Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rodzice (620 Wątki)

ciąża a urząd pracy

Data utworzenia : 2016-09-22 17:40 | Ostatni komentarz 2016-09-28 12:47

Karolina. W

5560 Odsłony
20 Komentarze

na koniec sierpnia zarejestrowałam sie w Urzędzie Pracy jako bezrobotna. okres spóźniał mi sie ponad 2 tyg i dzis zrobiłam test i wyszło że jestem w ciązy :( co teraz mam zrobić ? dostane jakiekolwiek pieniądze od państwa teraz ? co ja urodze dostane cos ? :( moze któraś miała taką sytuacje ? pomóżcie !

2016-09-28 12:47

W zupełności się z Tobą zgadzam Grimper, ja przed zajście w ciąże niestety zarabiałam najniższą krajową, choć faktycznie brakuje mi koleżanek z pracy, rozmów, ludzi. I też odkładam pieniążki z 500 plus bo nie wiadomo jak długo będą.

2016-09-28 00:28

Adamos z jednej strony przy naszych zarobkach faktycznie się nie opłaca, choć np kosiniakowe jest tylko na rok, nie do końca wierzę, że 500+ przetrwa. Ale jak się ma fajną pracę, to z chęcią się do niej wraca. Zawsze to wyjście do ludzi, oderwanie od pieluch, zupek i zabawek. Mi wyjście do pracy po pierwszej ciazy wyszło na duży plus. Mimo ze zarobek niewielki, czułam, że jestem spełniona. Łatwiej było mi się zorganizować, wcześniej codzienność mnie przytłaczala, mimo ogromnej miłości do córki dusilam się w domu. A szczęśliwa mama to szczęśliwe dziecko. Ale rozumiem też mamy, dla których więcej satysfakcji daje zostanie z dziećmi i prowadzenie domu. Moja mama tak miała i wyglądała na szczęśliwą :)

2016-09-27 18:39

Teraz to juz nie oplaci sie pracowac przez te wszystkie zasikli kosiniakowe itp.

2016-09-27 18:23

Ja byłam w takiej sytuacji. Gdy zaszłam w ciąże straciłam prace.... W urzędzie dla bezrobotnych pobierałam zasiłek i zgłosiłam ciążę (aby nie szukali mi pracy bo i tak nikt ciężarnej nie zatrudni). Dostawałam normalnie zasiłek przez rok i 3 miesiące. Jak urodzisz to jest coś takiego jak "macierzyńskie" w zasiłku. Kiedyś to było 3 miesiące teraz nie wiem bo 6 lat temu ja miałam taką sytuacje. Z tego co wiem w tym roku koleżanka bezrobotna dostaje co miesiąc 1000 zł na dziecko. Do tego becikowe jednorazowe 1000 zł i w MOP-się jak masz niskie dochody lub bezrobotną jesteś też dostaniesz 1000 zł tylko musisz wypytać co to dokładnie jest bo nie pamiętam jak się nazywa ten zasiłek. Aha jeśli jesteś studentką to sprawdź czy na uczelni nie wypłacają kasy z tytułu urodzenia dziecka. Ja na mojej dostałam 1500 zł. Jeśli w racy byłaś ubezpieczona np. w PZU to warto przedłużyć ubezpieczenie do porodu. Tak zrobiłam i wpłacałam co miesiąc 50 zł a dostałam 1200 zł. W tym roku jak urodziłam syna dostałam z PZU 1800 zł.(Ojcu dziecka też się należy z ubezpieczenia i uczelni jeśli jest studentem).

2016-09-26 08:37

Gratulacje! Ten drugi 1000 (jednorazowy dodatek z tytułu urodzenia dziecka), jak i zasiłek rodzinny należy się przy dochodzie ponizej 674zl na osobę. Z tym że sposób wyliczania zostaje tajemnicą dla przeciętnej osoby, ponieważ biorą pod uwagę dochód z roku poprzedniego, ale najbardziej liczy się obecna sytuacja (dochód utracony, uzyskany). Jeśli dochód z poprzedniego roku, to nie wiem, czy dzieli się na liczbę osób z tamtego roku, czy obecną. Ale to już oni wyliczają.

2016-09-24 10:15

Bardzo przepraszam że nie na temat i nic nie wnoszę, ale ... Należy się - komu, czemu? - osobom (l.mnoga) Rozmawia z - kim, czym? - osobą (l.pojedyncza) :) Pozdrowienia serdeczne i gratulacje dla Ciebie, Karolina! Rośnijcie zdrowo!

2016-09-23 22:36

Karolina na początek moje gratulacje. :) Jeśli chodzi o zasiłek dla bezrobotnych będzie Ci się nadal należał nawet jeśli jesteś w ciąży. Wg mnie możesz spokojnie powiedzieć. Będziesz otrzymywała całe świadczenie chyba że znajdziesz pracę Kosiankowe 1000 zł miesięcznie należy Ci się ponieważ jesteś bezrobotna (poza bezrobotnymi należy się studentom oraz osobom na tzn umowach śmieciowych) Będzie ono wypłacane 12 miesięcy od urodzenia Malucha, Jeśli Twój dochód na członka rodziny nie przekroczy 1922zł otrzymasz również jednorazowe becikowe No i 500+ na drugie i jeśli dochód nie przekroczy 800zł to na pierwsze dziecko również

2016-09-23 15:15

500 + to dostane na 100% bo mam syna, a ciąża jest druga :))