Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1060 Wątki)

Notoryczne wzdecia u 1,5 rocznego dziecka

Data utworzenia : 2018-01-06 13:17 | Ostatni komentarz 2023-03-21 10:07

Witarz

20408 Odsłony
16 Komentarze

Przenoszę wątek z sekcji "małe dziecko", bo chyba wpisałam niewłaściwy dział. Mam pytanie- czy są tu mamy maluszka, który regularnie ma/miał w wieku około 1,5 roku wzdecia i gazy w nocy? Mala nam się strasznie meczy, praktycznie noc w noc. Od dawna. Płacze, ma gazy, w zasadzie poza tym nic jej nie jest, ale nie śpimy ani my, ani ona, bo co pol godziny trzeba ją przykrywac, tulic i masować - tak się rzuca po łóżku. I żal mi jej, a wszyscy pediatrzy u których byłam po prostu olewaja temat. Zawsze słyszę to samo- proszę dawać espumisan i probiotyk, bez innych objawów i tak nie wiadomo co sprawdzac. No ale ile mogę tym dziecko faszerowac? Przecież nie może pół życia na espumisanie ciągnąć. A boje się ze się coś sypie i te wzdecia to tylko efekt uboczny. Czy któraś mama miała takie przeboje? Co pomogło? Rozwazam wizytę u dietetyka, bo na testy uczuleniowe jest sporo za wcześnie. Ale może któraś mam przerabiania temat i dostrzegła coś, czego ja nie zauważyłam?

2023-03-21 10:07

A dziecko je dużo owoców? Np jabłko? 

2023-03-15 13:01

U nas jest problem z brzuszkiem kiedy mala na wieczor nie zrobi kupy;( niestety tez wtedy te nove sa kiepskie dlatego staram sie jej podawac po obiedzie jakis owoc jabluszko aby ten brzuszek przed snem jeszcze sie oproznil, probiotyk tez dziala ale nie oszukujmy sie nie bedziemy ciagle go podawac dziecku

2023-03-15 12:03

u nas też na szczęście spokój

2023-03-14 07:58

Ja nie jestem w stanie pomóc..  Syn w tym wieku nie miał problemów z brzuszkiem.

2023-03-13 12:19

Hej,

odświeżam temat. Męczymy się z takim samym problem :/  Czy u Was coś się wyjaśniło/ coś podziałało?

2018-01-10 07:27

Tyle to i ja wiem. Ale zasadniczo prowadziłam nawet zeszyt z zapisami co mała je i o której. I kiedy występują problemy. Niestety poza mlekiem które mam w diecie małej na stałe, nie było żadnej reguły. Teraz, wczoraj, trafiłam znowu do lekarza i dostaliśmy jakiś enzym wiążący laktoze, czy coś takiego. Do sprawdzenia. Jeśli zadziała to znaczy ze winne było mleko.

Konto usunięte

2018-01-08 22:11

Witarz sprawa może mieć swoje podłoże w diecie małej, przyjrzyj się dokładnie temu co je Twoja córka i może jest w diecie coś co może powodować te wzdęcia? Zrób jej może ciepły okład na brzuszek nim pójdzie spać i pomasuj. Może wieczorem za późno zjada ostatni posiłek? Podawanie leków jest ok ale okazjonalnie, a nie można dziecku wprowadzić go na stałe, tylko należałoby znaleźć tego przyczynę, a nie tylko się asekurować lekiem bo to donikąd nie prowadzi, Dzieci też się mogą uzależnić od leku i przestanie on po prostu działać...

2018-01-07 23:44

Witarz a powiedz mi dziecko w jakiej pozycji śpi ? Może warto układać do spania na brzuchu dzięki temu może lżej będzie małej. Mój też baczki poszcza nawet w nocy ale on śpi tylko na brzuchu. Może coś powoduje w diecie te gazy coś co dziecko wzdyma. Albo jeśli jestbdziecko na mm to może mleko nie pasuje i robi rewolucję w brzuszku i jeśli to przez to to może trzeba zmienić .