Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Krwawiące dziąsło przy ząbkowaniu

Data utworzenia : 2017-12-15 08:54 | Ostatni komentarz 2017-12-28 16:58

nurete

4302 Odsłony
12 Komentarze

Zastanawiam się, czy dziąsło może lekko krwawić zanim pojawi się ząbek. Moje dziecko ma niecałe 4 miesiące. Od około miesiąca strasznie się ślini, a od kilku dni jest mocno marudne i gorzej śpi. Dziś strasznie płakał i trzymał rączki w buzi więc chciałam pomasować mu dziąsło, bo wcześniej go to uspokajało i na palcu zauważyłam trochę krwi. Nie zauważyłam żadnej ranki w buzi, krew się też więcej nie pojawiła

2017-12-28 16:58

U nas jeszcze lepiej, bo ślinienie zaczęło się na 3 miesiące, a zęby zaczęły wychodzić ok 11 miesiąca :P

2017-12-28 12:38

U nas córa zaczęła ślinić mocno ok 3 miesiąca, a pierwszy ząbek 7-8 miesiąc, więc od ślinienia i wkładania rączek do buzi do pierwszych ząbków to często jeszcze ogrom czasu mija. Może to właśnie zadrapanie jakieś. U nas było raz takie czerwone dziąsło nawet mini krwiaczek, ale było też mocno napuchnięte i na drugi dzień już przebił się ząbek. Przy jedynkach i dwójkach dziąsła nie były mocno rozpulchnione, najbardziej to było widoczne przy trójkach i czwórkach.

Konto usunięte

2017-12-17 19:55

Właśnie chciałam to napisać, że ślinienie się dziecka nie ma nic wspólnego z ząbkowaniem, mój syn zaczął się ślinić więcej jak miał 2 miesiące a pierwszy ząb się wybił na 9 miesiąc. Zgadzam się z przedmówczynami, synek mógł się czymś skaleczyć jak próbował sobie ulżyć, gdy swędzą go te dziąsła to na pewno wszystko ląduję w buzi. Polecam schłodzony gryzak z płynem w środku, do kupienia w każdym rossmannie :) Pozdrawiam

2017-12-15 23:31

Nie spotkałam sie jeszcze z tym żeby przy ząbkowaniu krwawily ząbki.U nas przy zabkowaniu był tylko katarek i gorączka no i oczywiście brak apetytu.Może sie czymś zadrapał tak jak piszą dziewczyny albo urazil sie jakos grzechotką przy wkladaniu do buzi albo grgrzechotką.Dużo cierpliwości przy ząbkowaniu

2017-12-15 18:56

Rodzice często większość objawów tak jak np : ślinotok , wkładanie rączek do buzi , marudzenie kojarzą od razu z ząbkowaniem a to mogą być normalne etapy rozwoju. U as gdy mały pchał rączki do buzi pani dr mówiła że to niekoniecznie na ząbki a po prostu dziudziuś poznaję swoje ciało i tak jak w brzuszku ssie paluszki tak później wpycha rączki :) marudzić też może bez powodu no chyba że towarzyszy temu ciągły płacz i trwa to dłuższy okres czasu. Po obserwuj czy masowanie dziąseł przynosi ulgę dziecku. Wydaję mi się że dziąsło może krwawić ale wtedy gdy przetnie je ząbek :) U nas syn miał zawsze katar , gorączkę i nie chciał jeść przy ząbkowaniu ale wiadomo każde dziecko przechodzi inaczej ;) aleksandrajk może mieć racje z zadrapaniem . przy ząbkowaniu ratuje tylko dużo cierpliwości...

2017-12-15 15:50

Dziecko po 3 miesiacu produkuje juz tyle sliny co dorosly czlowiek i slinienie sie jest spowodowane tym, ze maluch nie nadaza polykac tejze sliny.

2017-12-15 15:48

nurete obfite ślinienie się niemowlaka wcale nie musi być związane z ząbkowaniem.Od trzeciego miesiąca życia maluszka gruczoły ślinowe zaczynają pracować intensywniej i produkują duże ilości śliny. Wiem o tym ponieważ dużo czytałam o objawach ząbkowania i właśnie uprzedzali że ślinienie wcale nie musi tego oznaczać

Konto usunięte

2017-12-15 12:18

Oczywiście może dziąsło krwawic ale jakby miał iść zabek to na pewno byś to widziała. Dziąsła są wtedy mocno rozpulchnione i jeśli dziecko włoży do buzi raczki albo gryzaka to jak najbardziej jest mozliwe krwawienie