Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Chyba alergia na mandarynki

Data utworzenia : 2017-12-07 21:47 | Ostatni komentarz 2018-01-03 23:39

Monika.Piton

6027 Odsłony
22 Komentarze

Moja córka wczoraj i dziś spróbowała mandarynek. Oczywiście bardzo smakowały, dużo nie dawalam, dziś ciut wiecej, ale wieczorem pojawił się dziwny rumień na policzkach. Córka ma 14 miesięcy. Możliwe że ma alergię na mandarynki?

2017-12-08 14:06

Monika jak najbardziej moj synek dostal podobna alergie i jeszcze nie wiem czy z proszku bialy jeleń, co dla mnie bylo by to dziwne czy od ryżu takiego kolorowego, bo jadl dwa dni i dwa dni mial takie rumienie na policzku a na reszty czesci ciala jakby sie poparzyl.pokrzywa...wczoraj juz nie jadl tego ryzu ale mial delikatnie na policzku i na raczce ale mowia ze czasem jak dziecko cos zje to w organizmie siedzi ok. 3dni, wiec jak juz dzisiaj mu nic nie wyjdzie to znaczy ze jest uczulony na ryz a jak dalej sie pojwi to na proszek ale raczje przepuszczam na ryz bo na proszek bialy jeleń to bym sie zdziwila. A kiedy juz raz synek mial podobne i dokrorka przepisala nam.wapno i fenistil w zelu i fenistil w kroplach i zawsze synkowi pomagalo.

2017-12-08 13:20

Mój synek ma ponad 2 lata i też nie może jeść cytrusów od razu dostaje wielkie plamy na policzkach. Mocno czerwone i zaczął drapać. Po kilku dniach miał już ranę. Ostatnio nawet maści przestały pomagać. Kupiłam najzwyklejszy Alantan(niebieski) i wazelinę by natłuścić -dopiero pomogło i zaczęło się goić.

2017-12-08 09:33

Cytrusy są silnymi alergenami. Taki rumień na policzku może świadczyć o alergii, u synka tak samo się ujawniały uczulenia na dany produkt. Warto z takim objawem wybrać się do lekarza. U nas był zalecany Fenistil w kropelkach. Rumień oraz świąd szybko zanikał. Testy alergiczne z krwi również by się przydały na potwierdzenie czy faktycznie to na cytrusy córeczka jest uczulona. Co do mycia owoców cytrusowych zgadzam się w 100%. Niestety owoce te zanim trafią do naszego kraju musza być dobrze 'zakonserwowane", aby przetrwać transport i się nie popsuć. Potem traktuje się je środkami do szybszego dojrzewania. Dlatego cytrusy jak i banany, kiwi, melony powinno się dobrze wymyć i dopiero obierać, aby substancje znajdujące się na skórce nie przedostały się do środka.

2017-12-08 07:56

Zawsze wszystkie owoce szoruje mydłem przed obranie m A jednak coś tam się jeszcze dostało. Tak bedzie to chemia zabezpieczająca raczej nie same mandarynki. W dzieciństwie tez mi wychodziła wysypka jak dużo zjadłam A teraz już jakoś nie. Tylko to zaczerwienienie ma nic więcej.

2017-12-08 00:23

Wygląda to na alergie niestety... radziłabym zrobić testy w tym kierunku. I drobna rada cytrusy zawsze wyparz przed zjedzeniem ;) Pozdrawiam

Konto usunięte

2017-12-07 22:38

Niestety cytrusy są bardzo alergizujące. Sama jestem posiadaczka tej dziwnej przypadłosci i na cytrusy reaguje kaszlem kiedy tylko zaczynam obierac je ze skorki. Podobno przyczyną alergii moga byc nie same cytrusy ale wlasnie to co znajduje sie na ich skórce czyli np. substancje stosowane do ich oprysków. Myslę, ze te wypryski na buzi moga byc spowodowane jak najbardziej przez reakcje alergiczną. Czy towarzysza temu jeszcze inne objawy prócz wysypki? Odstaw mandarynki i zobaczysz co sie zadzieje. A moze warto byloby zdecydowac sie na testy alergiczne?