Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rodzice (620 Wątki)

Ustalenie ojcostwa, czyli co zrobić, gdy tatuś się nie poczuwa...

Data utworzenia : 2014-08-03 21:19 | Ostatni komentarz 2018-06-12 13:16

Proud Mommy

5089 Odsłony
21 Komentarze

Zetknęłyście się z taką sytuacją?

2014-08-04 16:39

Mnie osobiście nie dotknęła taka sytuacja, ale w pracy zawodowej i owszem spotkałam sie z wieloma takimi przypadkami. No więc tak, uznanie ojcostwa może nastąpić w dwojaki sposób: 1. poprzez złożenie oswiadczenia przez mezczyzne od którego pochodzi dziecko przed kierownikiem USC, ze jest jest on ojcem dziecka w terminie 14 dni od narodzin dziecka, a matka musi ten fakt potwierdzić w ciągu 3 miesiecy od dnia oswiadczenia mezczyzny. jezeli powyzsze warunki zostana spelnione wowczas mezczyzna ten staje sie ojcem dziecka i przysluguje mu pełnia praw rodzicielskich. 2. poprzez sąd. Pozew do sadu moze złozyc matka, ktora wytacza powodztwo przeciwko domniemanemu ojcu lub tez domniemany ojciec dziecka wytacza powodztwo przeciwko matce i dziecku, jednakze do momentu osiagniecia przez dziecko pelnoletnosci. Powodztwo w tej sprawie moze rowniez wytoczyc prokurator ktory pozywa domniemanego ojca dziecka. W pozwie musi byc wyraznie zaznaczone kto jest ojcem dziecka i wskazanie dowodów na poparcie swojej tezy np. wynik badania DNA, zaswiadczenia lekarskie, zeznania swiadkow. Jezeli matka wytacza powodztwo moze rowniez domagac sie uznania nazwiska ojca dziecka, zasadzenia alimentow oraz przyznanie lub odebranie władzy rodzicielskiej nad dzieckiem i pokrycia wydatkow zwiazanych z ciaza i porodem.

2014-08-04 16:17

To w teorii może i jest proste ale w praktyce już nie.. Do urzędu musi się stawić dwoje rodziców - bardzo ciężko jest wytłumaczyć urzędnikom, że ojciec "się nie poczuwa". Piszę się w tej sprawie pismo do kierownika urzędu, aby zarejestrować dziecko bez ojca ale dziecko musi mieć ojca w papierach, więc ciężko nawet ten wniosek wywalczyć. Wtedy wpisuje się na prośbę matki (po wniosku) domniemanego ojca i ona musi wystąpić do sądu o uznanie ojcostwa i alimenty.

2014-08-04 12:29

Magdalena, ja akurat tego problemu nie miałam, ale może ktoś miał/ma. Warto napisać co i jak zrobić :)

2014-08-04 06:49

Tak stary problem jak świat dotyczący wielu facetów ,,moim zdaniem zbyt wielu . Wszyscy wiemy że jak do "zrobienia dziusiusia " to facet jest zawsze chętny ale jak trzeba ponieść konsekwencje i dorosnąć to już czasem faceta brak ... Jak się facet nie poczuwa a jesteś pewna że on jest ojcem to oczywiście zrobić testy i o alimenty go podać

2014-08-03 23:15

Ja bym wystapila o ustalenie ojcostwa i alimenty.