Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Zaczerwieniona cewka moczowa NIEMOWLE

Data utworzenia : 2017-12-02 18:06 | Ostatni komentarz 2017-12-12 17:11

N.Szkudlarek

1086 Odsłony
4 Komentarze

Dzien dobry, Moja 8 miesieczna corka brala antybiotyk. Potem na kontroli okazalo sie ze ma zaczerwienione krocze cewke i srom. Pediatra dala do smarowania tych miejsc clotlimazolum oraz detreomycyne. Bylo juz dobrze wiec odstawilismy. Po czym za pare dni znow kazala smarowac bo zaczelo sie robic czerwone. Po odstawieniu zrobilismy badanie ogolne moczu i wyszlo dobrze. W posiewie bakterie patogeny ale 10 do 2. Wiec wyniki ok. Leukocyty 1-2. Cewka ciagla zaczerwieniona i corcia cierpi nie spi poplakuje. Ciagle trze nogami i pupa. W przewodzie pokarmowym grzybow brak. Z posiewu moczu nie wyszly grzybki. Teraz kapiemy ja w kali z mezem. Pediatra kazala smarowac mascia na oczy. Ja juz nie wiem co mam robic bo widze ze sie meczy. Goraczki brak. Usg ukladu koczowego i nerek ok. Co moze byc przyczyna? Taka mala ilosc bakterii czy mala liczba grzybkow po antybiotyku? Jak i czym to zlikwidowac?

2017-12-12 17:11

Grzybica niestety dość często się zdarza po antybiotykach. Po zapaleniu płuc mieliśmy taki problem, na szczęście clotrimazolum pomogło i wystarczyło. Może za szybko odstawiliście? Nadmanganian potasu działa antybakteryjnie, pierwszy raz stosowaliśmy przy ospie, potem właśnie przy grzybicy czy bardzo dużych odparzeniach. Najczęściej po antybiotykach właśnie. Kąpiele w krochmalu na pewno złagodzą też świąd i zaczerwienienie.

2017-12-09 21:30

A może kąpiele w krochmalu?

2017-12-08 21:15

Dobry wieczór. Czasami po leczeniu antybiotykami powikłaniem jest grzybica okolicy sromu u dziewczynki. Moczenie w nadmanganianie jest dobrym pomysłem. Może dodatkowo kąpać dziecko w Cetaphil-płyn do kąpieli i nadal smarować okolicę krocza clotrimazolem lub pimafucortem-krem. Diagnostyka zakażeń grzybiczych nie jest łatwa ale czasem trzeba przeleczyć dziecko lekiem przeciwgrzybiczym doustnym jak nystatyna w zawiesinie. Myślę, że lekarz czuwa nad zdrowiem córeczki, jeżeli leki nie pomagają można dodatkowo skonsultować córeczkę u dermatologa. Pozdrawian

2017-12-02 22:41

Wspolczuje Wam, przechodzilismy przez podobne dolegliwosci ostatnio z moja starsza corka. U nas sasiad, de facto lekarz urolog po konsultacji wynikow posiewu corki zwrocil uwage, ze ta niewielka ilosc bakterii moze wskazywac na pasozyty ukladu pokarmowego, stad drapanie sie i niepokoj u dziecka, do tego podraznienie i zaczerwienienie okolic pochwy (dorosle owsiki wychodza pozna noca poza odbyt i czesto trafiaja wlasnie tam). U nas z zalecenia lekarza pomoglo Pyrantelum (mozna kupic aktualnie bez recepty) na pasozyty, natomiast na sam swiad smarowanie i mycie olejem kokosowym. Mala spi spokojnie i nie jest juz taka rozdrazniona. Moze u Was zrodlo problemu jest podobne?