Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rodzice (620 Wątki)

Bezrobotna matka

Data utworzenia : 2017-01-08 12:21 | Ostatni komentarz 2017-01-10 19:56

Karolina. W

1209 Odsłony
8 Komentarze

W mu urodze dziecko, nema t chwile jestem zarejestrowana w UP jako bezrobotna czy należą mi się jakieś pieniądze po urodzeniu Dziecka ? Gdzie się ewentualnie o to ubiegać ?

2017-01-10 19:56

dodam tylko ze to druga ciaza moja. zasiłek w UP mam do lutego a termin na maj. wiec zasiłku nie przedłuża. w UP juz bylam, gadałam i powiedzieli ze jak urodze mam sie zlosic z dokumentami i wyznacza 52 tyg urlopu i po urlopie wznawiaja wizyty

2017-01-09 21:03

Próg do becikowego wynosi 1922 netto na osobę niedawno byłam w Mopsie dopytać się bo byłam ciekawa czy nam przysługuje. Pamiętaj właśnie jeszcze żeby pójść do Urzędu Pracy z aktem urodzenia żeby ubezpieczyć Malucha. Dziecko może być również ubezpieczone razem z ojcem ale jeśli tego nie planujesz koniecznie idź do UP to zgłosić.

2017-01-09 13:11

Myśle że warto zacząć od MOPSu bo jeśli jest fajna Pani to sama doradzi co będzie lepiej wychodziło i co trzeba zrobić.

2017-01-09 12:44

A pobierasz zasiłek dla bezrobotnych? Bo jezeli urodzisz w trakcie pobierania zasiłku to mogą Ci go przedłużyć. Musisz dokladnie dowiedzieć się w Urzędzie Pracy, bo słyszałam ze coś takiego jest ale nie znam szczegółów, czy w ogole jest to aktualne. Plus te wszystkie pieniądze o których mówią dziewczyny, kosiniakowe, z programu 500+, becikowe i swiadczenie rodzinne. Robi sie z tego fajna kwota wiec warto sie postarać. Najlepiej popytac w MOPSie i Urzedzie Pracy. Jest troche zalatwiania ale warto- zdecydowanie.

2017-01-09 00:00

Jeśli będzie Ci się należał zasiłek rodzinny, czyli Twój dochód nie przekroczy 674zl na osobe, to oprócz standardowego becikowego (dochód z tego co pamiętam 1950zl na osobę), należy się jeszcze drugi 1000zl z tytułu urodzenia dziecka. Pamiętaj tylko zgłosić ciążę w Urzędzie pracy, wyznacza Ci termin bliżej porodu, abyś mogła przejść w status osoby niepracujacej, ubezpieczonej ale nie poszukujacej pracy. Po porodzie zglaszasz się do urzędu pracy z aktem urodzenia, aby dziecko ubezpieczyć, chyba że będzie miało ubezpieczenie przy ojcu. Formalności związane z pieniędzmi tak jak napisała Kasia, zalatwiasz w Mopsie. Warto wziąć wnioski przed porodem, aby większość uzupełnić na spokojnie i przygotować ewentualne dodatkowe dokumenty.

2017-01-08 20:06

Wszystkiego dowiesz się w MOPsie. Na pewno dostaniesz zasiłek 1000 zł miesięcznie przez rok, jeśli dochód Ci nie przekroczy dostaniesz 500 zł z rodziny 500+, również jeśli nie przekroczyła progu dochodowego dostaniesz jednorazowe becikowe 1000 zł z tym że warunkiem jest to, że musisz być pod opieką ginekologa najpóźniej od 10 tc.

2017-01-08 14:28

Dostaniesz Kosiniakowe 1000 zł przez rok. Jak dochody Ci nie przekroczą to dostaniesz jeszcze 500+. Zasiłek rodzinny 95 zł. Za urodzenie dziecka becikowe 1000 zł. Wszystkie dokumenty składasz w MOPS . Najlepiej jak pójdziesz do MOPSu i tam powinni dokładnie Cię poinformować co i ile Ci się należy . Jakie dokumenty musisz złożyć aby dostać zasiłki .

2017-01-08 14:22

Sprobuj poszukac w tym dziale http://lovi.pl/pl/forum/22