Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Klimatyzacja w samochodzie

Data utworzenia : 2018-07-23 23:20 | Ostatni komentarz 2018-08-18 23:43

Konto usunięte

616 Odsłony
16 Komentarze

Dziewczyny, u nas już panuje fala upałów i zastanawiam się jak radzicie sobie w czasie podróży samochodem z maluchem. Ja staram się wyjść kilka minut wcześniej, przewietrzyć samochód, idealnie jest jak parkujemy w cieniu jednak to nie zawsze się udaje. Zanim włożę córkę do samochodu to otwieram szyby i uruchamiam klimatyzację jednak w czasie jazdy mam dylemat. Staram się ukierunkować klimatyzację na nóżki bo w przeciwnym razie może dojść do wyziębienia główki, kataru, a nawet zapalenia ucha. Klimatyzacja wysusza też śluzówki. Jak Wy radzcie sobie z gorącem w samochodzie? Używacie klimatyzacji?

Konto usunięte

2018-08-18 23:43

Alicja, różnicy w temp najlepiej gdyby było maks 5 stopni żeby dziecko nie doznało szoku

2018-08-18 19:20

No ja właśnie sobie nie wyobrażam jechać i bez klimy i bez całkiem otwartych okien, przecież to się można ugotować i po prostu przegrzać malucha. Jak były takie upały to włączyłam klimę na max temperaturę tj 28 stopni.by nie robić za dużej różnicy i naprawdę ciężko było wytrzymać w aucie, a co dopiero całkiem bez klimatyzacji, przecież z nawiewu przy takich temp to leci gorące powietrze.

Konto usunięte

2018-08-18 18:00

Alicjas132 - nie chodzi o otwieranie okien na maxa, ale tak aby był przewiew. Sam nawiew też włączamy :)

2018-08-18 15:02

W takie upały jak były ostatnio, gdzie było nawet 35 stopni w cieniu nie da się jeździć bez klimatyzacji. Nawet przy lekko ustawionej klimie było ciężko jechać a co dopiero bez. A nie wyobrażam sobie otwierania okien na maxa i robienia wielkiego przeciagu przy dzieciach. Trzeba pamiętać, z e jak na dworze jest ponad 30.stopni w cieniu a jedziemy bez klimy i bez otwartych okien to wewnątrz samochodu jest jeszcze bardziej gorąco niż na zewnątrz i to dla dziecka może być bardziej niebezpieczne niż lekko włączona klimatyzacja.

Konto usunięte

2018-08-17 22:48

Można też włączyć nawiew bez klimy, zawsze to ruch powietrza

Konto usunięte

2018-08-17 21:44

My nie uruchamiamy klimatyzacji - klima jest niezdrowa dla dorosłych i wysusza gardło, a co dopiero dla maluszków. Staramy się zawsze przewietrzyć auto przed podrożą oraz w trakcie jazdy kierowca ma uchyloną szybę :) Ja zawsze jeżdżę z tyłu obok fotelika, więc kontroluję czy wiatr nie wieje na córe :)

Konto usunięte

2018-08-04 08:12

Przy dużym upale nie ma innego wyjścia jak włączyć klimatyzację ale oczywiście trzeba pamiętać aby o nią dbać. Jeśli pogoda za oknem pozwala na to to również staramy się nie używać klimatyzacji.

Konto usunięte

2018-07-24 20:21

Justyna, ważny jest umiar. Mój wujek lubi chłód, ale w jego samochodzie jest zimno. Różnica temperatur jest ogromna