Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rodzice (620 Wątki)

Karmienie piersią a usuwanie ósemek i znamion

Data utworzenia : 2018-05-30 16:58 | Ostatni komentarz 2018-06-06 09:19

P.Mikuszewska

8171 Odsłony
13 Komentarze

Czy miała któraś z Was podobną sytuację jak w tytule wątku? Chodzi mi o usunięcie ósemek w przypadku karmienia piersią. Czytałam na ten temat i zdania są podzielone, jedni piszą że bez problemu można, a nawet powinno się taki zabieg wykonać, inni z kolei twierdzą, że karmiąc piersią nie powinno się podejmować prób usunięcia zębów mądrości (chyba że bez znieczulenia, na co wolałabym się nie kusić ;) ) Tak samo w przypadku znamion, czy karmiąc piersią można usunąć pieprzyka? Chciałam się poddać obydwu tym zabiegom, ale nie wiem czy są jakieś konkretne przeciwwskazania, czy to tylko "zabobony" ;) Synek ma prawie 7 miesięcy i jest tylko karmiony piersią, niedawno rozpoczęliśmy rozszerzanie diety metodą BLW także moje mleko jest jego podstawowym posiłkiem. Jeżeli któraś z Was podjęła się tym zabiegom na terenie Krakowa, będę wdzięczna za informację, w której placówce dokładnie byłyście :) Dziękuję!

2018-06-04 22:39

Dziękuję Wam za porady! Chyba przejdę się do stomatologa i zapytam co on o tym sądzi ;)

2018-06-04 08:51

osobiście wstrzymałabym się, tym bardziej, że to kwestia tylko kilku miesięcy, a znamion chyba w lecie się nie usuwa? Co do zębów cóż, nie wszystko da się przewidzieć, więc i tutaj bym nie ryzykowała. Ja miałam powikłanie w postaci suchego zębodołu, ból taki, że nie wyobrażam sobie stosowania tylko paracetamolu czy ibuprofenu, bo pamiętam, że nawet ketanol ledwo dawał radę.

Konto usunięte

2018-06-01 17:31

Najlepiej chyba dopytac u zrodla czyli u stomatologa i dermatologa/chirurga (nie wiem kto zajmuje sie usuwaniem znamion w tym wypadku).

2018-05-31 16:08

Ibuprofen też można spokojnie podczas karmienia piersią brać. http://www.e-lactancia.org/breastfeeding/ibuprofen/product/ Spokojnie jeśli nie możesz/nie chcesz czekać z usuwaniem ósemek i znamion to możesz to zrobić. Zarówno znieczulenie miejscowe jak i potem ibuprofen są bezpieczne podczas karmienia piersią. https://www.hafija.pl/2012/05/leki-karmienie-piersia-leki.html

2018-05-30 19:18

Znieczulenie do leczenia/usuwania zębów jest bezpieczne podczas karmienia piersią - wystarczy nie karmić przez 2h po zabiegu. Gorzej rzecz ma się z lekami przeciwbólowymi po wyrwaniu zęba - boli to cholernie, a jedyne czym można się wspomagać podczas karmienia piersią to paracetamol, który na ból zęba nie pomoże. Ja miałam usuwany ząb, cierpiałam przeogromnie za sprawą braku przeciwbólowych więc wiem co piszę. Decyzja tutaj należy do Ciebie czy wytrzymasz czy nie. Kolejna sprawa to kwestia tego, czy usuwanie ósemek skończy się szwami bo jeśli tak to gwarantuje Ci, że nie dasz rady bez przeciwbólowych, a i żaden lekarz raczej nie powie Ci, że możesz ich nie brać. Kiedy planujesz iść wyrwać zęba? Może do tego czasu uda ci się odciągnąć jakaś konkretna ilość mleka, chociaż na pierwszą noc, żeby móc wspomóc się przeciwbólowymi podczas kryzysu. Odnośnie pieprzyków wydaje mi się że jest to na tej samej zasadzie co usuwanie zęba - znieczulenie jest miejscowe i trzyma te określony czas, śmiem myśleć że tak samo około 2h po znieczuleniu nie można karmić. Sama muszę iść usunąć pieprzyk ale czekam, aż całkiem odstawie córkę.