Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Zdrowie (1066 Wątki)

Ropiejące oczka

Data utworzenia : 2017-12-02 08:17 | Ostatni komentarz 2018-01-17 22:30

Paulina.Perlik

2343 Odsłony
54 Komentarze

Mój Synek ma trzy tygodnie, od początku ropieją ja oczka, od lekarza dostałam krople i maść, mam też przymywać mu solą fizjologiczną , na początku troszkę przechodziło i mniej mu ropiały , ale zawsze jak syn się budzi a szczególnie rano po nocy ma jedno oczko tak zaropiałe że nie może go otworzyć. Wczoraj dostaliśmy skierowanie do okulisty i będziemy się wybierać w przyszłym tygodniu. Czy wasze maluszki też tak miały? Jak się to skończyło? Straszą mnie że mogą to być zatkane kanaliki i przetykanie ich jest bardzo nieprzyjemne dla maleństwa. Czy wasze szkraby też miały przetykane kanaliki?

2017-12-03 21:48

solą fizjologiczną albo wodą przegotowaną na wacik i powinno pomóc.

2017-12-03 21:25

Jeśli karmisz piersia wkrop do oczka kilka kropelek swojego mleka. Może zdziałać tak na prawdę cuda. Jeśli nie to musisz dalej walczyć i przemywać solą. Ważna jest też technika od zewnątrz do wewnątrz. Jeden ruch ręką to jeden wacik nigdy nie używaj tego samego wacikami żeby coś poprawić.. Jeśli pediatra dała skierowanie do okulisty to jak najbardziej idź. Być może okulista przepisze jakiś delikatny antybiotyk a być może wystarczy i nauczy Cię poprawnie wykonywać masaż kanalika. Spróbuj znaleźć na YouTube jak go wykonywać albo poproś położna żeby Ci pokazała. I masuj może w ten sposób odetkasz sama kanalik.

2017-12-02 21:04

U nas nie było problemu z ropiejącymi oczkami. Ale codziennie po kąpieli przemywałam oczka solą fizjologiczną. Skoro macie skierowanie do okulisty warto się wybrać, może wystarczy zastosować odpowiedni lek wydawany na receptę i dolegliwości ustaną. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej w temacie ropiejących oczek polecam poprzednie wątki: https://lovi.pl/pl/forum/6/9702/1 https://lovi.pl/pl/forum/9/3693/1 https://lovi.pl/pl/forum/11/253/1

2017-12-02 11:57

U nas sol fizjologiczna pomogła pozbyć się szybko problemu. Jeśli jednak jest konieczne przetkanie kanalikow to jest to na pewno nieprzyjemne ale maluchy szybko zapominają o tym co się stało. Przemywaj jak najczęściej może uda się uniknąć zabiegu. Pamiętaj żeby do każdego oka używać osobnego gazika i przemywac w kierunku od ucha do noska.

2017-12-02 08:37

Paulinka moj synek jak byl malutki tez strasznie ropialy go oczka i tez pediatra przepisala nam jakies krople i czesto przemywalam sola fizjologiczna ale u nas po tygodniu przeszlo ale mi nic pediatra nie mowila o okulisty. A slyszalam ze dobre tez jest na ropiejace oczka jak mama psiknie w oczka mlekiem prosto z piersi;-) u nas pomagalo;-)

2017-12-02 08:36

Natan tak miał kilka dni temu ale tylko przez dwa dni. Jedno oczko mu ropiało. Przemywałam tylko solą. W naszym przypadku było to przewianie bo wcześniej go chrzciliśmy a nie było zbyt ciepło. Jednak żeby Cie pocieszyć muszę dodać, że wiele noworodków ma ropiejące oczka, z czasem ten problem przechodzi sam. Jest to skutek zatkania przewodów nosowo-łzowych. Ropienie przejdzie w ciągu kilku tygodni. Są przypadki gdzie trwa to i kilka miesięcy. Przemywaj oczka często. A jeśli karmisz piersią zaaplikuj po kropece swojego mleka w kącikach oczkek dziecka