Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rodzice (620 Wątki)

Histeroskopia - ile może trwać krwawienie po zabiegu?

Data utworzenia : 2015-03-29 10:53 | Ostatni komentarz 2019-02-27 14:48

Konto usunięte

37273 Odsłony
7 Komentarze

Witam, proszę o informację kobiety, które miały zabieg histeroskopii. Ile po zabiegu trwało u Was krwawienie. U mnie za chwilę mija dwa tygodnie od histeroskopii. Nadal krwawię, niedużo, takie plamienie na wkładce, ale jednak. Proszę także o poradę położne. Czy to norma czy powinnam udać się do lekarza na usg. (Oczywiście wiem, że to najbardziej oczywiste wyjście ale wolę być pewna, że to nie jest normalne, zanim wydam 150 zł by się dowiedzieć, że to jednak norma...)

Konto usunięte

2019-02-27 14:48

Zabieg nie powinien być bolesny. Może powodować dyskomfort, jednak w wiekszości przypadków jest zwykle o wiele więcej stresu niż powinno być. W rękach sprawnego lekarz trwa krótko: https://gameta.pl/diagnostyka-nieplodnosci/histeroskopia-diagnostyczna/ - na stronie centrum medycznego Gameta opisane jest dokładnie, jak taki zabieg wygląda oraz w jaki sposób można się do niego przygotować. Jest możliwosć wykonania badania w znieczuleniu miejscowym, w wybranych przypadkach stosuje się krótkie znieczulenie ogólne. Po prostu kobieta usypia na chwile,na czas zabiegu. Po badaniu można wrócić od razu do domu, niemniej powinno się przez jakiś czas unikać aktywności fizycznej,

2019-02-27 14:24

Dziewczyny czy zabieg jest bolesny?

2015-03-31 10:15

Bardzo Paniom dziękuję za odpowiedzi. Miałam polip endometrialny, zabieg bez powikłań w ogólnym znieczuleniu, ale zniosłam całkiem nieźle. Krwawienie niewielkie, krew raczej jasna, bez skrzepów. Rzeczywiście zauważyłam zwiększenie po wysiłku. Bez żadnych innych objawów i bóli. Wycinek był pobierany, niestety czas oczekiwania to 3 tygodnie. Tak czy inaczej, umawiam sie do mojego ginekologa na usg. Jeszcze raz dziękuję.

2015-03-30 20:33

Nieduże krwawienie czy plamienie po histeroskopii może trwać zazwyczaj kilka dni. Natomiast każde krwawienie czy też plamienie trwające powyżej 14 dni zawsze wymaga konsultacji ginekologicznej.Lekarz powinien zlokalizować źródło krwawienie i ocenić jego przebieg. Ważny jest również powód zabiegu, o którym niestety nic nie napisałaś...niemniej jednak powinnaś udać się do specjalisty.

2015-03-30 18:29

Po takim czasie przydałaby sie kontrola u lekarza ginekolog. Nieznane jest miejsce z którego krwawisz, czy krew jest jasna czy ciemna? Czy zauważyłaś aby ona pojawiała się zwykle rano czy wieczorem, czy na jej pojawienie sie ma wpływ wysiłek fizyczny? Czy podczas histeroskopii miała Pani pobierany materiał do badania? Jeśli tak to po 2 tygodniach zwykle można odebrać już wyniki a przy okazji zapytaj lekarza o to krwawienie. Jest szansa że od razu weźmie Cię na USG w szpitalu w którym miałaś wykonywany zabieg. Poszukaj w swojej okolicy poradni K państwowej, w której jest wykonywane USG, najczęściej poradnie przyszpitalne dają taką możliwość.

2015-03-30 13:35

Po histeroskopii, która przebiegała bez powikłań fizjologiczne jest niewielkie krwawienie mogące trwać kilka dni. Dobrze byłoby jednak udać się do lekarza, gdyż 2-tygodniowe krwawienie powinno zostać poddane kontroli.

2015-03-29 11:50

Zuźka myślę, że jeśli krwawienie utrzymuje się powyżej 2 tygodni to powinnaś skonsultować się ze swoim lekarzem prowadzącym, Bardzo ciężko ocenić przez forum czy coś niepokojącego się dzieje, badanie wyjaśniło by sprawę. Po ok. 14 dniach powinnaś odebrać wynik z histeroskopii jeśli były pobierane wycinki i udać się z nim do lekarza. Zalecam kontrolę temperatury i ciśnienia, celem wykluczenia ewentualnego zakażenia.