Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Implant słuchowy u małego dziecka

Data utworzenia : 2018-04-18 18:11 | Ostatni komentarz 2018-06-29 22:42

Katarzyna.kielecka

1445 Odsłony
10 Komentarze

Witajcie drogie Mamy i drodzy Ojcowie. Chciałabym Was zapytac, czy mieliscie moze stycznosc z implantami sluchowymi/ aparatami suchowymi. Otoz synek mojego brata urodzil sie z wada sluchu. Bardzo mnie ta wiadomosc zmartwila. Przeczytalam ze oprocz aparatow bardzo czesto stosuje sie takze implanty sluchowe. Czy ktos wie jaka jest miedzy nimi roznica i ktore mozna stosowac u dziecka ponizej drugiego roku zycia? Oczywiscie maly jest pod opieka lekarzy, jednakze chcialam takze zrobic reaserch na wlassna reke aby byc najlepiej poinformowanym w tej kwestii i byc moze poradzic cos bratu.

2018-04-28 09:20

Bardzo dziękuję za odpowiedź. A mogę wiedzieć, jak długo Twoja córeczka nosiła aparaty, zanim zdecydowaliście się implant oraz czy jest to implant obustronny, czy tylko na jedno uszko? U mojego bratanka wada w lewym uchu jest dość głęboka i lekarze obawiają się, że aparat słuchowy może okazać się nieskuteczny.Dlatego chyba najrozsądniej będzie jak najwcześniej wszczepić małemu implant. Chciałabym również zapytać, czy polecasz jakiś konkretny implant dla takiego małego dziecka?

2018-04-27 15:25

Witaj, miałam styczność i z jednym i z drugim. Córka na skutek cytomegalii urodziła się z głębokim niedosłuchem w obu uszkach. Początkowo nosiła aparaty, ale szybko doszliśmy z lekarzem do wniosku, że w jej wypadku lepsze okażą się implanty. Różnica między nimi jest taka, że aparaty jedynie wzmacniają dźwięk, implanty natomiast wyłapane dźwięki przetwarzają na impulsy i przekazują je bezpośrednio do ślimaka. Mózg następnie interpretuje te impulsy i w ten sposób się słyszy. Oczywiście dokładny mechanizm działania zależy jeszcze od rodzaju implantu, a jest ich trochę, ale krótko mówiąc implant jest „mocniejszym” urządzeniem, stosowanym nawet przy bardzo głębokich ubytkach słuchu. No i wszczepia się go pod skórę. Córka ze swoim implantem funkcjonuje już ponad 3 lata i świetnie jej służy. Dlatego ja z całego serca polecam zastanowienie się nad implantem, jeśli są do tego wskazania. Mogą być one jak najbardziej stosowane nawet u rocznych maluszków. Tyle, że u takich małych dzieci zazwyczaj stosuje się określony implant z cieniutkimi elektrodami.