Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Pomiar poziomu cukru u niemowlaka

Data utworzenia : 2018-06-11 13:01 | Ostatni komentarz 2018-06-30 14:27

Konto usunięte

1010 Odsłony
9 Komentarze

Dzień dobry, Moja córeczka ma dwa miesiące. Jej babcia choruje na cukrzycę od dziecka dlatego mam obawy, że córka też może być obciążona genetycznie tą chorobą. Zgłosiłam ten fakt neonatologowi i otrzymałam informację, że powinnam badać dziecku poziom cukru. Rozumiem, że zwykły glukometr wystarczy, ale proszę mi doradzić, jakiej igły mam użyć, który paluszek nakłuć. Nie wiem również jakie powinny być normy u takiego maluszka. Przypuszczam, że najlepiej będzie gdy zbadam poziom cukru ok 2 godziny po posiłku, czy w przypadku niemowląt nie ma to znaczenia? Proszę o poradę eksperta oraz inne mamy o podzielenie się ze mną swoimi doświadczeniami.

2018-06-30 14:27

Mama_Gratki - tylko ze ja będę w ośrodku tak za tydzień dopiero na szczepieniu ok?? bo małą miała teraz z tym węzłem, plus kilka dni temu gorączkę miałą i wolę odczekać trochę

2018-06-29 12:06

Najlepiej spytać lekarza.

Konto usunięte

2018-06-22 22:53

Ewcia te plastiki głęboko wchodzą w paluszek. Kupiłam zwykłą igle piątkę. Córa tylko chwile zakwiliła. Mogłabyś zapytać u siebie o normy?

2018-06-22 15:52

Mama_Gratki najlepiej podejdz do jakiegoś fajnego pediatry i on Ci wszystko ładnie wyjaśni...albo wiesz co nawet pielęgniarka od szczepień...ja mam taką fajną - normalnie skarbnica wiedzy he he i jak coś potrzebuję to zawsze do niej i mam taki szczegółowy wykład że mi starcza he he do nakłuwania to polecam te takieplasticzki z igłą w środku - przykłada się do paluszka i naciska i nakłucie jest....bo widok samej gołej prostej igły może przestraszyć....moja ma rok i tym pstrykaczem miała dwa razy nakłucia, niewiedziałą co to jest więc pozwoliła sobie nim dotknąć paluszek.....najlepiej też zabawiaj jakoś dziecko by było że przez wypadek i nie pokazuj może mu co robisz bo dzieci są różne jedne zniosą to dzielnie drugim zostanie uraz....

Konto usunięte

2018-06-14 22:12

Dziewczyny, myślę, że normy będą takie same lub zbliżone. Może nasz ekspert mi poradzi

2018-06-13 14:08

Usłyszałam też będąc w ciąży a propo dziedziczenia, że najczęściej córki dziedziczą w linii męskiej po ojcach, dziadkach itd. Na ile to prawda nie wiem :) Skoro jest takie zalecenie kontrolować, to najlepiej skonsultować się z pediatrą, by podała normy dla takiego maluszka.

Konto usunięte

2018-06-12 22:33

Nie miałam cukrzycy, ale dziecko miało zbadany cukier w szpitalu. Był w normie. Jestem pewna, ze sama miałam kontrolować w domowych warunkach, ale trochę mnie to martwi

2018-06-12 16:52

A miałaś może cukrzycę w ciąży? Wtedy od razu w szpitalu noworodek ma badania też pod tym kątem. Co do cukrzycy, to że babcia ma owszem obciąża malucha, ale nie gwarantuje jej. Osobiście tak sama nie sprawdzałabym poziomu cukru. Jeśli Cię coś zaniepokoi to warto wtedy diagnozować, a nie na samej podstawie bo babcia ma. my też mamy genetyczne obciążenia, ale póki co odpukać wszystko ok. Podejrzewałam też nawet cukrzycę, jak córa bardzo, naprawdę bardzo dużo piła, ale bezpodstawnie :)