Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Leki, a ulewanie

Data utworzenia : 2018-07-10 06:06 | Ostatni komentarz 2018-07-14 23:00

Agnieszka.W

642 Odsłony
4 Komentarze

Witam! Pytanie może będzie abstrakcyjne, ale może uda mi się uzyskać jakąś odpowiedź. Jeśli muszę podać niemowlakowi lek w postać kropelek przed jedzeniem, jaka jest szansa, że coś z niego pozostanie, czy przyswoi się jeśli dziecko uleje po jedzeniu? Wydaje mi się, że powtarzanie dawki nie jest dobrym pomysłem. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź/podpowiedź!

2018-07-14 23:00

Jeśli uleje to na pewno nie podajemy drugiej dawki. Tak jak Ewa napisała lek zawsze w jakiejś chociażby części trafia do żołądka dziecka a my nie mamy fizycznej możliwości stwierdzić ile tego leku zostaje w brzuszku. Jeśli chodzi o witaminę D nigdy nie dawałam jej przed jedzeniem. Zawsze to robię wieczorem. Często w okolicach kąpieli i nawet nigdy nie dawałam zaraz pierś żeby dziecko nie powycierało wszystko w moją pierś. Jeśli chcesz podać przed jedzeniem to ja bym podała i dopiero za jakieś 15 minut karmiła. Chociaż tak jak napisałam nigdy nie daje bezpośrednio przed jedzeniem. Probiotyk też podaję różnie i też jeśli chvesz podać przed jedzeniem to nie bezpośrednio żeby Maluch wszystkiego nie wytarł. Osobiście daje go 15 - 30 i ut przed karmieniem badz chwilę po. Pamiętaj żeby przed podaniem probiotyku dokładnie go wymieszać aż będzie mętny.

Konto usunięte

2018-07-14 12:26

D3 nie trzeba podawać przed jedzeniem, czy w ulotce Twojego suplementu jest taki zapis? Dawek nie podwajamy, zawsze coś może zostać w żołądku. W przeciwnym razie może dojść do przedawkowania danego leku

2018-07-14 08:24

Dzięki za informacje! Zapomniałam spytać swojego pediatrę. Nie ulewa zawsze stąd mam zagwostkę;) Wiedzą przyda się na przyszłość. Nie to te probiotyki i D3, mam wszystko w kropelkach.

2018-07-13 08:49

Moja córka zawsze ulewala jak szalona he he i też mnie takie pytanie nurtowało więc pytałam swojego pediatrę. Pod rzadnym pozorem nie można podawać drugiej dawki gdyż mimo iż uleje to zawsze coś tam trafi do żołądka i nie jesteśmy w stanie sprawdzić ile. Jeśli wiesz że zawsze ulewa od razu po jedzeniu więc zrób tak że dasz kropelki i odczekaj chwilkę i zacznij karmić. Karm powoli, daj sobie czas, nawet jak dziecko nie będzie piło tylko bawiło się piersią to jeszcze odczekaj, wtedy będziesz miała pewność że coś tam doszło do zoladeczka . A ten lek to jakieś zwykle kropelki czy jakiś antybiotyk??