Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1060 Wątki)

Flegamina baby u 5msc niemowlaka

Data utworzenia : 2018-04-19 15:58 | Ostatni komentarz 2022-07-02 09:08

KarwaneckaA

12745 Odsłony
19 Komentarze

Mamy jakie macie opinie? Moja mała wczoraj w nocy zakrztusiła się flegmą, cała noc charczało jej w nosie. Dzisiaj katar już się rozkręcił do tego mały kaszel. Byłam u lekarza, przepisał flegaminę baby i inhalację 2x dziennie. Czy jest bezpieczna dla takiego małego dziecka? Na ulotce jest napisane, że nie stosować u dzieci poniżej 2 lat...

2018-04-20 19:23

Co do flegaminy konkretnie to Ci nie pomogę, a le faktem jest, że lekarze często przypisują leki przeznaczone dla starszych dzieci, ktorym może brakuje badań na niemowletach, ale na podstawie doświadczeń w stosowaniu u małych dzieci mogą stwierdzić, że są one bezpieczne. Często tez jest w ulotce informacja,ze stosowanie u dzieci ponizej ktoregos tam roku zycia i dawkowanie ustala lekarz. Syropow typowo dla niemowląt jest tak naprawdę bardzo mało. Moja córa w wieku ok 5 miesięcy dostała syrop hederasal, to jest na bazie bluszczu. Z tego co wiem flegamina jest generalnie bezpiecznym lekiem i często podawanym, a czy u tak.małych dzieci też, to już musisz albo zaufać lekarzowi albo z kimś skonsultować, chocby z farmaceutą. Magros, to nie jest przecież tak, że syropy są gorsze czy mocniejsze od inhalacji. Z łagodnych rzeczy do inhalacji oprócz roztworu soli to jest chyba w zasadzie tylko mucosolvan a potem to już lecą mocniejsze leki rozkurczające oskrzela dla astmatyków czy sterydy. Z syropow jest jednak większy wybór delikatnych preparatów choćby na bazie ziół.

2018-04-20 11:52

Jeśli nie masz zaufania do swojego lekarza, to idź do innego. Ciężko ocenić, bo nie widzę dziecka, nie wiem, czy to tylko katar, czy coś już zaczyna się dziać. Generalnie syropy zaczęłam podawać córce grupo po skończeniu roku. Wcześniej to tylko inhalacje, a i nasz pediatra jeżeli już coś zapisuje to głównie są to inhalacje właśnie. Syrop bardzo rzadko, w zasadzie dostała go przy zapaleniu płuc. Ale tak jak mówię, nie nam to oceniać. Lekarz badał dziecko, widocznie uznał, że jest taka konieczność, a co zrobisz, to już należy do Ciebie decyzja. A co do wieku na ulotkach, wiele razy dostaliśmy lek przeznaczony dla starszych dzieci.

2018-04-19 22:21

Lekarze często chyba przepisuje leki które są dla starszych dzieci ale z pewnością wiedzą co robią. Ja też nie raz miałam dla małego jakiś syrop który był dla starszych dzieci