Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Zaburzenia IS (Ingerencji Sensorycznej )

Data utworzenia : 2018-06-07 21:21 | Ostatni komentarz 2018-06-10 22:19

0202oliwcia

823 Odsłony
12 Komentarze

Kochane mamuśki czy znajdę tu którąś z was borykajacą sie u swojego malucha z zaburzeniami IS ?? Jak sobie z tym radzicie ? Fizjoterapeuta od IS ? Same w domu?? Jakies sprawdzone sposoby na tzw. Odczulanie dziecka ? Od nie dawna wiemy ze niestety i ten problem nas dotknął u Małgosi stwierdzono te zaburzenia zwłaszcza w obrebie raczek oraz buzi przez co możemy miec te problemy z jedzeniem i rozszerzaniem diety ..

2018-06-08 14:39

Mój starszy synek jest podobnie jak u Ciebie Ewa nadwrażliwy na dotyk (zwykłe głaskanie go może doprowadzić do szału),również nie lubi jak się go dotyka, przytula, jako maluszek też nie lubił za ciasnych chust, kocyków itd. Zauważyłam juz to jak był niemowlakiem. Jest bardzo wrażliwy, strasznie, wieeeeele rzeczy go denerwuje, jak ktoś tego nie wie,to nie wiemjak się ogóle z nim obchodzić, np moja mama niestety nie ma zupełnie do niego podejścia, ona by chciała przytulić, pogłaskać i tyle a tak sie nie da.... Ja juz wiem jak z nim postępować,mam opracowane swoje metody. Sa rzeczy z którymi nie walcze, np mój synek nie nosi majtek, nie cierpi ich, są za ciasne, nie zmuszam go do tego, zakłada takie krótkie spodenki, nawet nie bokserki, bo też go uciskają, tylko spodenki. Nie zmuszam go ani do majtek ani do bokserek. Wiem, ze dziwnie to wygląda jak ma spodnie j ktrótkei spodenki, ale jak mu tak dobrze to ja nie protestuje. Musiałam tylko tłumaczyć w przedszkolu dlaczego tak a nie inaczej, ale zrozumieli i też nic nie mówią

2018-06-08 11:23

Hmmm Janek też długi czas nie dawał się przytulać. Odwracał się. Dlatego nie chciał korzystać z chusty czy nosidła. Wrzask był jak miał skrępowane ruchy. Teraz się spontanicznie przytula ale to jak jest śpiący. Inaczej chce być noszony przodem do świata inaczej jest wrzask. Na słońce reaguje tak samo. Nienawidzi się ubierać. Czytałam też właśnie tak jak pisałaś o terapii. Że jest w formie zabawy, tak żeby angażować jak największą ilość zmysłów. U mnie w mieście jest jakieś centrum leczenia zaburzeń SI, ale z tego co widziałam terapia u nich w niczym nie odbiega od tej którą można robić w domu.

2018-06-08 07:05

Ewa zalecili nam cwiczenia w domu po przez różnego rodzaju zabawy np podawanie do babrania sie w piaski kisielu podawanie jedzonka do raczki _(co robie cały czas ) masaże dotykanie niuni różnymi fakturami to jest np piórko futerko itp mam jęk dawać do zabawy szorstkie rzeczy np gąbkę , piłkę z kolcami i takie tam . Jeśli chodzi o to jak to sie u nas objawia to miedzy innymi - nie pozwala sie przytulac odpycha sama tez sie spontanicznie nigdy nie przytulia tak wiesz raczkami za szyje :-( jej jedyny oznak bliskosci to przytulenie się ale pleckami , pupa - ubieranie jej jest ok ale jak przychodzi moment wlozenia raczek w rękawy to masakra normalnie aż płacze - np jak Oliwia chce ja złapać za rączkę /dłoń żeby ja pocałować to ta sie tak wscieka ze z miejsca jest mega ryk - reaguje przesadnie np śpi i tak płacze jak by ze skóry obdzierali - jak zaswieci jej słońce w twarz to jest mega niespokojna odwraca glowe nie kiedy płacze - nie lubi bardzo mycia zwlaszcza rak/dłoni

2018-06-08 06:17

Oliwcia a jakie dokładnie ma Małgosia zaburzenia? Dużo czytałam o tym bo też podejrzewałam u Janka zaburzenia. Po diagnozie nie zalecili Wam terapii?