Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Temperatura u dziecka.

Data utworzenia : 2018-06-15 11:46 | Ostatni komentarz 2018-06-21 18:24

Oleksssy

2098 Odsłony
11 Komentarze

Witam. Często zadajemy sobie pytanie kiedy nasz maluch ma gorączkę. Sama borykałam się z tym pytaniem przez dwa dni. Bylam z Hania na szczepieniu i poinformowano Nas o dużym prawdopodobieństwu wystąpienia gorączki. Okay jest to calkiem normalne. W takiej sytuacji paracetamol i powinno być dobrze. Ale jak zmierzyć temperaturę małemu dziecku ? Jaki wybrać termometr ? Jaką temperaturę należy juz zbijać środkami przeciw goraczkowymi ? Posiadam trzy różne termometry. Bezdotykowy czołowy, elektroniczny z miękką końcówką oraz rtęciowy ( w spadku ). Termometrem bezdotykowym mierzylam temperaturę Hani ale nic nie wskazywalo na gorączkę, pomijając fakt ze w.różnych miejscach na czole temperatura wachala sie od 36,6 do 37,3. Ale mialam wrazenie ze robi sie coraz cieplejsza. Sięgnęłam po termometr elektroniczny i postanowiłam zmierzyć temperaturę w pupie bo tak podobno najlepiej. No i się zaczęło, 38.3. Co dalej? Pediatra kazała zabijać goraczket powyżej 38. Sięgnęłam po czopki i zaaplikowalam by pomóc maleństwu. Rozmawiając ze starszym pokoleniem usłyszałam cos o .odejmowaniu kresek. Hmmm? No wiec jezeli mierzymy temperaturę w pupie należy odjąć 5 kresek od temperatury którą pokazuje termometr wiec z tego.odejmowania Hani.zrobiło sie 37,8. Z taka temperaturą mozna się wstrzymać z podaniem czopka. Dlaczego trzeba odjąć te 5 kresek ? Czy temperatura faktycznie jest inna niz.termometr wskazuje ? Jestem młodą matką, jest to moje pierwsze dziecko. Podzielcie sie swoją opinia na temat temeratury dziecka. Czekam na wasze odpowiedzi. Pozdrawiam Aleksandra :) Hania 20.04.2018 :)

2018-06-15 19:13

Rtęciowe są wycofane bo tak jak pisze ewa są szkodliwe. Ja osobiście mierze elektronicznym w pupie. I odejmuje 5 kresek. Bezdotykowym tez wiecznie mi coś innego Wychodzilo. Ogólnie to wygląda tak ze temperatura ciała jest różna w różnych miejscach. Popularne 36.6 to temperatira właśnie pod pacha. W pupie normalna temperatura jest o 5 kresek większa dlatego odejmuje się te kreski. Temperaturę jak dziewczyny mówiły zbija się od 38.5. Chociaż ja raz zbijalam mniejsza 38 stopni bo dziecko mi po szczepionce leciało z rak. Przelewalo się tak.

2018-06-15 17:03

Tydzień temu usłyszałam od lekarki nieoficjalnie ze najlepsze i najbardziej dokładne są termometry rteciowe ale u małych dzieci lepiej nie używac, ja kupiłam termometr bezdotykowy microlife i mierzy dobrze a miałam wcześniej dotykowy który za każdym razem inna temperaturę pokazywał

2018-06-15 12:32

Podczas mierzenia w pupie odejmujemy 5 kresek. Jeśli mierzysz na przykład sobie w pochwie to odejmujesz 3 kreski. Bezdotykowego nie polecam. Używałam podczas pracy na oddziale, pokazywał wiecznie inne wyniki. Ja w domu mam taki do ucha z firmy braun. Pokazuje zazwyczaj takie same temperatury jak mierze kilka razy. Termometr rtęciowy wywal! A najlepiej oddaj do apteki! Ja stłukłam w pokoju syna taki i potem miałam duży problem z usunięciem całej rtęci, a jest ona BARDZO szkodliwa! Wywal to cholerstwo i kup termometr bezrtęciowy. Mierzy równie dokładnie a jest bezpieczny!! Temperaturę u dzieci zbijamy zazwyczaj od 38,5 według mojej pediatry. Wcześniej nie ma potrzeby. https://lovi.pl/pl/zdrowie-i-rozwoj/750/1/1/Gorączka+-+dobra+czy+zła%3F