Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rodzice (620 Wątki)

Lady Comp - skuteczna antykoncepcja?

Data utworzenia : 2016-08-02 17:51 | Ostatni komentarz 2017-01-19 10:25

magicznypazur

4892 Odsłony
23 Komentarze

Cześć Mamusie! :) Istnieje ogólny wątek na temat antykoncepcji, ale nie ma w nim nic wspomniane na temat Lady comp, a bardzo mnie to zainteresowało. Ostatnio natknęłam się na reklamę komputerka Lady Comp, który ma służyć, jako antykoncepcja. Komputerek ponoć bezbłędnie uczy się faz cyklu, wskazuje dni płodne, niepłodne oraz owulację. A wskaźnik Pearla tej metody wynosi 0,64. Jestem bardzo ciekawa akurat, czy jak tak skuteczna, jak ją wychwalają. Któraś z Was słyszała o tym? Albo może lepiej... Stosowała któraś z Was ten komputerek? Jeśli tak, to jak z efektami? Podaję jeszcze link do strony Lady comp, jeśli ktoraś z Was chciałaby poczytać http://www.ladycomp.pl/

2017-01-19 10:25

Tak, mi było trudni upilnować tabletek, stąd teraz od listopada zmiana na levosert, bo nie wymaga to ciągłego pamiętania o tabletkach i eliminuje czynnik ludzki czyli metoda najpewniejsza

2016-12-28 22:00

Ja bym nie kupiła bo dla mnie ten sam efekt uzyska się prowadząc właśnie kalendarzyk i samodzielnie obserwować swoje ciało i sygnały jakie nam wysyła w czasie cyklu. Ale do tego urządzenia jak i innych metod antykoncepcji bardzo ważna jest systematyczność.

2016-12-28 16:28

ja tez pierwszy raz o tym slysze, ale nie wiem czy odwazylabym sie zaufac takiemu komputekowi ktory mierzy oj cykl :d

2016-12-28 08:05

Ja LadyComp nie mam - znam jednak dość dobrze metodę objawowo-termiczną na której się jego działanie opiera, oraz mam przyjaciółkę, która taki komputerek posiada. Zacznę więc od początku - metoda ta może byč stosowana do antykoncepcji dla osób o regularnych cyklach i uregulowanym trybie życia, skłonnych do wstrzemięźliwości w dniach płodnych. Duże znaczenie ma regularność pomiarów temperatury - codziennie o tej samej porze, po przespanych co najmniej trzech godzinach bez przerwy. (Na niewyspanie organizm reaguje podniesieniem temperatury, temperatura rośnie także o ułamki stopni w ciągu dnia; stąd jeśli temperaturę mierzymy zwykle o 6 rano, a w sobotę zmierzymy o 8, to niestety otrzymamy zakłamany wynik.) I teraz co z tego wynika: moja przyjaciółka, mama niespełna rocznej córeczki, karmiąca piersią (a więc nigdy nie wiadomo, czy o 6 rano będzie miała za sobą 3 godziny snu), nie chciała korzystać z antykoncepcji hormonalnej - nie służy jej ona. (N.b. komu służy...) Zdecydowali się na zakup takiego komputerka. Niestety, stało się to, czego można się było spodziewać. Zaszła w ciążę. Niedawno urodził im się synek. Moim zdaniem taki komputerek jest fajną opcją dla tych, którzy wiodą ustabilizowane życie, ale też trochę dla leniuszków. A jego cena nie jest niestety przystępna... Lepszym rozwiązaniem jest obserwacja i samodzielne wyliczanie, do tego obserwacja śluzu, a najlepiej i szyjki - daje to dodatkową pewność i bardzo cenną wiedzę na temat własnego organizmu. Ale to już niestety dość skomplikowane i pracochłonne.

2016-12-28 07:24

A to pierwsze słyszę o czymś takim, ale... no to też urządzenie, której jak każde inne może się zepsuć, więc tak jak w przypadku prezerwatyw i tabletek zawsze jest ryzyko zajścia w ciążę ;]

2016-12-27 22:46

słyszałam i powiem szczerze, ze wydaje się bardzo ciekawym urządzeniem. tylko pytanie czy pptraficie się wstrzymać od współżycia w dni plodne. u mnie to urządzenie nie sprawdziloby się ponieważ mąż jest na wyjazdach i jak wraca wiadomo chcemy się się pełni sobą nacieszyć :) a co jeśli wróciły na czerwone światło ? prezerwatywyw moim wypadku nie wchodzą w gre bo ich nie lubimy :)

2016-08-13 12:44

Ten komputerek analizuje dane i wyznacza dni plodne i nie plodne. Jest on raczej dla osob systematycznych i z reguralnymi miesiaczkami. Mysle ze jesli chcemy z takiej metody naturalnej kozystac to jest kartka i dlugopis lub apliacje na telefon czy tablet wlasnie takiego kaledazyka gdzie mozemy notowac temp itp i ona tez pokazuje prawdopodobne dni plodne i nie. Ja kozystalam jak chcialam zajsc w ciaze

2016-08-08 21:38

U mnie z systematycznością też niestety różnie bywa więc to raczej nie dla mnie.