam leczona specyfikami na bazie czosnku lub cebuli z bardzo dobrym skutkiem. Do dziś bardzo mocno wierzę w ich działanie. Syrop z cebuli ma działanie bakteriobójcze i antywirusowe można powiedzieć, że jest to naturalny antybiotyk. Cebulka zawiera witaminy A, B1, B2, PP, C i fitoncydy (wykazujące działanie bakteriobójcze, grzybobójcze lub pierwotniakobójcze). W ciąży jadłam czosnek i cebulę przy przeziębieniach, także karmiąc piersią wspomagałam się nimi jak coś mnie zaczynało brać i zawsze obywało się bez leków. Odradza się jedzenie cebulki i czosnku bo może zepsuć smak maminego mleka ale mój synek chyba przywykł z czasów ciąży :) Czosnek jest ciężkostrawny więc nie zaleca się podawania go małym dzieciom ale moja mama podawała mi odrobinę posiekanego czosnku ze startym jabłuszkiem i herbatniczkiem profilaktycznie i wszystko było ok :) Nawet bardzo ok bo faktycznie choroby się mnie nie trzymały.

2013-08-14 11:40

My też robimy syrop z cebuli. Ale czosnku w ciąży nie polecam-działa poronnie. Za to bardzo dobrym specyfikiem jest korzeń imbiru świeży. Zalewa się wrzątkiem, studzi,można posłodzić, dodać cytrynę-działa tak samo jak czosnek. Korzeń można zalewać kilkakrotnie.

2013-08-12 19:55

U nas jeden dzień,bo dobrym wietrzeniu:) Ale czego się nie robi żeby ulżyć maluchowi w przeziębieniu

2013-08-12 16:07

Właśnie Dariolka to jest bardzo dobry pomysł. Ja młodemu nie mogłam podać czosnku przy ostatniej infekcji ale zmiażdżyłam kilka ząbków na talerzyku i postawiłam przy łóżeczku. Dom "pachniał" tydzień :)

2013-08-12 13:37

Ja w okresie jesienno-zimowym robię córce syrop z cebuli.Bardzo dobry na przeziębienie. Cebulę kroję w plastry posypuję cukrem lub miodem,odstawiam i już na drugi dzień wytwarza się sok-syrop. Czosnek dodaję posiekany do niektórych zup które przyrządzam dla małej.Także w czasie kiedy młoda ma zatkany nos przypinam jej do ubranka czosnek lub na noc kładę gdzieś koło poduszki-działa:)