Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

TSH , FT3 FT4 w pierwszym trymestrze

Data utworzenia : 2018-02-02 08:41 | Ostatni komentarz 2018-09-15 12:17

Mamowe

4005 Odsłony
50 Komentarze

Potrzebuję pomocy. Po pierwszej wizycie u ginekologa dostałam skierowanie na krew i tam było m.in TSH które wyszło prawie 5 ... Lekarz na drugiej wizycie powiedział ze bardzo złe wyniki i byłam tym zdziwiona bo nigdy nawet o tarczycy nie myślałam i sie na nią nie badałam ...powtórzyłam wyniki , zrobiłam dodatkowo FT3 i FT4 i wynik wyszedł taki : FT3 - 5,33 (3,10 - 6,80) FT4 - 17,29(12,00- 22,00) TSH - 2,990 normy ( 0,270- 4,200) do lekarza ide w przyszłym tygodniu ... mieszczę się w normach ale dla cieżarnych te normy podobno sa inne

2018-09-15 12:17

Mama_Gratki dokładnie tak jak napisałaś podejście lekarzy jest bardzo ważne, a tym bardziej jak się płaci za każda wizytę , a lekarz podchodzi do tego olewającym podejściem. Pamiętam sytuację jak byłam u pierwszego endokrynologa i kompletnie się mną dobrze nie zajął tylko mnie nastraszył , że mogę mieć guzy , ale mnie nie zbadał i powiedział , że zrobi to na kolejnej wizycie i wyszłam przerażona , poszłam do innego i tam również nie zostałam potraktowana jak należy też zamiast się mną zająć to komentowała poczynania wcześniejszego lekarza. Dopiero trzeci endokrynolog do mnie podszedł jak należy i teraz jestem pod dobrą opieką.

Konto usunięte

2018-09-15 06:58

Zgadzam się, że trzeba być pod stałą opieką najlepiej zaufanego lekarza. Nie pierwszy raz zdarzyło mi się usłyszeć sprzeczne informacje. Jeden lekarz neguje słowa i decyzje poprzedniego. Jest to na tyle frustrujące, że chodzi o moje zdrowie i nie chciałabym brać niepotrzebnie tabletek. Denerwuje mnie tez lekarz z „olewającym” podejściem. Wiecie co, mój czas jest równie cenny i nie idę do lekarza z przyjemności czy dla zabicia czasu i wymagam od niego rzetelnego podejścia a nie machania ręką. Musiałam Wam opisać moje rozgoryczenie. Najgorsze jest to, że idę z dzieckiem do pediatry, a ten wchodzi w działkę mojego endokrynologa. Ahh, co do tematu, zrobiłam kontrolnie poziom Tsh, ft4, anty-TPO i anty-tg: wszystko w normie :)

2018-09-14 12:08

Kowalewska dokładnie jestem tego samego zdania najlepiej pilnować wszystkiego i być pod stałą opieką lekarza. Ja z moją Panią doktor mam stały kontakt telefoniczny. Takiej opieki życzę każdemu

2018-09-13 12:07

Z wynikami najlepiej do lekarza bezpośrednio iść :) ja jestem pod stałą kontrolą endokrynologa a prócz tego korzystam z porad https://hashimotoplan.com/ - tutaj masz dobre merytorycznie informacje o tym jak o siebie dbać w problemach z tarczycą

2018-08-07 17:27

Mamowe niestety z tymi lekarzami to czasami trudno trafić ja miałam 2 endokrynologów to mnie tylko nastraszyli nieźle , bałam się strasznie straszyli mnie guzami , haszimoto że dzieci nie będę miała i za 3 razem trafiłam bardzo dobrze nie dość że zostałam uspokojona to na dodatek Pani zapewniła mnie że w ciąże zajdę i nie minęło kilka miesięcy i już teraz chodzę z brzuszkiem czego wcześniejsi lekarze mi nie zapewniali. Teraz nie dość że jestem pod dobrą opieką wizyty są o wiele tańsze. Także jak coś to mogę polecić dobrego endokrynologa koło Wrocławia :)

2018-08-06 17:34

Pati to najważniejsze ja trafiłam do takiego z polecenia ...byłam tylko na 3-4 wizytach więc za dużo o nim powiedzieć nie mogę ale wzbudził we mnie zaufanie a to rzadkość :)

2018-08-06 16:31

Mandarynka a mi właśnie zanim zaszłam w ciąże lekarz kazał brać jod. To wszystko zależy od organizmu każdy inaczej reaguje ważne że dobrze się czujesz. Ja mam co miesiąc robić wyniki pod koniec co 6-8 tyg akurat jestem tak dogadana że nie muszę jeździć na wizytę co miesiąc tylko wszystko telefonicznie załatwiamy. Oczywiście kazała mi przyjechać ale dopiero w 27 tyg Mamowe ja mam akurat takiego lekarza któremu ufam i bardzo jest dokładna i do każdego podchodzi indywidualnie :)

2018-08-06 15:53

Dobry endokrynolog powinien właśnie zwiększac lub zmniejszać dawki, ja miałam co 2 tygodnie wizyte, badania, kontrolowal to bardzo i w ciągu pół roku wyregulowal. Ale dużo badań zlecal. A dopytaj jeszcze o witaminy w ciąży (jeśli bierzesz) bo może jest w środ nich składnik który nie powinnaś przyjmować? Wiem że się powtarzam, ale mój endokrynolog akurat mnie wypytal, zwrócił na to uwagę i kazał odstawić te które brałam i kupić takie bez jodu, bo jod akurat powodował w moim przypadku pogorszenie. I co z tego że brałam leki które mi przepisał endokrynolog jak swoją drogą brałam inne i dopiero jak odstawiam witaminy moje wyniki bardzo się poprawiły i z tarczyca było ok