Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rodzice (620 Wątki)

wspólne konto

Data utworzenia : 2017-03-06 21:19 | Ostatni komentarz 2017-03-28 19:26

Edyta.Zlotocha

1364 Odsłony
21 Komentarze

wspólne konto za czy przeciw?? jak u was to wygląda ??

2017-03-28 19:26

Ewelina u nas jest podobnie, tzn. ja operują głównie dwoma kontami. Mamy oba wspólne, jedno głównie ze względu na kredyt i drugie nasze takie na co dzień. Nie wyobrażam sobie jakiegoś dzielenia rachunków, rozliczania itd. W końcu jesteśmy rodziną. A gdy coś odłożymy to razem decydujemy co kupujemy.

2017-03-20 13:53

U nas wspólne konta są dwa (jedno głównie do kredytu), a dodatkowo ja mam swoje. ;-) Chociaż mąż wie, ile tam mam pieniędzy i na co je wydaję to upoważnienia ani hasła nie ma. Wydatki i tak liczymy wspólnie, bo inaczej to nie dalibyśmy rady, ciężko dzielić zakupy czy rachunki. Wszystko jest wspólne i tak nam pasuje najbardziej (ale np. na tylko moim koncie odkładaliśmy na wyprawkę dla bąbelka, pomysł super - ja nie wydawałam, mąż nie miał dostępu, wyprawka gotowa :-)).

2017-03-20 06:59

A u nas i konta są oddzielne i wydatki i oszczędności,ja jestem tą zapobiegawcza osobą,odkladam,planuję itd. Mąż żyje chwilą jeśli chodzi o finanse. Raz w miesiącu porównujemy wydatki i się rozliczamy jakkolwiek to brzmi. Układ jest moim zadaniem ok bo mamy jednakowe obowiązki odnośnie dziecka,mieszkania,samochodu a nadwyżki to już osobna sprawa każdego z nas. Żyjemy tak od sześciu lat,zaczęło się na wynajmie i tak zostało. Jesteśmy z tego zadowoleni oboje :) jako że ja jestem bardziej "internetowa" pieniądze synka czy wspólne "na wakacje,na inny cel" są na oddzielnym koncie ale przy moim rachunku bankowym i też mąż nie zgłasza sprzeciwu :)

2017-03-12 19:16

Ja czesto placac swoja karte podaje zly pin bo meza i pozniej glupio mi przy kasie hehe:D

2017-03-11 20:51

U nas w domu to ja robie oplaty i przelewyi mam dostepdo obydwu kąt. Moj maz sie z tego śmieje ze lepiej wiem co się u niego dzieje na koncie niz on. Za to mąż na moje konto nie wchodzi w ogóle. Taki podzial mi się podoba;) hihi

2017-03-11 14:09

My tez mamy osobne konta ale oboje znamy swoje piny i jesli ktores cos potrzebuje to po prostu wyplaca .

2017-03-09 22:04

My mamy dwa konta ale obydwoje zrobiliśmy się pełnomocnikami do swoich. Jakoś nigdy nie mogliśmy się zebrać do tego, żeby założyć wspólne konto. Z tym, że moje konto służy bardziej do oszczędzania a z męża żyjemy płacimy rachunki i robimy większe zakupy. Jak ja idę do sklepu płacę swoją kartą oczywiście i nie czekam aż mąż wróci żeby zapłacić jego. Pieniążki są u nas wspólne.

2017-03-09 14:15

My mamy 2 konta ale nie :skladamy sie" hehe jakos naturalnie wychodzi ze maz robi zawsze wszystkie oplaty (bo ja ich nie ogarniam). A ja np robie zakupy...maz w sumie czesciej bo ja z malym w domu...wiec w sumie wiekszosc idzie z "jego" konta, ale czesto on bierze moja karte czy ja jego. Kasa wspolna tylko 2 konta