Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Naciąganie na nos różnych rzeczy

Data utworzenia : 2018-01-06 07:48 | Ostatni komentarz 2018-01-08 22:07

mirela_k

1298 Odsłony
7 Komentarze

Moja córka od urodzenia uwielbia naciągać sobie różne rzeczy na nos. Zaczyna wtedy jakby łapać powietrze(przyduszac się), machać rączkami i nóżkami. Chociaż czasem założy sobie coś na nos i oczy a dziurki noska ma odsłonięte. Najczesciej robi to gdy jest śpiąca lub znudzona. Gdy ją przewijam a kołdra jest w poblizu naciąga kołdrę, czasem spodenki które leżą obok. Czasem książeczkę z materiału, zabawkę. Gdy była malutka to bardzo ja to pobudzało. Teraz już nie. Wiem poprostu że jest zmęczona. Gdy przemywamy jej buzię w okolicy noska to też jakby wstrzymuje oddech i macha rączkami i nóżkami. Podobnie jest na spacerach, gdy wieje wiatr. Szukałam jakiś informacji w internecie ale nie mogę nic znaleźć. Czy ktoś ma jakiś pomysł skąd to się bierze. Na szczęście w nocy śpi na brzuchu więc nie naciąga nic na nos.

Konto usunięte

2018-01-08 22:07

Mój synek tak reaguje jak to opisałaś podczas kąpieli gdy poleje mu się woda po buzi, ale to ciekawe bo jak chodzimy na basen to zanurza całą głowę i tak nie reaguje. Może córka wpada w taką jakby panikę gdy ma zasłonięty nosek i myśli, że nie może złapać oddechu? Jeśli to nie zagraża jej w żaden sposób, to myślę, że nie powinnaś się tym martwić. Znasz swoje dziecko sama najlepiej, poobserwuj ją jeszcze jakiś czas, może to przejdzie? Każde dziecko ma jednak jakieś swoje dziwactwa i różne tiki nerwowe. Mój wieczorem też ciągnie się za uszy podczas jedzenia, aż ma za uszami naderwane. Ale nie umiem go tego oduczyć, czekam aż z tego wyrośnie :)

2018-01-08 20:56

Moja corka nigdy nic takiego nie robila, zawsze jednak sygnalizuje zmeczenie przecieraniem oczek.

2018-01-07 23:40

Większość dzieci tak robi bo jednak w brzuszku miały mało miejsca i zawsze coś było obok buzi. Więc są już przyzwyczajone że jak są śpiące to po prostu potrzebują coś na oczka zarzucić przejdzie to samoistnie mój synek przeciera oczka i często też tak się zasłania. Kiedyś nawet przytył cała buzie pieluszka i tak zasnął.

2018-01-07 20:46

Moze poprostu juz od małego tak soe nie nauczyla, przyzwyczaila, moze ma jakis sentyment , wspomnienia z pieluszka, czy byla przytulona do Ciebie i moze jak jest zmeczona lubi miec przykryta buzke bo tak.moze czuje sie bezpieczna , mojego brata corka czesto jak zasypiala to pdrazu brała pieluszke na twarz i w sekundę czasem zasypiala.przez to;-) ale na ok. 2-3latka jakos odwykla...podobnie mial synek byl przyzwyczajony zeby spac z kocykiem i musial wtulic sie do tego kocyka ale nie buzke tylko on caly przytulić sie...i nawet jak były upaly musialam zabierac na spacer ten kocyk do spania i czasem to ludzie patrzyli.dziwnie ze taki.upal a synek wtulony w taki.koc ape alejak juz zasnal to mu zabieralam;-) i nawet jak mu dalam inny koc to plakal i nie mógł zasnąć musiałbyct ten co od urodzenia zielony;) i dop na ok. 2latka zaczal o nim czasem zapminac i teraz ma.4latka i czasem soe do niego przytuli ale jak sobie przypomni;-)

2018-01-07 17:29

mirela często mój syn naciąga na twarz pieluszkę albo coś co ma pod ręką kołderkę właśnie jak jest senny wtedy wiem , że pora na spanie . Dzieciaczki mają takie swoje dziwne, śmieszne przyzwyczajenia , raczej nie da się ich zmienić, może same wyrosną :)

2018-01-06 16:28

Marieee89 z tym ciagnieciem za uszy to prawda. U nas i u siostrzeńca identyczna sytuacja , gdy malychy byly śpiące ciągnęły sie za uszka :) przeszlo po jakimś czasie ale za to obecnie syn(3latka) spi nakryty od czubka glowy do kolan kolderka a nogi odkryte ;) Wydaje mi się że to indywidualny odruch dziecka i w jakiś sposób go to uspokaja :) U brata córka zasnie tylko wtedy gdy ma swoją pieluszke na buzi i smoka w ręce :) bez tego może męczyć się godzinami i nie usnie :/

2018-01-06 10:47

Moja córka także naciagala np. Pieluszke na nos kiedy była śpiąca, albo ciągnęła się za uszy. U nas minęło samoistnie. Wiele dzieci śpi np z pieluszka tetrowa przy buzi nawet do 4rz, ona dziala kojąco a dziecko czuje się bezpieczniej.