Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

8-tygodniowe niemowlę ma problemy ze snem w dzień

Data utworzenia : 2018-08-07 15:41 | Ostatni komentarz 2018-09-07 22:40

Agnieszka.W

1759 Odsłony
21 Komentarze

Witam! Mój synek ma obecnie w 8 tygodni i 2 dni. Od kilku dni ma duże problemy z zasypianiem w ciągu dnia. Ciągle się wybudza. Częściowe na pewno jest to spowodowane gazami i pracę jelit ponieważ pręży się, rusza nóżkami i napina jednak wcześniej nie stanowiło to problemu. Udawało mi się zasnąć dwa razy w ciągu dnia na około dwie godziny. Obecnie zasypia na rękach i przy odkładaniu od razu się budzi. dlaczego go też łatwo wybudzać dźwięki, co wcześniej również nie stanowiło problemu. Najlepiej śpi na kimś na brzuchu, ale to też nie zawsze. Widać że chce mu się bardzo spać. W nocy śpi różnie, zwykle po około dwie-trzy godziny, czasem dłużej. Chciałbym spytać czy takie problemy mogą być normalne. Może jest to skok rozwojowy połączony z problemami z brzuszkiem (zwykle robi jedną kupkę dziennie; dostaje Espumisan i probiotyk Biogaia, wkrótce Dicoflor)? Czy powinnam udać się do pediatry? Będę bardzo wdzięczna za wszystkie podpowiedzi, jest mi przykro jak widzę jak się męczy!

2018-08-08 09:53

Dzięki, bo już nie wiedziałam czy dzieje się coś niepokojącego (mój synek to pierwsze dziecko w rodzinie i jedne z pierwszych wśród znajomych więc nie ma kogo pytać;))! U nas od początku nie było rewelacyjnie z brzuszkiem, ale jakoś spał. Teraz jest bardziej wrażliwy. Właśnie tak śpimy - brzuch do brzucha. No nic odliczam do 3-ego miesiąca w takim razie;) Rurki mamy ale jakoś nie mogę się przekonać żeby z nich korzystać. Jak je stosowałaś? Raz dziennie więcej? Ponieważ są jednorazowe to trochę drogo:(

2018-08-08 08:33

Agnieszka, z reguły właśnie mniej więcej w tym czasie pojawiają się kolki i inne problemy brzuszkowe. Dlatego wcześniej pewnie było lepiej. Ja Ci polecam tę rurki windi do odgazowywania, u nas po nich była mega poprawa, a tak i jedne i drugie dziecko by się męczyło. Oprócz tego spróbuj masować albo zrobić ten ciepły okład. Dobrze leżeć tez z dzidzią brzuch do brzucha. A o ustalony rytm dnia się nie martw, j es życzę trochę i powinno być lepiej.

2018-08-08 07:29

Wizytę u lekarza mam przy szczepieniu za mniej więcej miesiąc. Po prostu zastanawiałam się czy taka zmiana wymaga od razu konsultacji. Z nami śpi lepiej. Ale widzę właśnie, że to jelitka bo się wierci i kręci. Puszcza bączki. Tylko dziwię się, że wcześniej dawał radę spać mimo tego, a teraz już nie. Sam w nocy śpi 1,5 godziny, z nami na czyimś brzuchu 3-4 godziny. Rytmu dnia bardzo ustalonego nie mamy. Karmię na żądanie, więc trochę nam to pływa. Rano jedzenie i zabawa, potem po kolejnym karmieniu wychodziliśmy na spacer, karmienie, długa drzemka, karmienie, zabawa, mycie, karmienie z usypianiem. Jednak godziny tego rytmu trochę pływały. Teraz w upał i przy tych bąkach to już wogóle. Ostatnio na spacerze robił straszny raban, a w te upały nie wychodzimy. Teraz stałym elementem jest kąpiel i późniejsze usypianie.:( Chciałabym mieć super ustalony rytm dnia, ale bardzo różnie to wychodzi. Czy poza piciem przeze mnie herbaty koperkowej i rumiankowej, Espumisanem, masażem (robimy) i probiotykiem mogę mu jakoś pomóc? Czy rzeczywiście musimy cierpliwie czekać na 3-4 miesiąc?

2018-08-07 19:19

Agnieszka, to normalne, że dziecko ma teraz bardziej.czujny sen i łatwiej wzbudzają go dźwięki, bo jego zmysły działają już sprawniej i bardziej odbiera bodźce ze świata zewnętrznego. Noworodek tez śpi więcej niż takie 2 miesięczne maleństwo, w iec na ma w tym nic dziwnego, że teraz śpi mniej. Skoro widzisz, że meczy go.brzuszek możesz zastosować masaże brzuszka (zgodnie z ruchem wskazówek.zegara), ciepłe okłady ja brzuszek, kładzenie na brzuszek, c zy rurki windi - nam naprawdę bardzo pomogły. Może synkowi pomogło by kołysanie w wózku lub w chuście? J es li masz taką możliwość, to weź podejdź do tego na spokojnie i daj mu przez jakiś czas spać u siebie na brzuchu czy razem na łóżku. Może to równiez przez upały, m oze skok rozwojowy, a moze tak.po.prostu ma ;). W Twoim opisie nie ma generalnie nic niepokojącego co.by wymagało wizyty u lekarza, ja bym do lekarza się niepotrzebnie nie pchała. Jak chcesz i jednak sie tym martwisz możesz np zadzwonić do położnej, może to Cię uspokoi:)

2018-08-07 17:31

Pamiętaj że zawsze jak masz jakieś obawy możesz udać się do pediatry. Dobry pediatra nie zbagatelizuje twoich obaw, a na pewno pomoże Ci znaleźć jakieś rozwiązanie. Niekiedy przyczyny problemu z zasypianiem są poważne i wymagają konsultacji z lekarzem więc uważam, że teraz zapobiegawczo mogłabyś udać się do pediatry. Ponadto to zwróć uwagę na pogodę, upały też mogą robić swoje. Niektóre dzieci potrzebują mniej snu niż inne, to też musisz wziąć pod uwagę. Czy zmieniło się coś w jego otoczeniu? Może za dużo się dzieje, niekiedy właśnie te głośne otoczenie potrafi sprawić, że dziecko ma problemy ze snem. Czy macie ustalony rytm dnia? Kiedy dziecko żyje w chaosie, nie ma ustalonego rytmu nie potrafi sukcesywnie spać. Sprawdzałaś czy nic dzieciaczka nie uwiera, czy pokój jest wywietrzony, czy nie jest mu za gorąco albo za zimno? A może dzidzia potrzebuje Twojej bliskości albo ma katarek? Przyczyn w braku snu może być wiele, niektóre błahe, inne bardzo rozbudowane.