Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Rodzice (620 Wątki)

Karmienie piersią a usuwanie ósemek i znamion

Data utworzenia : 2018-05-30 16:58 | Ostatni komentarz 2018-06-06 09:19

P.Mikuszewska

8172 Odsłony
13 Komentarze

Czy miała któraś z Was podobną sytuację jak w tytule wątku? Chodzi mi o usunięcie ósemek w przypadku karmienia piersią. Czytałam na ten temat i zdania są podzielone, jedni piszą że bez problemu można, a nawet powinno się taki zabieg wykonać, inni z kolei twierdzą, że karmiąc piersią nie powinno się podejmować prób usunięcia zębów mądrości (chyba że bez znieczulenia, na co wolałabym się nie kusić ;) ) Tak samo w przypadku znamion, czy karmiąc piersią można usunąć pieprzyka? Chciałam się poddać obydwu tym zabiegom, ale nie wiem czy są jakieś konkretne przeciwwskazania, czy to tylko "zabobony" ;) Synek ma prawie 7 miesięcy i jest tylko karmiony piersią, niedawno rozpoczęliśmy rozszerzanie diety metodą BLW także moje mleko jest jego podstawowym posiłkiem. Jeżeli któraś z Was podjęła się tym zabiegom na terenie Krakowa, będę wdzięczna za informację, w której placówce dokładnie byłyście :) Dziękuję!

Konto usunięte

2018-06-06 09:19

Jak dla mnie temat bardzo na topie :) Nawet miałam o nim pisać tutaj, ale chyba w końcu wyleciało mi z głowy. Ja miałam w ciąży usuwaną górną ósemkę. Był szew. Leków przeciwbólowych nie brałam po zabiegu. Jedynie znieczulenie na czas wyrwania. Teraz druga górna ósemka jest do wyrwania :( Już czuję, że dziura większa niż przy poprzedniej. Zastanawiałam się czy mogę jak karmię piersią. Tak jak pisała P. Mikuszewska - są różne szkoły. Niektórzy twierdzą, że przy KP nie powinno się wyrywać, a inni, że nie ma przeciwwskazań. Czekam na wypłatę i będę szła do mojej stomatolog i zobaczymy co ona powie, ale na 90% jestem pewna, że wyrwie :)

2018-06-05 22:18

U mnie niestety różnie. Górne ósemki nie bolą i wyrosły proste, ale dolne to tragedia. Od czasu do czasu puchną mi dziąsła i boli z 4-5 dni, przepłukuję wtedy jamę ustną szałwią , ale mało co to pomaga. Dlatego chciałabym się pozbyć problemu, bo w ciąży miałam już je usunąć, ale wtedy stomatolog nie chciał się tego podjąć.

2018-06-05 21:04

Agniejeska to u Ciebie fajnie, że nie boli, można czekać, ale dobrze rozumiem że u P.Mikuszewskiej boli ten ząb? Ja też mam ósemkę do kasacji bo miałam w niej dziurę, ale zaleczona jest, załatana jest plombą tymczasową i też czekam. Tylko że ja czekam na odwagę :D

2018-06-05 19:38

Ewa moj tak zalecil. Ale mnie te 8 nie bola. Sa do wyrwania bo krzywo wyrosly . ta gorna rani mi czasami dziaslo.

2018-06-05 18:19

Polecił zaczekać ze względu na ewentualną potrzebę użycia mocniejszych przeciwbóli niż paracetamol czy ibuprofen? To kaszana. Kiepsko się tak męczyć z bólem zęba tyle czasu :( Współczuję.

2018-06-05 17:29

Niestety też polecił zaczekać... Tylko czasami tak przez te ósemki puchnę, że wolałabym mieć już z nimi spokój, bo do roku planuję karmić synka. Ale właśnie z tym bólem może być ciężko, więc chyba lepiej mimo wszystko się wstrzymać :)

2018-06-05 17:11

I co powoedzial twoj stomatolog? Ja tez mam 8 do wyrwania. Dokladnie dwie jedna gorna i jedna dolna. Moj dentysta powiedzial zeby sie wstrzymala do konca karmienia piersia bo po umiejscowieniu 8 widzi ze konieczne beda szwy i pewnie bol do malych nie bedzoe nalezal. Takze czekam do konca kp.

2018-06-05 11:31

Najlepiej będzie :) Daj znać koniecznie co i jak :)