Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Czerwony pępek

Data utworzenia : 2018-01-05 13:26 | Ostatni komentarz 2018-01-13 15:28

Konto usunięte

23592 Odsłony
16 Komentarze

Witam, Od jakiegoś czasu mój 13 miesięczny syn ma czerwony pępek w środku, smarowałam na początku sudocremem, bo myślałam, że może mu się jakoś odparzył? I trzeba go wysuszyć, ale to nic nie dało, więc zaczęłam smarować Alantanem żeby go nawilżyć. Pokazywaliśmy go na kontroli u pediatry i poleciła smarować nadal po kąpieli i dokładnie osuszać, lecz trwa to już jakiś czas i nie ma żadnej poprawy... Zaczynam się zastanawiać co to może być? Jakieś uczulenie wychodzi w taki sposób, czy podrażnienie? Pozdrawiam

2018-01-13 15:28

Anna czasem.tak bywa ze gdzies pojawi sie sucha , pekajaca skora moze wystarczy smarować tylko wazelina albo jakims kremem emolientem u nas najepszy jest z eloderm omega 3-6-9 a na takie zaczerwienienia jak juz pisaly dziewczyny osceniseptmmmale.widze ze juz cos pomoglo także.super;-)

Konto usunięte

2018-01-12 12:11

Kalina właśnie nie było opcji, że to podrażnienie przez grzebanie, bo on się swoim pępkiem nie interesuje w ogóle, a nosi też w ciągu dnia body, więc nie ma do niego dostępu, a śpi w pajacach i też nie bardzo by miał jak grzebać :( Ważne, że jest lepiej!!! :)

2018-01-12 11:39

Może właśnie rączką coś tam majstrował. A maluszki wiadomo idealnie czystych rączek nie mają i jak tam pogrzebał to zrobiło się podrażnienie. Moja córa miała fazę na dłubanie w pępku, na szczęście przeszło.

Konto usunięte

2018-01-11 13:29

Nie, nie nosi spodni na guziki Paulina :) Psikam od 3 dni Octeniseptem i już schodzi zaczerwienienie, więc mógł to być jakiś stan zapalny. Ale czym był spowodowany to już się nie dowiemy, może faktycznie źle go dosuszaliśmy po kąpieli. :)

2018-01-08 21:52

A guziki przy spodniach? Na nie może być uczulenie

2018-01-08 21:51

A może otarł

Konto usunięte

2018-01-08 21:40

Nie trwa to bardzo długo, też bym nie zwlekała gdyby było to coś poważnego, zastanawiałam się nad tym uczuleniem. Ale zapytamy w czwartek pediatry czy widzi coś niepokojącego, do tego czasu też będę psikała Octeniseptem, już dzisiaj po kąpieli to zrobiłam :) A mały nie wykazuje żadnych oznak, że mu to przeszkadza, to bardziej moja troska :) Wiecie jak to jest, znamy to małe ciałko na pamięć i jak coś się zmieni, nawet najmniejsza rzecz to jej nie chcemy :P Dziękuję za wszystkie odpowiedzi

2018-01-08 20:50

A ja uwazam ze moze to byc pierwszy objaw jakiejs alergii. Pamietam jak moja znajoma opowiadala, ze jej syn z dnia na dzien dostal zaczerwienienia na pepku. Szukala przyczyn, az okazalo sie ze cos go uczulalo z jedzenia. Nie pamietam juz co to bylo, ale przez to pepek jej syna byl czerwony i potrafila na nim skora pekac. Takze ja uwazam ze owszem, moze byc to uczulenie. Kazde dziecko jest inne i u kazdego dziecka objawy alergii moga sie pojawiac w specyficznych miejscach. Moze przyjrzyj sie temu, co podajesz dzieciatku, moze u Ciebie jest to reakcja alergiczna, tak jak sama to podsunelas... Daj znac co wyszlo u lekarza.